Hitta rätt alternativmedicin

Publicerad 1 januari 2017

Allt fler vågar vända sig från den traditionella vården och mot nya metoder, men att hitta rätt typ av”alternativmedicin” kan vara lättare sagt än gjort. Inom kategorin kropp, själ och hälsa finns här på studier.se över 120 olika kurser och behandlingar. Här kan du läsa mer om några av de populäraste!

Att gå en kurs i någon form av alternativmedicin är ett bra sätt att förverkliga och förbättra delar av dig själv som den traditionella vården inte verkar komma åt. Du ska alltid kontrollera med din läkare eller sjuksköterska om du tror att du är allvarligt sjuk, men ibland kan diffusa symptom och kroniska besvär behöva ses från en annan synvinkel.

Akupunktur – för ditt energiflöde

Ett exempel på något som används av både vården och inom alternativmedicinen, är akupunktur. Vissa yrkesgrupper – bland annat sjukgymnaster och barnmorskor – använder sig av akupunkturtekniker för smärtlindring och avslappning.

Tekniken sägs ha sitt ursprung i den traditionella kinesiska medicinen, där den används tillsammans med qigong, örtläkemedel och massage. Många sjukdomstillstånd tros enligt den kinesiska medicinen bero på att livskraften, ”qi”, inte flödar som den ska. Akupunktur stabiliserar och påverkar qi positivt genom vissa speciella energipunkter.

Man kommer åt dessa punkter genom att sticka dem med tunna, sterila nålar. Det ökar blodcirkulationen, musklerna slappnar av och kroppen utsöndrar må bra-hormoner. Akupunktur passar speciellt dig som vill avhjälpa olika smärttillstånd (till exempel migrän eller ryggvärk), men det krävs såklart att du inte är rädd för nålar!

Aromaterapi – avslappande och skönt

Genom olika behandlingar med sköna dofter och massage, kan du hitta djupare nivåer av avslappning. Aromaterapi bygger på att olika eteriska oljor från blommor eller andra naturliga källor, kan påverka vår hälsa positivt. Oljorna används vid olika typer av massage, avslappning, bad eller hudvård. Exempel på dofter som används för sina goda egenskaper, pepparmyntsolja på en näsduk mot förkylning, lavendel för avslappning och ylang-ylang vid insomningsbesvär.

Aromaterapi är bra för att förebygga och motverka en obalanserad tillvaro. Du kanske känner dig orolig eller stressad, och behöver tid för att varva ner. Genom att gå en kurs i hur eteriska oljor och aromaterapi kan användas i din vardag, lär du dig mer om vilka dofter som kan ge allergiska reaktioner och annat säkerhet, likaväl som lära dig vilka dofter som passar till vad.

Ayurveda – en holistisk syn på kroppen

En gammal indisk tradition med flertusenåriga anor är ayurveda. Ordet kommer från sanskrit och betyder ungefär livskunskap. Inom ayurveda gör man ingen skillnad på kropp, själ och sinne, utan har en holistisk inställning till både fysiska och psykiska besvär.

I ayurveda anser man att varje människa består av en balans mellan tre olika substanser, så kallade doshor. Om de är i obalans, mår vi dåligt och drabbas av ohälsa. De tre doshorna är pitta, vatha och kapha, och vilken av dem som styr kan förändras över tid. Kortfattat står pitta står för luft, vatha för eld och kapha vatten, med det finns mycket mer djupgående information att hämta om kombinationen mellan dessa.

Ayurveda kan vara särskilt effektivt för den med matsmältningsproblem, då ayurveda innehåller många bra kostrekommendationer och recept för de olika kroppstyperna. I kombination med yoga och meditation är ayurveda ett kraftfullt redskap för välmående.

Den här artikeln är del i en serie om alterntivmedicin. Läs del två här!