Skönhet nu och då

Publicerad 1 december 2016

På studier.se finns många kurser inom skönhet – men är strikta skönhetsregimer, intresse för smink och viljan att lida pin för att bli fin verkligen något nytt? Läs om några historiska skönhetsrutiner som vi inte rekommenderar …

Vissa skönhetsideal verkar återkomma genom historien. Regelbundna drag, vackert hår och naglar och slät hy finns bland de vanligaste idealen under tiderna. Och den som inte är född med skinande hår eller en hud utan finnar – ja den försöker ordna det på konstgjord väg.

Skönhetstips från historien

Idag färgar vi håret i pastellnyanser, opererar brösten och bleker både tänder och annat. Men hur var det förr?

Till exempel använde damerna i adeln tidigare ett puder baserat på bly, för att göra huden slätare. Det hade många fördelar – bland annat täckte det till och med ärr från smittkoppor och gjorde huden sammetslen och vit. Men den stora nackdelen är att bly är giftigt och kan orsaka allt från magvärk till förlamning.

Vita, rena och raka tänder har också varit ”trendigt” genom historien. I romarriket användes faktiskt urin för att rengöra och få vackra tänder – och inte vilket urin som helst. Det bästa urinet kom, enligt dåtidens experter, från Portugal.

Kurser i skönhet

Är du intresserad av skönhet, modern och historisk? Har du funderat på att fördjupa dig i din hobby? Även om du inte vill ge upp din anställning för att arbeta som make-up-artist eller nagelteknolog, kan det vara roligt att lära sig mer om ditt intresse och skönhetens historia genom en kurs.

Om du gillar lösnaglar med smycken och roliga mönster, kan en kurs inom nagelteknologi hjälpa dig att ta (ännu) snyggare instagram-bilder. Eller varför inte ge bort en grundkurs i make-up till din sminkintresserade väninna?

Fler galna historiska skönhetstips som vi INTE rekommenderar:

  • Mayaindianderna slipade sina tänder och fyllde i dem med grön jade
  • I det gamla Egypten användes giftigt bly som eyeliner och ögonskugga
  • Romarna såg till att ögonbrynen nästan snuddade vid varandra med hjälp av sot
  • Illaluktande ister som lockade till sig råttor, användes på 17- och1800-talet för att forma peruker
  • I Italien droppades den giftiga växten belladonna i ögonen för att de skulle vidgas och bli vackrare
  • I Kina band man under lång tid fötterna på flickebarn för att de skulle bli så små som möjligt
  • Farliga inälvsmaskar användes som bantningsmedel i England under 1800-talet
  • 1936 lanserades skrattgropsmaskinen – en sorts metallställning som gjorde gropar i dina kinder

Den stora skillnaden mellan skönhet då och nu, är att den är mer tillgänglig idag. Historiskt var det främst överklass och adel som hade tid och pengar nog att lägga på sitt yttre, medan det numera inte alls behöver vara dyrt att gilla att uttrycka sig genom kreativa frisyrer, smink och naglar. Men kom alltid ihåg att skönhetsidealen alltid förändras över tiden, och det viktigaste är att trivas med ditt utseende – med eller utan lösnaglar!

av Lisa Jagemark,
copywriter