Innehåll och upplägg
I denna kurs kommer du arbeta med att skapa en dynamisk webbplats. Med hjälp av en databas och PHP, som är ett serverbaserat scriptspråk, skapar du en professionell produkt där den mesta informationen hämtas ur en databas. I kursen ingår databasteori som ger dig möjlighet att skapa en välfungerande databas.
Du väljer själv hur du vill implementera din databas, antingen med en egen server eller via ett förvalt webbhotell. Du kommer få utförliga instruktioner om hur du ska gå tillväga, men att installera en egen serverprogramvara ställer krav på självständigt arbete och problemlösningsförmåga.
Kursen kretsar runt ett webbtekniskt projekt och en tidigare statisk webbplats ska göras levande med dynamisk information. Det kan till exempel röra sig om en webbutik som ska hämta produktinformation ur en databas. Här måste villkor skapas över vilka produkter som ska presenteras för besökaren. Utöver detta ska validerad information från ett formulär kunna tas emot och lagras i databasen.
I kursen använder vi LAMP (eller WAMP) paketet vilket är en akronym för Linux, Apache, MySQL och PHP, eller alternativt kan Microsoft Windows användas istället för Linux.
Kursen Webbserverprogrammering 1 ger dig kunskaper om:
- Databasteori.
- Databasmodellering.
- SQL och MySQL.
- Linux.
- Apache och webbservrar.
- Introduktion till PHP.
- Vektorer och associativa vektorer i PHP.
- PHP och formulär.
- PHP och databaser.
Efter utbildningen
Har du fått kunskap om databasteori vilket gör att du kan skapa och hantera en databas. Du har lärt dig lite om Linux och det serverbaserade scriptspråket PHP.
Förkunskaper och behörighet
För att läsa Webbserverprogrammering 1 bör du tidigare ha läst kurserna Webbutveckling 1 och Programmering 1.
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.