Floristutbildning

Låt dig inspireras av årstidens kraftfulla färger och få med en floristutbildning kunskaper i hur du skapar enkla, fylliga eller vackra buketter och blomsterarrangemang. Som florist blir din framtida arbetsuppgift att fånga kundens känslor och förmedla den genom blommor. Du lär dig skapa vackra bröllopsbuketter och dekorationer inför olika tillsättningar.

Utbildningen ger dig förutsättningar till att jobba i butik, som dekoratör eller öppna eget. Oavsett vilken din framtida arbetsplats blir kan du räkna med att vara omgiven av vackra och unika blommor – en ändlös kreativt arbetsmiljö.

Skickar...

Låt oss hjälpa dig att hitta rätt floristutbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Diplomerad Florist

  Academy Online

  Yrkesutbildning
  Löpande
  Distans
  19 000 SEK

  Studera en florist utbildning

  Under tiden du studerar en florist utbildning kommer din kreativitet samt ditt öga för färg och form sättas på prov. Låt en floristutbildning fördjupa dina kunskaper och skapa förutsättningar inför din kommande yrkesroll som florist. Du kommer arbeta kreativt med dina händer och lära dig om olika tekniker och binderistilar. Du kommer få lära dig om olika växter och hur du uppfyller både kundens och blommornas behov.

  Som florist är det viktigt att veta hur du kombinerar blommor för bästa resultat, då det kommer krävas individuella blomsterarbeten för att uppfylla kundbehovet. Är du riktigt duktig, oavsett om du är diplomerad florist eller om du har yrkesbevis florist, har du goda chanser för att få ett gesällbrev.

  Diplomerad florist

  När du avslutar din examen på högskola eller genom en vuxenutbildning blir du diplomerad florist. Floristyrket har många yrkestitlar och det talas också om yrkesbevis, certifierad floristutbildning och gesällbrev.

  Yrkesbevis florist

  Yrkesbevis är något gymnasieskolor erbjuder sina sistaårselever, som har läst hantverkarprogrammet med inriktning florist. För att få ett yrkesbevis behöver du genomföra ett yrkesprov. Yrkesprovet testar studenternas kunskaper både praktisk och teoretisk nivå. Efter genomfört yrkesprov kommer det i sin tur bedömas av externa granskare från hela Sverige. Vid godkännande tilldelas du ett yrkesbevis.

  Certifierad floristutbildning

  Certifierad floristutbildning bygger på samma principer som yrkesbeviset och handlar om vilka kompetenser floristläraren har. Utbildaren måste ha ett gesällbrev och ansvara under yrkesproven för att utbildningen ska räknas som en certifierad floristutbildning. Det kan vara en kompetens som skolan efterfrågar hos sina utbildare, vilket kan vara bra att känna till inför sitt gesällbrev.

  Gesällbrev florist

  Efter floristexamen, oavsett vilken nivå du har läst på, finns det möjligheten till att ansöka om att få gesällbrev. För att kunna ansöka om att få göra ett gesällprov behöver du ha utfört ett visst aktiva timmar inom floristyrket, det vill säga erfarenhetsträning. I den totala timräkningen kan du tillgodoräkna dig olika timmar beroende på vilken utbildning du har.

  Gesällprovet genomförs på två heldagar med olika prov, både praktiska och teoretiska. Efter ett godkänt prov tilldelas du ett gesällbrev. Slutligen kan du, efter ytterligare genomförda timmar i floristyrket, ansöka om att bli mästare i yrket och genomföra ett mästerprov. Det är Floristernas Yrkesråd som ansvarar över gesällprov och mästerprov.

  Floristutbildning distans

  Möjligheten att läsa floristutbildningen på distans varierar mellan olika utbildare. Beroende på vilken utbildning eller skolan du kommer studera på erbjuds du olika distansupplägg. De vanligaste uppläggen bygger på att du läser din utbildning på valfri ort och träffas ett fåtal gånger per termin. Det går också att hitta floristutbildningar som är helt på distans. Viktigt att komma ihåg är att det är en praktisk linje och du kan räkna med att få utföra en del av utbildningen hos en arbetsgivare.

  Hur lång är en floristutbildning?

  Utbildningstiden varierar beroende på beroende på vilken utbildningsnivå du kommer att studera på. Studerar du på gymnasie- eller högskolenivå ligger floristutbildningen på 3 års studier. Andra utbildningsformer kan ha en kortare utbildningslängd. Är ditt mål gesällprov? Då kan du räkna att det ta ca 4 år, man räknar på utbildningstiden plus aktiv tid i floristyrket.

  Bli florist som vuxen

  Möjligheterna är många för dig som väljer att bli florist som vuxen. Med en utbildning till florist kan du få jobb hos ett företag som erbjuder blomstertjänster eller säljer blommor och du kan även starta en egen verksamhet. Många drömmer om att börja arbeta som florist i vuxen ålder och ett första steg är att börja studera och lära dig de rätta teknikerna.

  Florist komvux

  Genom att studera florist på komvux får du grundläggande kunskaper för att kunna arbeta som florist och det finns även möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom floristyrket. En floristutbildning ger dig förutsättningar för att bli anställd hos ett blomsterföretag eller uppfylla din dröm att starta ett eget företag som florist. Många florist vuxenutbildningar kombinerar teori i klassrum med praktiska moment.

  En del av utbildningen består av APL – Arbetsplatsförlagt lärande, vilket innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Du som student får då möjlighet att utvecklas och komma i kontakt med yrkeslivet. Med en vuxenutbildning till florist kan du efter utbildningen bli lärling på ett företag.

  Utbildningen till florist på komvux bygger på gymnasiekurser och leder fram till en yrkesexamen, vilket är en bra början för att sedan kunna ta gesällbrev som påvisar dina kunskaper. Komvuxutbildningen går att söka för dig som är över 20 år och ansökan skickas genom din hemkommun.

  Florist gymnasium

  Vissa gymnasieskolor erbjuder ett hantverksprogram som inriktar sig till florist. Att plugga till florist på ett gymnasium innebär att du får en yrkesexamen och ett yrkesbevis som förbereder dig inför arbetslivet. Du studerar under 3-års tid och får då både praktiska kunskaper om hur du dekorerar, skapar vackra blomsterarrangemang och arbetar som butiksbiträde.

  Yrkeshögskola florist

  Utbildningarna på yrkeshögskolor bygger på efterfrågan som finns på marknaden. För tillfället erbjuds tyvärr inte floristutbildningen på yrkeshögskola, men du kan däremot välja att läsa en YH-utbildning till trädgårdsmästare eller inom naturbruk.

  För att floristutbildningen ska ge rätt till studiestöd måste standarden på utbildningens utformning vara godkänd av CSN. Utbildningsanordnare brukar informera när utbildningen berättigar till CSN. Hur mycket studiemedel du har rätt till beror bland annat på din inkomst, studietakten och hur länge du studerar.

  Andra kreativa utbildningar

  Det finns många kreativa utbildningar som du kan söka dig till. Trädgårdsutbildning är ett exempel på en sådan utbildning och passar troligen dig med ett brinnande intresse inom plantering och odling. Vill du jobba professionellt med med trädgårdar och odlingar kan en trädgårdsmästare utbildning i stället vara ett bättre alternativ.

  Om du har ett kreativt intresse och skulle vilja göra något annat än blommor och plantering så skulle kanske en Inredningsarkitekt utbildning vara mer intressant. Du kan också utbilda dig till certifierad inredare för att kunna arbeta professionellt med inredning.

  Läs mer om fler populära utbildningar