Innehåll och upplägg
I denna kurs lär du dig förstå vad som styr våra internationella relationer och vi dyker djupare i olika aspekter på den internationella arenan. I kursen kommer du att få lära dig mer om globalisering, mänskliga rättigheter, konflikter och konfliktlösning, nationalism, teoretiska perspektiv och hur allt detta egentligen hänger ihop.
Kursen Internationella relationer ger dig kunskaper om:
- Olika aktörer, deras mål och medel samt hur dessa samspelar inom utrikes- och säkerhetspolitik. Den moderna nationalstatens utmaningar som en internationell aktör.
- Olika teoretiska perspektiv på internationella relationer.
- Världskrigens och efterkrigstidens betydelse för etableringen av internationella institutioner. Olika former av organiserat samarbete mellan länder och sambandet mellan detta samarbete och den politiska och ekonomiska utvecklingen.
- Orsaker till och följder av samarbeten och konflikter.
- Internationell rätt. Möjligheter och svårigheter med att säkerställa såväl staters som individers rättigheter och säkerhet. Grundläggande internationella konventioner om mänskliga fri- och rättigheter och olika aktörers möjlighet till tillämpning.
- Globaliseringens betydelse för individer, grupper och samhällen samt möjligheter och utmaningar för miljö och resursfördelning.
- Samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder.
- Källkritisk granskning, tolkning och värdering av informationen från olika medier och andra källor. Källhänvisning enligt vanliga system.
- Muntlig och skriftlig presentation i olika former som är vanliga inom området, till exempel debatter, debattartiklar, vetenskapliga rapporter och essäer.
Efter utbildningen
Efter kursens slut kommer du att ha fördjupade kunskaper om hur nationella och internationella förutsättningar och förhållanden påverkar och påverkas av internationella aktörer. Vilka olika lösningar det kan finnas på internationella konflikter och problem. Globaliseringens konsekvenser och betydelsen av internationella relationer samt ökat din kunskap kring samhällsvetenskapliga begrepp, teorier och metoder.
Förkunskaper och behörighet
Internationella relationer bygger på kunskaper i kursen Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a 2.
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.