Innehåll och upplägg
Miljö- och energikunskap är en fördjupningskurs inom ämnesområdet hållbart samhälle. Kursen ges både på Naturvetenskaps- och Samhällsvetenskapsprogramet. Kursen är tvärvetenskaplig till sin natur med fokus på ett hållbart samhälle, och belyser hållbar utveckling ur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Kursen lyfter upp människans roll och ansvar i dess samspel med naturen. Flera miljöutmaningar tas upp såsom den begränsade mängden naturresurser och framtidens samhällsplanering.
Viktiga momenten i kursen Miljö- och energikunskap är att kunna:
- Identifiera, analysera och avgränsa problemområden.
- Föreslå och jämföra handlingsalternativ.
- Planera, genomföra och tolka egna undersökningar.
- Presentera idéer och resultat inom området hållbar utveckling.
- Analysera konsekvenser av olika handlingsalternativ utifrån vetenskaplighet, hållbarhet, etik och genus.
Utförligare information finner du på Skolverkets hemsida.
Efter utbildningen
Har du fått ökad kunskap om miljö och energiutveckling. Du kan identifiera, analysera och avgränsa problemområden samt planera, genomföra och tolka egna undersökningar.
Förkunskaper och behörighet
För att läsa Miljö- och energikunskap bör du tidgare ha läst kursen Naturkunskap 1b eller kursen Naturkunskap 1a 1.
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.