– Har man ingen erfarenhet alls av djurhållning, odling eller landsbygd men ändå när en dröm om att få vara en del av allt det så är det en perfekt utbildning, säger utvecklingsansvarige och huvudläraren Emil Nilzon på Dahlander Kunskapscentrum.
Utbildningen omfattar både grundläggande djurkunskap, odling och ekologi liksom kunskaper om skogsskötsel, produktionsfilosofi och kunskap om jordbrukets roll (och därmed sin egen) i dagens samhälle.
– Det vi tar sikte på först och främst är att de studerande ska få känsla av det sammanhang de kommer att verka i och hur viktiga de är i framtidens samhälle, poängterar Emil. Därför bygger utbildningen helt på ekologiska principer och tankarna om ett varsamt skogsbruk. Vi hoppas att de kommer vara en del av morgondagens lösning för ett hållbart och balanserat jord- och skogsbruk.
– Apropå det kommer vi att beröra och sex av de sjutton globala målen inom Agenda 2030 (FNs arbete mot en hållbar utveckling) samt mer än hälften av våra nationella målen, så de som genomgår utbildningen kommer antagligen vara bättre rustade för att arbeta med hållbarhet än de konsulter som sysslar med detta. Men det är inte kontorsarbete man rustas för påpekar Emil, vi kommer att verkligen att utbilda mitt i verksamheten. Studiebesök på olika verksamheter, praktik och undervisning i de metodrum som skolan har tillgängligt på olika gårdar kommer att ge studenterna skitiga händer och en verklig känsla för vad som krävs av att verka inom ett av världens tuffaste yrken.
I utvecklandet av utbildningen har man också haft tankarna på de med annan utbildning än den svenska. Många kommer hit till Sverige med en gedigen arbetsbakgrund och mycket kunskap i händerna, men utan betyg och skriftliga intyg kan det vara mycket svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Ansvariga för Småskaligt jord- och skogsbruk hoppas att en genomgången utbildning kommer att även ge dessa personer en kunskapsgrund utifrån svenska förutsättningar för jord- och skogsbruk samt en uppdaterad praktisk erfarenhet att falla tillbaka på i sitt arbetssökande.
Information om utbildningen
Kurser
- Djurens biologi (100 p)
- Marken och växternas biologi (100 p)
- Naturbruk (200 p)
- Lantbruksdjur 1 (100 p)
- Växtodling 1 (100 p)
- Livsmedel – och näringskunskap (100 p)
- Produktionsfilosofi (100 p)
- Politik och hållbar utveckling (100 p)
- Företagsekonomi (100 p)
- Entreprenörskap (100 p)
- Yrkesinriktad kurs (eget val) (100 p)
Upplägg
Utbildningens upplägg består av 2-årig heltidsstudier med möjlighet att läsa alla kurser på semidistans (detta innebär att man är en arbetsvecka på plats per delkurs, detta blir ca 2-3 gånger per termin sammanlagt).
Du har möjlighet att läsa utbildningen på hel fart (100%) eller på halvfart (50%).