Naturkunskap Komvux

Saknar du eller behöver du läsa upp ditt betyg i naturvetenskap? Då kan du göra detta via naturkunskap på Komvux. Oavsett om du vill läsa upp dina betyg eller saknar betyg överlag så kan du välja denna typ av utbildningsform. Har du dessutom ett personligt intresse kan detta vara en bra möjlighet att fördjupa din kunskap inom fysik, kemi och biologi.

Skickar...

Osäker på vad du ska välja? Fyll i formuläret så hjälper vi dig att hitta rätt.

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Naturkunskap 2

  NTI-skolan komvux

  Komvux
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Naturkunskap 1b

  NTI-skolan komvux

  Komvux
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Naturkunskap 1a2

  NTI-skolan komvux

  Komvux
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Naturkunskap 1a1

  NTI-skolan komvux

  Komvux
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Studera naturkunskap på Komvux

  Naturkunskap ingår i gymnasiegemensamma ämnen (kallades tidigare för kärnämnen), detta är ämnen som ingår i alla gymnasieprogram, inklusive yrkesförberedande program och lärlingsutbildningar, men i olika stor utsträckning beroende på val av program. Vilket betyder att viket program du än går på gymnasiet kommer du att läsa naturkunskap, detta för att du ska bli förberedd inför såväl arbetslivet som fortsatta studier.

  Om du har tänkt läsa vidare på högskola eller universitet behöver du ha rätt förkunskaper, dessa förkunskaper delas in i grundläggande behörighet och särskild behörighet. Grundläggande behörighet krävs till all högskoleutbildning och kraven är samma oavsett vilken utbildning du söker. Särskild behörighet varierar beroende på vilken utbildning du söker.

  Antagning.se kan du se vilka kurser från gymnasial vuxenutbildning som ger särskild behörighet i naturkunskap när du söker till högskolan.

  Exempel på utbildningar där naturkunskap 2 är en del av den särskilda behörigheten och därmed är ett krav:

  • Arbetsterapeut
  • Dietist
  • Djurskötare
  • Fysioterapeut
  • Sjuksköterska

  Vilken kurs du än behöver läsa upp eller lägga till inom naturkunskap kan du göra detta via Komvux vuxenutbildningar. Komvux är en flexibel och anpassningsbar utbildningsform som oftast finns både på distans och fysiskt på plats, viket gör att det kan vara enklare att kombinera kursen med andra åtaganden som till exempel arbete. Att studera naturkunskap på Komvux kommer öka dina chanser att komma in på önskad utbildning och även öka din kompetens inom ämnet som kan vara bra i din framtida karriär. Har du dessutom ett personligt intresse kan detta vara en bra möjlighet att fördjupa din kunskap inom fysik, kemi och biologi.

  Nuvarande kursnamn = gammalt kursnamn

  Här kan du med äldre gymnasieutbildning se vad dagens kurser motsvarar i din gymnasieutbildning. På Antagning.se kan du se hela tabellen.

  • Naturkunskap 1b alternativt
   Naturkunskap 1a1 + 1a2 =
   Naturkunskap A
  • Biologi 1 + Fysik 1a alternativt
   Fysik 1b1 + 1b2 + Kemi 1
   ersätter Naturkunskap 1b
   alternativt Naturkunskap 1a1 + 1a2 = Biologi A + Fysik A + Kemi A ersätter Naturkunskap A
  • Naturkunskap 2 = Naturkunskap B
  • Biologi 1 + Fysik 1a alternativt
   Fysik 1b1 + 1b2 + Kemi 1
   ersätter Naturkunskap 2 = Biologi A + Fysik A + Kemi A ersätter Naturkunskap B

  Om du är osäker på vilken kurs som är rätt för dig, kan det vara bra att prata med en studie- och yrkesvägledare för att få en mer specifik rådgivning baserat på dina individuella omständigheter. På FrågaSYV.se får du svar på frågor om studier, yrken och annat som rör studie- och yrkesvägledning.

  Skolverket naturkunskap

  Skolverkets webbplats kan du läsa om vad som ingår i kursplanen för ämnet naturkunskap och hur kriterierna ser ut för att bedöma kunskap och betyg.

  Ansök till Komvux

  Vill du söka naturkunskap på Komvux? En väg att gå är att skicka in en intresseanmälan till oss via formuläret nedan. Då blir du blir matchad med de utbildare som passar din förfrågan bäst. Därefter blir du kontaktad av utbildaren och kan få hjälp och information om den naturkunskap kurs som du vill söka.

  Du kan också välja att söka naturkunskap på Komvux helt på egen hand. Här nedan kan du läsa hur du steg för steg skall gå till väga för att skicka in din ansökan till Komvux.

  1. Förbered dig. Innan du börja söka, är det viktigt att bestämma vilken nivå av naturkunskap du vill studera. Komvux erbjuder olika nivåer av naturkunskap, från grundläggande till avancerad.
  2. Kontakta din hemkommun som du är folkbokförd i. När du har valt den kurs du önskar att studera, kontaktar din hemkommun för att se om kursen är tillgänglig genom dem. Om kursen inte är tillgänglig i din hemkommun, kan du även ansöka kurser som finns i andra kommuner. Kom ihåg, det är alltid din hemkommun som avgör om du blir antagen till kursen eller inte.
  3. Invänta besked. Efter att ansökningsperioden har avslutats kommer du att få besked om du är antagen eller inte. Om du blir antagen, kommer du att få information m när och var kursen startar.
  4. Börja studera. När du har blivit antagen kan du börja studera naturkunskap på Komvux.

  Observera att processen kan variera något beroende på vilken region eller kommun du söker via. Därför är det alltid en god idé att kontakta din loka Komvux för att få en exakt information om hur du ansöker om att studera naturkunskap där.

  Naturkunskap Komvux distans

  Att läsa Komvux på distans erbjuder flexibilitet för dig som behöver anpassa dina studier efter arbete eller andra åtaganden. Genom distansundervisning kan du som student självständigt strukturera din tid och lära dig i din egen takt. Komvux på distans möjliggör tillgänglig och anpassningsbar utbildning för dig som strävar efter att förstå och engagera dig i naturvetenskap.

  Läs på Komvux

  Komvux erbjuder en andra chans för dig som saknar formell utbildning eller vill förbättra dina kunskaper. Det gör dig möjlighet att fullfölja grundskole- eller gymnasieutbildning för att öppna dörrar till högre utbildning eller förbättra anställningsmöjligheter. Du har även möjlighet till flexibel studiemiljö med möjlighet till distansstudier, vilket underlättar för vissa. Dessutom kan Komvux erbjuda kurser och utbildningar som är relevanta för arbetslivet och dagens samhällsutmaningar. Det är en resurs för ett livslångt lärande och för personlig utveckling.