Utbildningar som är öppen för sen anmälan

Hade du planer på att studera men missade sista ansökningsdagen? Många universitet, högskolor och yrkeshögskolor har utbildningar som är öppen för sen anmälan vilket ger dig en andra chans att komma in på din drömutbildning! Vi har samlat all viktig information om sen anmälan för att kunna guida dig rätt i en djungel av program och kurser.

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Digital marknadskommunikatör

Affärshögskolan

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Linköping
CSN-berättigad & kostnadsfri

Facility Management

Affärshögskolan

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Göteborg
Malmö
Stockholm
CSN-berättigad & kostnadsfri

Elektronikingenjör

Teknikhögskolan

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Eskilstuna
Södermanlands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Elkraftsingenjör

Teknikhögskolan

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Flera orter (11 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Automationsingenjör robotik

Teknikhögskolan

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
VT 2025
Flera orter (4 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Processoperatör sågverks- och pappersindustri

Teknikhögskolan

Yrkeshögskola
1-2 år
VT 2025
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Processoperatör livsmedel

Teknikhögskolan

Yrkeshögskola
1 år
HT 2024
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Utbildning öppen för sen anmälan

Många skolor har utbildningar som är öppen för sen anmälan trots att den sista ansökningsdagen har passerat. Men det kan vara så att du inte kan anmäla dig för sen anmälan direkt, utan du kan behöva vänta tills det första antagningsbeskedet har publicerats. Då det är vissa program och kurser som inte öppnar för sen anmälan förrän senare. Det är därför viktigt att du ser över vad som gäller för den utbildning du intresserar dig för.

Vi tycker att du ska gå den bästa utbildningen i Sverige. Därför har vi samlat 1000-tals utbildningar som tar dig steget närmare ditt drömjobb. Oavsett om du vill gå en vård och omsorg utbildning, VVS-ingenjör utbildning eller lokförare utbildning – på Studier.se kan du söka och hitta den utbildningen som passar just dig. Se över ifall den utbildning du vill gå finns öppen för sen anmälan.

Kurser öppna för sen anmälan

Det finns en del kurser som fortfarande går att ansöka till och som är öppen för sen anmälan. Fler kurser kan också tillkomma efter att det första antagningsbeskedet har publicerats till de som sökte under den vanliga ansökningsperioden. För exempel, universitet och högskolor offentliggör de första antagningsbeskeden den 9 december. Det betyder att efter det datumet kan fler kurser och utbildningar vid universitet och högskola öppna för sena ansökningar.

Hur stor chans har man att komma in på sen anmälan?

Du har fortfarande en chans att komma in på din drömutbildning även fast du gör en sen anmälan. Dock finns det ingen garanti att du får en plats då det måste finnas lediga platser på den utbildning du sökt för att du ska kunna få en plats. Processen med anmälningar går till så att de som har ansökt i tid behandlas först och efter detta behandlas de sena ansökningarna. Det kan vara bra att veta att även fast skolan du sökt in på har tagit emot och behandlat din sena ansökan finns det ingen försäkran att du får en plats. Oavsett finns det ändå stora chanser att du kommer in på din utbildning.

Hur länge kan man göra sen anmälan?

Hur länge man har på sig att göra en sen anmälan beror på vilket utbildning du söker. Trots att den sista ansökningsdagen har passerat kan du ändå söka till din utbildning ifall du är behörig till en utbildning som är öppen för sen anmälan.

Yh utbildning sen anmälan

Du kan fortfarande söka in på yrkeshögskola trots att sista ansökningsdagen har passerat. För trots att ansökningsdatumet har ägt rum, tar fortfarande vissa yrkeshögskolor emot sena anmälningar. Ibland kan skolor dessutom vänta med att stänga för ansökningar till utbildningsstart eller rentav ha öppet även fast utbildningen redan har startat.

Något viktigt att notera är att utbildningarna på yrkeshögskolor har oftast olika starttider. Det innebär att det inte finns någon fast ansökningsdatum utan det kan finnas utbildningar som startar året om, vilket ökar din chans att komma in på din drömutbildning. Se därför till att kolla upp vad som gäller för just det program du vill söka.

Högskolan sen anmälan

Det finns flera högskolor och universitet som är öppen för sen anmälan, dock gäller inte detta alla utbildningar. På grund av detta är det viktigt att du läser igenom informationen som står på den utbildning du är intresserad av. Många högskolor öppnar inte heller för sen anmälan förrän det första antagningsbeskedet har publicerats.

Enligt antagning är det dessa utbildningar som har öppet för sen anmälan efter att första antagningsbeskedet har publicerats:

  • Stockholms universitet
  • Lunds universitet
  • Umeå universitet
  • Högskolan i Skövde
  • Linköpings universitet
  • Uppsala universitet
  • Göteborgs universitet
  • SLU (Sveriges lantbruksuniversitet)

Behörig sen anmälan

Du som är behörig till den utbildning du vill gå och utbildningen är öppen för sen anmälan, kan fortfarande göra en ansökan även fast det sista ansökningsdatumet har passerat. Du kan enkelt se vilka utbildningar som har öppet för sen anmälan genom att titta efter en “lägg till-knapp” på antagning.se för högskola och universitet. Om du i stället vill söka till en YH utbildning står det vanligtvis på utbildningens kurssida att utbildningen har öppet för sen anmälan.

CSN sen ansökan

Enligt Centrala studiestödsnämnden är det bra att ansöka om studiemedel direkt när du vet vad och var du ska studera. Vilket betyder att du inte behöver vänta på att bli antagen innan du ansöker CSN. Ifall du har gjort en sen anmälan, kan det vara bra för dig att veta att du även kan ansöka om studiestöd senare i tiden. Ha dock i åtanke att du endast kan få CSN för fyra veckor bakåt i tiden.

Utbildning sen anmälan distans

Vill du plugga på distans och undrar ifall utbildningar på distans också har öppet för sen anmälan? På samma sätt som vissa utbildningar har öppet för sen anmälan så har distansutbildningar också det.

Läs mer om fler populära utbildningar

Underhållstekniker utbildning

Att gå en underhållstekniker utbildning skapar många bra alternativ för en stabil framtida karriär inom underhåll av maskiner och...

Eventkoordinator utbildning

Letar du efter en spännande karriär inom evenemangsbranschen? En Eventkoordinator utbildning kan vara din biljett till en spännande resa...

AI-utbildning

En AI-utbildning kan bli ditt nästa kliv framåt i din karriär! Har du ett brinnande intresse för modern teknik?...

Automationsteknikerutbildning

Automationsteknikerutbildning är idag en utbildning som har ökat i antal och utvecklas ständigt i takt med dagens teknikdrivna samhälle....

Ljud och musikproduktion utbildning

Oavsett om du vill jobba som musikproducent, ljudtekniker eller vill skapa din egen musik, ger en ljud och musikproduktion...

Elkraftsingenjör

Elkraftsingenjör är ett ytterst eftersökt yrke bland dagens arbetsgivare och vem vill inte vara med och utveckla framtida hållbara...

Mäklare utbildning

Drömmer du om en framgångsrik karriär som mäklare? För att kunna arbeta som fastighetsmäklare behöver du som minst en...

Korta YH-utbildningar

Korta YH-utbildningar är ett utmärkt alternativ för dig som egentligen inte vill spendera mycket tid bakom skolbänken, men samtidigt...

Grundläggande behörighet på yrkeshögskola

En grundläggande behörighet på yrkeshögskola är det initiala som alltid krävs för dig som vill studera på yrkeshögskola. Det...

Hantverksutbildning

En hantverksutbildning är för dig som inte har tummen mitt i handen och ett gott öga för detaljer. Det...