Kurs i stresshantering minskar den negativa stressen

Publicerad 5 februari 2014

Stressrelaterade problem är alltför vanliga idag, och risken att du möter den på din arbetsplats är stor – antingen hos dina kollegor eller hos dig själv. Negativ stress påverkar hela din livssituation.

Kortvarig stress är en normal reaktion som drabbar alla människor. Det kan vara positiv stress inför något roligt men lite nervöst, eller oro inför en viktig prestation. Du kanske känner lite fjärilar in magen eller handsvett, till exempel. Reaktionen kallas ibland ”kamp eller flykt”, eftersom den innebär att kroppen ställer in sig på en farlig situation som kräver lite extra. Blodet rusar till de stora musklerna för att du ska kunna slåss eller springa från hotet och ditt hjärta slår snabbare.

Stress påverkar din prestation på jobbet

Det är först när stressen blir långvarig som den är skadlig. Kroppen kan nämligen inte skilja på ett tänkt och ett verkligt hot, och när de tänkta (men ofarliga) ”hoten” blir fler och fler kan du få kroppsliga symptom.

Fysiska reaktioner på stress kan bl. a. vara:

– sömnproblem
– en stor trötthet som inte går att vila bort
– att känna sig rastlös, irriterad eller nedstämd
– sämre minne och sämre koncentration
– hjärtklappning eller högt blodtryck
– huvudvärk eller att känna sig stel och spänd

(Källa: Vårdguiden)

Förutom att det skapar obehag hos dig, kan stress skapa många problem på din arbetsplats och i din yrkesroll. När du har svårt att koncentrera dig, lätt blir trött och irriterad eller får ont i kroppen kommer du inte kunna prestera på din normala nivå. Om stressen får pågå ännu längre, hamnar du i riskzonen för sjukdomar som hjärtinfarkt och depression.

Vad kan du göra för att förebygga stress?

Det finns några saker som du själv kan göra för att förebygga stress, framför allt genom att försöka få en regelbunden sömnrytm, motionera och ge dig själv tid att vila. Har du redan levt med stress en längre tid, kan det vara väldigt svårt att hantera symtomen själv. Du kanske behöver lite hjälp.

Utbildning i stresshantering

Genom att gå en kurs i stresshantering, lär du dig att möta din stress och på så sätt främja ditt välmående och din hälsa. Genom en blandning av teoretiska samtal och personliga, upplevelsebaserade moment, är en kurs i ACT (Acceptance and Commitment Therapy) ett effektivt, beprövat sätt att hantera stress. Gå in mer ingående i vad som händer i kroppen när du blir stressad, och hur vi kan förhålla oss till den!

Du får hjälp och stöd av en erfaren ACT-instruktör, som också har erfarenhet av mindfulness – medveten närvaro. En av frågorna som deltagarna får ta ställning till är vad vi bör acceptera och vad vi kan förändra – vad som är viktigt i ditt liv. Lär dig konkreta tekniker, som hjälper dig att leva det liv du vill – utan att styras av stress!

Bättre ledares kurs i stresshantering minskar din negativa stress, genom att ge dig redskap för att hantera din vardag och dina stressreaktioner innan det gått för långt. Det viktigaste är att inte vänta för länge: bestäm dig i dag!

av Lisa Jagemark, allautbildare.se