Hitta rätt alternativmedicin del 2

Publicerad 1 oktober 2016

Alternativmedicin kallas behandlingsformer som ligger utanför de klassiska, vetenskapliga behandlingssätten. Ofta kommer de från andra områden än väst, och bygger på en mer holistisk syn på människan och kroppen. Tidigare i artikelserien om alternativmedicin har vi utforskat ayurveda, aromaterapi och akupunktur, men det finns fler metoder att utforska för den vars symptom inte riktigt kan fångas upp av vården.

Homeopati – lika botar lika

Samuel Hahneman föddes 1755 och räknas som homeopatins fader. Till skillnad från många andra alternativmedicinska terapier, kom han från väst. Tyskland, närmare bestämt. Hans teori om att bota lidande bygger på idén att ”lika botar lika”. Det betyder att du genom att inta ett gift från honungbiet som ger röda utslag kan bota svullna ledinflammationer, eller att frustrerande svettningar och vallningar kan lindras med hjälp av ett ormgift som leder till kallsvettningar.

Dessa gifter späs ut tills de inte längre är farliga som sedan blir tabletter eller droppar som intas regelbundet tills symptomen avtar. Några vanliga behandlingsområden är allergier, astma och utslag.

Zonterapi – stimulera din energi

Zonterapi bygger på teorin att vi har speciella energipunkter, zoner, som kan användas för att stimulerad avstannad energi. När energin stannar av i kroppen skapar stagnationen flera vanliga symptom och sjukdomar i kroppen, och zonterapi handlar om att lindra eller bota symptom genom att behandla dessa zoner. Ett annat namn för zonterapi är reflexologi. Enligt teorin kan man behandla många olika symptom, men många upplever ett förbättrat allmäntillstånd så det kan passa den som känner sig nedstämd eller vilsen.

Det sägs att zonterapi användes redan av de gamla egyptierna, men man vet säkert att ursprungsbefolkningen i Nordamerika utövade liknande metoder. Under tidigt 1900-tal formulerades sedan en mer strukturerad beskrivning av zonerna som används än idag. På fötterna finns energizoner sammankopplade med alla kroppens organ, och därför behandlar man ofta dem. En skön fotmassage som ger resultat i hela kroppen, med andra ord!

Qigong – meditativa rörelser

Qigong kommer från Kina, och har förmodligen rötter från ca 300 f. kr. Metoden har sitt ursprung i Taoismen, och finns nu i många olika former. Gemensamt för dem alla är att de är främjande för hälsa och välmående.

Genom mjuka rörelser och andningsövningar, kombinerat med den holistiska filosofin från den traditionella kinesiska medicinen, gör qigong till ett effektivt sätt att förbättra blodcirkulationen, stärka immunförsvaret och motverkar spänningar. Om du lider av stressrelaterade symptom är qigong ett mjukt sätt att bemöta dina känslor. En annan teknik som påminner om qigong är tai chi, som också bygger på långsamma, meditativa rörelser.

På allautbildare.se finns många olika typer av alternativmedicinska behandlingar och kurser för dig som vill fördjupa dig ytterligare. Läs mer under Friskvård, kropp och själ.

– Lisa Jagemark,
copywriter