En mindfulnesskurs ökar ditt välmående

Publicerad 1 mars 2016

Mindfulness är en meditationsteknik där öst och väst möts. Forskning visar att fördelarna med mindfulness är många, från en gladare inställning till mindre återfall i svåra depressioner. Läs vidare så hittar du ett exempel på en mindfulnessövning som du kan prova redan nu!

Mindfulness betyder ungefär medveten närvaro, alltså att försöka vara helt medvetande i stunden – helt utan att bedöma eller värdera det som sker. Det rör sig om en form av meditation helt utan religiös koppling, som du kan utöva sittande, liggande eller till och med i rörelse. Om du känner dig bortkopplad, okoncentrerad eller stressad, är du säkerligen alldeles för sällan närvarande i nuet – du har svårt att sluta tänka på det som varit och det som ska komma, och istället vara närvarande i det som är precis nu.

Var kommer mindfulness ifrån?

Redan på 1970-talet började Jon Kabat-Zinn hålla i kurser i stressreducering, där han använde sig av tekniken som han senare skulle kalla mindfulness. Den vietnamesiska munken Thich Naht Hanh och professor Marsha Lineham har också spelar stor roll i framväxten av mindfulness. Tekniken låter öst och väst mötas, där den asiatiska traditionen av holistisk, filosofisk medicin kombineras med västerländsk rationalitet och vetenskap.

Kabat Zinn startade Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society, det första centrumet helhjärtat som ägnar sig åt mindfulness som metod för bättre hälsa och välmående. Han skapade metoden Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), mindfulness för stresshantering, och sedan dess har mindfulness spridits som teknik både i sjukvården, men också för privatpersoner.

En annan variant som utvecklats tillsammans med den kognitiva beteendeterapin, är Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), som är ett åtta veckorsprogram där kbt-tekniker blandas med meditation.

Forskning på mindfulness

Det forskas också mer och mer på mindfulness. Intresset bland forskare för metoden ökar, och även om det finns många områden som ännu är outforskade, så kan vi nu se exempel på vad mindfulness pekar på. Några av fördelarna som studierna visar, är färre sjukdagar, ökande välmående, att det blir lättare att leva med smärta och att man får bättre uppmärksamhet. Mindfulness och meditation förbättrar också stresstillstånd och är effektivt mot återkommande depressioner.

Övning: Medvetenhet i fötterna

Var? Du kan göra övningen på kontoret när du har rast, eller hemma framför köksbordet. Du sitter på en stol och har båda fötterna på golvet. Sitt gärna en bit ut från stolsryggen så du kan sitta rakt men ändå avslappnat. Ställ en timer på 10 min.

Hur? Börja med att dra några djupa andetag, knäpp kanske upp den översta knappen i byxorna för att få utrymme att andas. Rikta sedan ditt fokus på dina fötter. Hur känns det i dem? Är de varma, kalla, svettiga, torra? Hur känns det där de vilar mot golvet? Kliar det eller känns det kanske ingenting? Beskriv dem för dig själv utan att döma. När du börjar tänka på något annat än dina fötter, hur det känns i dem och deras placering på golvet, led försiktigt tillbaka tankarna och medvetenheten igen. Upprepa till timern ringer.

Varför? Du blir mer medveten om signaler från din kropp och om du har spänningar någonstans, lugnar ner ditt andetag och får en mer medveten närvaro – mindfulness, alltså!

Gå en mindfulnesskurs

Ett bra sätt att börja träna mindfulness är att gå en kurs för en instruktör, enligt Vårdguiden. En välutbildad mindfulnessinstruktör kan hjälpa dig med de delar av meditation som kan vara svåra, speciellt för nybörjare. Hur ska man sitta medan man utövar mindfulness? Hur länge och hur ofta ska man meditera? Och varför kan jag inte sluta tänka på annat? Det dyker upp många frågor när du möter något helt nytt, som bara en instruktör kan svara på.

På allautbildare.se kan du hitta fritidskurser ledda av erfarna och utbildade instruktörer i mindfulness och meditation – vad sägs till exempel om en grundkurs i mindfulness, ledd av av Åshild Haaheim, leg. psykolog och utbildad av Kabat-Zinn?

av Lisa Jagemark,