Lär dig ledarskap av Sir Alex Ferguson

Publicerad 6 mars 2017

Hur kan du implementera fotbollens inspirerande metoder i din verksamhet? Lär dig hur du blir en bättre ledare av Manchester Uniteds förre supertränare Sir Alex Ferguson.

Sir Alex Ferguson är en av världens mest framgångsrika fotbollstränare – någonsin. 2015 avslöjade 72-åringen att det var dags att dra sig tillbaka efter att ha varit Manchester Uniteds tränare i 26 framgångsrika år. Sammanlagt blev det över 35 titlar, och en så kallad trippel: 1999 vann hans lag både Premier League, FA-cupen och Champions League. Samma år blev han adlad.

Idag håller han föreläsningar om ledarskap och har precis publicerat sina memoarer – årets läsning för fotbollsälskare.

Fergusons ledarskapshemligheter avslöjade

Även om du inte är intresserad av fotboll finns det något du kan lära av en så framgångsrik ledare. Det är något som professor Anita Elberse på Harvard Business School håller med om. För ungefär två år sedan publicerade hon en rapport vid namn ”Ferguson’s Formula”, där fotbollstränarens ledarskapsstil och förmåga att skapa en framgångskultur undersöktes. Med utgångspunkt i management och ledning, intervjuade hon Fergusons medarbetare, spelare och självklart mannen i fråga själv.

Rapporten tillsammans med memoarerna avslöjar viktiga pusselbitar i framgångssagan. Sportbladets fotbollskrönikör Erik Niva, kallade hans metod ”en fascinerande kombination av makro- och mikromanagement” i ett blogginlägg från januari 2013. Och om den nyutgivna självbiografin skrev Tidningen Kulturen att man inte ens behöver ”gilla Manchester United för att uppskatta boken och ledarskapstipsen. Men nu är yrkeshemligheterna ute.”

Fotboll och management

Hemligheterna som gjort en fotbollstränare, en yrkesroll där det inte finns något som heter trygg anställning, fått behålla jobbet under så lång tid är intressant för alla – från VD:ar till arbetsledare, världen över. Manchester United är idag ett väldigt starkt varumärke, och deras organisation inspirerar fotbollsklubbar, företag och verksamheter av många olika slag.

Eleverna på HBS, som är världsledande inom management och som har fostrat några av världens mest kända ledare, fick också besök av tränaren. Eleverna som deltog vid seminariet berättade för universitetets tidning Harvard Gazette att hans tips går att applicera på en kommande karriär inom företagande.

Så här i VM-tider finns fotbollsinspirationen överallt. Det svåra är att göra det mer konkret! Vi har sammanställt de fem mest grundläggande punkterna för Fergusons framgång. Hur har han skapat trogna spelare och en hållbar framgång?

1. Var en coach

På engelska betyder ordet coach just tränare, och idrotten har inspirerat tekniken coaching som är populär idag. Men Ferguson förstår hur viktigt det verkligen är att vara den första som medarbetarna kommer till.

I rapporten avslöjar hans sekreterare Lyn Laffin hur tillmötesgående tränaren är: ”Om någon kommer och knackar på hans dörr med ett problem, är det första han gör att vända stolen mot personen och säga ’sätt dig så får vi prata’”.

2. Skapa en framgångskultur

Fotboll är en lagsport, men hela klubben är viktig för lagets framgång. På en arbetsplats fungerar det likadant – företagets kultur är viktig för de enskilda personernas prestation. Samarbete, god stämning och en framgångskultur är ledord.

”Jag tycker att det är viktigt att bygga en struktur för en fotbollsklubb, inte bara för ett fotbollslag. Du behöver en grundstomme och det finns inget roligare än att se en ung spelare lyckas i a-laget.” säger Ferguson till Elberse. Genom att kommunicera att varje medarbetare är viktig och äger ansvar över sina uppgifter och över företaget, skapar du en god företagskultur där intern rekrytering och lojalitet frodas.

3. Visa vem som bestämmer

”Du får aldrig förlora kontrollen. Inte när du hanterar 30 proffs på elitnivå som dessutom alla är miljonärer” berättar Ferguson. Och även om det är roligt att tänka på hur David Beckham också fick ge sig då och då, är citatet inte bara ett internskämt för Manchester United-fans.

Som chef, teamleader eller arbetsledare är du inte längre en vanlig medarbetare, inte längre en kompis i gänget. Ingenting säger att du inte kan ha goda relationer med dina kollegor, men glöm aldrig av att ditt ansvar inte är att se till att företaget har det roligt, utan att se till att alla presterar och utvecklas:

”En del managers är behagande managers. De låter spelarna träna åtta mot åtta- eller tio mot tio-matcher som de tycker om. Men här [i Manchester United] ser vi på träningarna som möjligheter att lära och förbättras.”

4. Ge konstruktiv och effektiv kritik

Kommunikation, beröm och kritik är en utmaning för ledare. Ferguson tror på att anpassa budskapet efter situationen, men framför allt understryker han vikten av att ge kritik i direkt relation till prestationen – inte en dag eller några veckor senare. Beröm är också viktigt enligt tränaren, men låt det inte gå inflation i de varma orden heller:

”För en spelare, och för alla människor, finns det inget skönare än att höra ett ‘bra gjort’. Det är de två bästa orden som någonsin uppfunnits inom idrotten. Du behöver inte använda några superlativ.”

5. Våga förändra även i framgång

Ferguson har aldrig tillåtit sig själv, sina medarbetare eller sina spelare att slappna av efter framgång. Det finns alltid en ny, lika viktig match i den nära framtiden. Det lämnar inget utrymme till att sluta förändra, förbättra och utveckla sådant som går att finslipa. Genom att aldrig stanna upp i utvecklingen, drar man ifrån sina konkurrenter både på fotbollsplanen och i företagsvärlden.

Ferguson berättar hur han försöker se varje framgång som om det vore hans första. ”De flesta människor som haft de framgångar som jag haft är inte inställda på förändring. Men jag har alltid känt att jag inte haft råd att inte förändras.”

Detta eviga förändringsarbete kan vara på detaljnivå eller utgå från ett större perspektiv – men det viktiga att ta med sig är det faktum att den som lutar sig tillbaka efter framgång, förlorar tid som kunde använts till utvärdering och utveckling.

Modern idrottsinspirerad ledarstil

Det är svårt att inte inspireras av Sir Alex Fergusons inställning. Genom hårt arbete, konstant utveckling, goda relationer till medarbetare och en stark ledarstil, har han tagit Manchester United till högre höjder. Idrotten och föreningslivet har alltid inspirerat företag och organisationer, men med en tydligare, mer modern inspirationskälla som den skotska succétränaren, kan daterade ledarstilar få ny energi, i omklädningsrummet liksom i styrelserummet.

av Lisa Jagemark,
copywriter

Källor: Harvard Gazette, Sportbladet, Förlaget Forum, MUSS och självklart Ferguson’s Formula av Anta Elberse.