Tips till dig som älskar hästar

Publicerad 4 februari 2022

Att plugga häst är inte bara roligt. Alla möjligheter står öppna efter examen; det finns gott om jobb i hästnäringen efter att du utbildat dig på Wången – men du kan också välja att läsa vidare.

Plugga häst kan leda till spännande jobb

Hästnäringen i Sverige omsätter ca 32 miljarder varje år och skapar ca 18 500 jobb. Har man ett hästintresse finns det gott om arbetstillfällen, både för dig som vill arbeta praktiskt med hästskötsel, för dig som vill jobba pedagogiskt som lärare eller för dig som har ambitioner att arbeta som chef, projektledare eller forskare med fokus på häst.

Gymnasieutbildning

Evelina Gyurcsiks pluggade islandshäst på gymnasiet eftersom islandshästar varit hennes stora intresse sedan sjuårsåldern. Därför började hon år 2017 på Wångens gymnasium med inriktning islandshäst. Då föddes också hennes intresse för travhästar och travsport. Nu jobbar hon som hästskötare på ett av Sveriges största stuterier.


Evelina Gyurcsik, Hästskötare. Foto: Emma Roos.

– Jag lär mig nya saker varje arbetsdag, både från de andra som jobbar här och av hästarna. Jag tycker verkligen om att få följa fölen och unghästarna och se dem utveckla sina egna personligheter, säger Evelina Gyurcsik som arbetar som hästskötare på Menhammar stuteri.

Naturbruksprogrammet hästhållning

På Wången kan du utbilda dig till hästskötare för islandshäst och travhäst på gymnasiet. Du behöver inga särskilda förkunskaper. Intag sker genom betygsurval.

Hästskötarutbildning för vuxna

Som vuxen kan du utbilda dig till travhästskötare genom Hästsportens folkhögskola.

Felicia Karlsson är en av deltagarna på kursen och tar examen våren 2022. Hon gick ridgymnasium men tröttnade på ridningen. Nu omskolar hon sig till travhästskötare eftersom hon fortfarande vill hålla på med hästar. Ett klokt val eftersom det finns gott om arbete för hästskötare i travsporten. En hästskötare utbildad på Wången kan få arbete i Sverige men också i andra stora travländer som Frankrike och USA.

–Det roligaste på kursen är körningen för det är så bra upplägg här tycker jag. Och så allt runt omkring och alla man lär känna, Felicia Karlsson deltagare på Hästskötarkursen 21-22.


Foto: Thomas Blomqvist.

På Wången ges möjligheten att ta Svensk Travsports hästskötarexamen. Diplomeringen visar att skötaren har kan arbeta självständigt och yrkesmässigt och sköta hästar, stall, kringområden och utrustning. Samt att skötaren kan köra hästar med olika utbildningsnivåer i olika tempon. Utbildningen ges delvis på distans och är studiemedelsberättigad.

Bli hovslagare genom yrkeshögskolan

Som hovslagare kan man kombinera intresset för hästar med ett praktiskt och fritt yrke som oftast innebär att man är sin egen chef. I utbildningen ingår både hästkunskap, smideshantverk och entreprenörskap.


Caroline Aldén och Geiri Jóhannsson är båda utbildade på Wången och är nu verksamma som hovslagare på Island. Foto: Emma Roos.

– Jag är otroligt nöjd med mitt val att gå hovslagarutbildningen på Wången där det är mycket kompetenta lärare som med sina kunskaper och erfarenheter har lärt och hjälpt mig se nya möjligheter samt öppnat fler dörrar inom yrket, säger Caroline Aldén som arbetar som hovslagare.

Hovslagarutbildningen

Utbildningen till hovslagare är treårig och ges på Hästnäringens riksanläggningar; Wången, Flyinge och Strömsholm. Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. De sökande behöver viss hästskunskap för att bli antagna.

Läs mer om hovslagarutbildningen här.

Unik utbildning på universitet

Hippologprogrammet trav är en världsunik utbildning. Studenterna läser teori och vetenskaplig metod och får sedan testa teorierna praktiskt i stallet, i sulky och på hästryggen under hela utbildningstiden.

Ridhäst, travhäst eller islandshäst?

SLU är huvudman för hippologprogrammet, men studenterna läser på Hästnäringens riksanläggningar. På Wången går studenter som läser islandshäst eller trav. De som studerar ridhäst läser på Flyinge och Strömsholm.


Mette Pökelmann, Travhippolog och lärare. Foto: Emma Roos.

– Jag hoppas att jag kan bidra till studenternas intresse för vetenskaplig tillämpning av kunskap i det dagliga hästarbetet och jobba för att sprida en förståelse för hästars behov och biologi också utanför specifika hästdiscipliner, säger Mette Pökelmann som arbetar som travhippolog och lärare på Wången. Utbildningen är ett treårigt kandidatprogram på 180 hp.

Läs mer om hippologprogrammet här.

Hästnäringens riksanläggningar

Wången utgör tillsammans med Flyinge och Strömsholm Hästnäringens Riksanläggningar. Tillsammans har de ett gemensamt uppdrag att förse hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens och näringens fortsatta utveckling.

Vill du veta mer om Wången?

Skicka en intresseanmälan till Wången genom studier.se för frågor eller mer information!