Innehåll och upplägg
I kursen Samhällskunskap 1a 1 får du kunskaper om demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå. Detta innefattar även kunskaper om EU. I kursen läggs stor vikt vid att du ska förstå hur du som medborgare kan vara med och påverka från lokal till internationell nivå. Två viktiga delar i kursen är de mänskliga rättigheterna och folkrätten som behandlas i avsnittet om internationella relationer.
I kursen får du också lära dig om Sveriges arbetsmarknad, arbetsrätt och arbetsmiljöns viktiga områden. Du kommer också få kunskaper om privatekonomi där hushållets inkomster, utgifter, tillgångar och skulder är viktiga kunskapsområden, samt konsumenträtt. Vidare ger kursen dig kunskaper om olika grupper och individer ur ett socioekonomiskt perspektiv. Du får även grundläggande kunskaper i källkritik.
Kursen Samhällskunskap 1a 1 ger dig kunskaper om:
- Demokrati och diktatur.
- Vardagslivets ABC.
- Arbetsmarknad.
- Så styrs Sverige.
- Sveriges kommuner.
- Internationella relationer.
- Svensk utrikes- och säkerhetspolitik.
Bra att veta:
- Betyg i kursen kan inte ingå i din examen tillsammans med betyg i kursen Samhällskunskap 1b.
Efter utbildningen
Har du lärt dig grundläggande begrepp och områden inom samhällsvetenskapen. Du har bland annat fått kunskap om demokrati, mänskliga rättigheter, diktaturer och Svensk utrikes- och säkerhetspolitik.
Förkunskaper och behörighet
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.