Innehåll och upplägg
Kursen behandlar de kulturella, etiska och sociala mönster som präglar människans liv. Kursen bidrar till att utveckla din förmåga att möta, kommunicera och samarbeta med människor i olika situationer. Med etiken som utgångspunkt i kursen behandlas frågor om människovärde och människosyn som kan knytas till ett yrkesområde.
Kursen Internationellt arbete ger dig kunskaper om:
- Vård och omsorg i olika länder och hur kulturer påverkar synen på hälsa, ohälsa, funktionsnedsättning, medicinsk behandling, vård och omsorg samt liv och död.
- Olika länders organisation av vård och omsorg, personalkategorier och utbildning.
- Normer och värderingar inom vård och omsorg i olika länder.
- Hälsoproblem orsakade av till exempel infektionssjukdomar eller vattenbrist, av krig eller katastrofer.
- Internationella överenskommelser.
- Biståndsorganisationer och biståndsarbete.
- Etiska riktlinjer som är centrala för vård- och omsorgsarbete i olika länder samt värdekonflikter.
- Sociala aspekter och genusaspekter på hälsa och välbefinnande i olika länder.
- Det egna förhållningssättet och den egna rollen i mötet med patienter och brukare, samt med olika länders vård- och omsorgsstruktur.
Efter utbildningen
Har du utvecklat dina kunskaper om människan och fått förmågan att möta, kommunicera och samarbeta med människor i olika situationer. Av kursen har du bland annat lärt dig om internationella överenskommelser, biståndsorganisationer och biståndsarbete.
Förkunskaper och behörighet
Internationellt arbete bygger på kunskaper i kursen Etik och människans livsvillkor.
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.