Fristäder för musikskapare är ett demokratiarbete

Publicerad 4 juli 2012

– Att erbjuda politiskt förföljda musikskapare en fristad är att erbjuda den demokratiska processen en fristad. Med fristadskommuner skyddar Sverige inte bara utsatta individer utan också demokratin.

Det säger Alfons Karabuda, ordförande i SKAP – Svenska Kompositörer Av Populärmusik.

SKAP, Kulturrådet och Freemuse anordnar idag tillsammans med norska Musikernes Fellesorganisasjon seminariet Fristäder tar ton i Visby som en del av Almedalsveckan 2012. Tillsammans arbetar man för att nordiska fristadskommuner ska erbjudas musikskapare som måste fly sina hemländer.

Trakasserier, fängelsestraff, mord
Under 2011 registrerade Freemuse ett hundratal övergrepp mot musikskapare, utförda av regeringar eller lokala myndigheter. Trakasserier och hot, förbud mot att spelas i radio eller uppträda på scen, anhållan och fängelsestraff är vanligt förekommande. Enbart till följd av de folkliga upproren i arabvärlden har ett okänt antal musikskapare mördats.

­– Det är lätt att förstå att auktoritära regimer fruktar den demokratiska sprängkraften i musik. Allt för många musikskapare uppfyller kriterierna för det fristadsuppehälle som idag erbjuds författare. Kompositörer och musiker vars yttrandefrihet och demokratiarbete skulle garanteras i en svensk fristad, säger Alfons Karabuda.

Fem nordiska fristadskommuner för musikskapare
Målsättningen är att etablera fem nordiska fristadskommuner för musikskapare inom ett år. Samtal pågår med flera svenska kommuner som visat intresse för projektet. Att bli fristad medför ansvar men ger också ett stort värde. Förutom att de kommuner som tar emot utsatta musikskapare aktivt deltar i en demokratiprocess blir de också nav i ett kulturellt och kreativt utbyte.

– Sverige har allt att tjäna på att bidra med ytterligare en kugge i det globala demokratiarbetet. Låt oss bli en förebild i fristadsarbetet och för det fria ordet – även när det uttrycks i ton, säger Alfons Karabuda.