Automationsteknikerutbildning

Automationsteknikerutbildning är idag en utbildning som har ökat i antal och utvecklas ständigt i takt med dagens teknikdrivna samhälle. Företag implementerar mer och mer automatiserade system och med den industriella tekniken som finns idag är det viktigt att utbilda fler kompetenta automationstekniker som kan hantera och optimera dessa avancerade processer. I denna text kommer vi att utforska vad en automationsteknikerutbildning innebär, varför det är viktigt och hur man kan hitta den bästa utbildningen.

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt utbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Automation för livsmedelsindustrin

  Teknikhögskolan

  Yrkeshögskola
  HT 2023
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Automationstekniker - inriktning drift och underhåll av digitala produktionssystem (Västerås)

  Lernia

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2023
  Distans
  Västerås
  CSN-berättigad

  Automationstekniker - inriktning drift och underhåll av digitala produktionssystem (Piteå)

  Lernia

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2023
  Distans
  Piteå
  CSN-berättigad

  Automationstekniker - inriktning drift och underhåll av digitala produktionssystem (Malmö)

  Lernia

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2023
  Distans
  Malmö
  CSN-berättigad

  Automationstekniker - fastighet

  Movant

  Komvux
  1 år
  Omställningsutbildning
  Löpande
  Jönköping
  Lund
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Automationstekniker

  Trainor

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  Program
  Löpande
  Flera orter (4 st)
  -

  Automations­ingenjör, 2 år

  Yrkeshögskolan Syd

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2023
  Hässleholm
  Skåne län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Automationstekniker

  Automationstekniker har en central roll inom modern industri och teknik. Deras huvudsakliga ansvar är att installera och underhålla automatiskt styrda maskiner inom framförallt industrier, detta hjälper företag och organisationer att öka effektiviteten, minska kostnaderna och öka produktkvaliteten. Några områden på vad som utmärker en automationsteknikers roll och kompetenser är:

  1. Systemintegrering: Automationstekniker är experter på att integrera olika tekniska delar och system för att skapa en sammanhängande automatiserad process. Det kan innefatta användning av styrsystem för att kontrollera maskiner och enheter samt övervaka och samla in data.
  2. Felsökning och underhåll: Automationstekniker är skickliga på att ta reda på och åtgärda fel i automatiserade system. De utför regelbundna kontroller och underhåll för att säkerställa att systemen fungerar smidigt och effektivt.
  3. Säkerhet och kvalitet: Ansvar för att säkerställa att automatiserade utvecklingar följer säkerhetsföreskrifter och standarder. De arbetar för att optimera processerna för att uppnå hög kvalitet och produktionskapacitet.
  4. Anpassning till nya teknologier: Står i framkant på att hålla sig uppdaterade om de allra senaste tekniska nyheterna och anpassa sig till nya tekniker och system.
  5. Problemlösning: En viktig färdighet för en automationstekniker är förmågan att analysera problem och hitta de mest effektiva lösningarna, oavsett vilket fel det gäller.

  Automationstekniker är ytterst värdefulla inom en rad olika industrier, energi, automobilindustrin, livsmedelsproduktion och många fler. Deras arbete bidrar till ökad produktivitet och reducerade kostnader, för att främja företagets konkurrenskraft och hållbarhet. Tack vare den tekniska bakgrund automationstekniker besitter och förmågan att hantera komplexa automatiserade system räknas dem som nyckelspelare i den ständigt utvecklande världen av teknik.

  Automationsteknikerutbildning

  En automationsteknikerutbildning fokuserar på att utbilda individer i system och tekniker för att automatisera industriella förlopp och system. Dessa förlopp kan inkludera allt från produktion och tillverkning till hur man hanterar energin och säkerhetssystem. Utbildningen ger studenter de färdigheter och kunskaper som krävs för att installera, underhålla och reparera automatiserade system och apparater.

  Efterfrågan på denna typ av utbildning är hög. Med en ständigt utökad utveckling av dagens teknik mot automatisering är det mer angeläget än någonsin att fler utbildar sig inom automationskunnande. De flesta av yrkeshögskoleutbildningarna inom automationstekniker ligger på 2år där du även kommer genomföra en LIA-period som i de allra flesta fall leder till arbete när du sedan har en fullständig utbildning.

  Yrkeshögskola

  En yrkeshögskoleutbildning innehåller kurser utformade för att förbereda studenten för specifika yrken och yrkesroller. Detta öppnar dörrar till spännande karriärmöjligheter och en snabbare väg in i arbetslivet.

  Det finns flera positiva anledningar till att välja en utbildning via yrkeshögskola:

  1. Praktisk inriktning
  2. Korta program
  3. Yrkesinriktade kurser
  4. Nära samarbete med arbetslivet
  5. Examensbevis och diplom
  6. Möjligheter till fortsatta studier
  7. Mångfald av ämnesområden

  Automationsteknikerutbildning är en av många utbildningar som erbjuds på yrkeshögskolenivå. För att kunna söka in till denna utbildning krävs följande:

  • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
  • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

  Förutom dessa grundläggande behörigheter krävs ibland vissa särskilda förkunskaper vilket är listat på utbildarens sida eller på Yrkeshögskolan.se.

  LIA, lärande i arbete

  LIA är ofta en integrerad del av yrkesutbildningar och innebär att studenterna tillbringar en del av sin utbildning i en faktisk arbetsmiljö, det för att studenten ska få praktisk erfarenhet och omsätta de kunskaper de fått i klassrummet i praktiken. LIA är även en möjlighet till anställning efter utbildningen är klar.

  CSN

  I Sverige är alla yrkeshögskoleutbildningar berättigade till studiemedel på CSN. Många av yrkeshögskolorna i Sverige är kostnadsfria men det som kan kosta är material och kurslitteratur.

  Plugga på distans

  Att plugga på distans skapar en frihet för studenten att kunna genomföra utbildningen i sin egen takt, allt sker under eget ansvar med fri tillgång till lärportaler för genomgång av uppgifter och möjlighet till kontakt med ansvarig lärare.

  Automationstekniker lön

  Genomsnittslönen för en nyexaminerad automationstekniker ligger idag på ca. 32.000 kr. Detta gäller både män och kvinnor, löneskillnaden mellan män och kvinnor i detta yrke är minimal. Vid högre kunskap och erfarenhet ligger genomsnittslönen på ca. 42.000kr.

  Andra utbildningar som du kanske hade varit intresserad av

  Inom teknik och industri finns ett flertal olika utbildningar att välja mellan: