Innehåll och upplägg
Kursen Fysik 3 bygger vidare på det du lärt dig under Fysik 1a och Fysik 2. Det kursen avser att utveckla hos dig som elev är:
- Dina kunskaper om fysikens begrepp, modeller, teorier och arbetsmetoder samt förståelse av hur dessa utvecklas.
- Din förmåga att analysera och söka svar på ämnesrelaterade frågor samt att identifiera, formulera och lösa problem.
- Din förmåga att reflektera över och värdera valda strategier, metoder och resultat.
- Din förmåga att planera, genomföra, tolka och redovisa experiment och observationer samt förmåga att hantera material och utrustning.
- Dina kunskaper om fysikens betydelse för individ och samhälle.
- Din förmåga att använda kunskaper i fysik för att kommunicera samt för att granska och använda information.
Kursen behandlar ett flertal områden och exempel på dessa är rörelse med luft- och vätskemotstånd och stötar i två dimensioner, Heisenbergs obestämdhetsrelation och endimensionella tidsoberoende Schrödingerekvationen.
Efter utbildningen
Efter kursen har du fått fördjupad kunskap om fysik. Du har lärt dig hur du ska se på världen ur ett ”fysikperspektiv” och lärt dig om moderna forskningsrön inom området.
Förkunskaper och behörighet
Fysik 3 bygger på kunskaper i kursen Fysik 2.
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.