Innehåll och upplägg
I kursen kommer du att utveckla din förmåga att arbeta med vanligt förekommande system och komponenter inom dator- och kommunikationsområdena. Du kommer att få lära dig system, komponenter, metoder och arbetssätt som används när datorer är uppkopplade i befintliga nätverk. Du kommer också att få lära dig att lösa problem, utföra felsökningar och åtgärda fel. En viktig del är också datorsäkerhet och förmågan att arbeta med hänsyn till hållbar utveckling.
Kursen är en praktisk och teoretisk grundkurs med fokus på datorer, kommunikation och nätverk. Enkortsdatorn Raspberry Pi har en central roll i kursen och används som laborationsdator för att exempelvis sätta upp olika servermjukvaror och konfigurera samt felsöka nätverk. Linux används på enkortsdatorn och därmed är det naturligt att många kursmoment är förankrade i detta operativsystem och övning i hur vi administrerar och felsöker servrar och nätverk.
Kursen Dator och nätverksteknik ger dig kunskaper om:
- Installera Linux på Raspberry Pi
- Datorer och dess komponenter samt kringutrustning
- Konfigurering och felsökning av nätverk
- Linux som operativsystem
- Olika servermjukvaror för exempelvis VPN och NAS-funktionalitet
- Samba för delning av resurser mellan Linux och Windows
- Routing och switchning
- TCP/IP stacken
Bra att veta:
- Du behöver tillgång till en labbdator för att installera om operativsystemet.
- Inköp av enkortsdator (Raspberry PI) krävs. Kostnad cirka 500 kr.
Efter utbildningen
Dina kunskaper från kursen ska bidra till att du kan möta och kommunicera med uppdragsgivare och användare på ett serviceinriktat sätt.
Förkunskaper och behörighet
Dator och nätverksteknik bygger på kunskaper i kursen Datorteknik 1a.
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.