Förbättra din effektivitet med en kurs i LEAN

Publicerad 1 februari 2014

Ska man sammanfatta LEAN i en kort mening, skulle det kunna vara ”mer värde för mindre arbete”. Konceptet strävar efter att strömlinjeforma och effektivisera produktion, administration eller ledarskap.

Mer kostnadseffektivitet

LEAN är en filosofi som företag kan använda sig av för att förbättra sin kostnadseffektivitet och hantera sina resurser bättre. Till en början handlar det om att hitta och ta bort allt i produktionsprocessen och arbetet som inte tillför ett värde för företaget eller organisationen.

Nyckelbegrepp är respekt för individens kompetens, bra flöde i produktionen och tranparens i verksamheten. Ursprunget till LEAN kommer framför allt ifrån Toyota Production System.

Mindre slöseri

Shigeo Shingo som arbetade för TPS är den som har identifierat och formulerat de sju olika ”slöserier” som LEAN hjälper till att motverka. Dessa är överproduktion, lång väntan, onödiga lager, rörelser som ej behövs, omarbete, överarbete, onödiga transporter och outnyttjad kreativitet. Känner du igen dessa från ditt eget företag? Då kan LEAN vara något för er!

På kompetens24.se kan du hitta flera alternativ inom LEAN, vare sig du är chef och intresserad av ledarskap inspirerat av konceptet, eller arbetar med administration och vill eliminera onödiga uppgifter.

– kompetens24.se:s redaktion.