Innehåll och upplägg
Yrkesutbildningen Barnskötare/elevassistent bas ger dig kunskap om barn och ungas utveckling, lärande, behov, rättigheter och om de olika pedagogiska verksamheterna. Denna utbildning är till för dig som vill studera till barnskötare i förskolan eller vill arbeta som elevassistent i skolan. Yrkesutbildningen till elevassistent och barnskötarutbildning bas läses på distans.
En vanlig fråga är ”vad gör en elevassistent?” och kortfattat arbetar en elevassistent i skolor och hjälper elever som behöver extra undervisningsstöd. Du kommer hjälpa elever med läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem, psykosociala problem, och elever med funktionsnedsättningar. När du är läst klart baspaketet och väljer att läsa påbyggnaden elevassistentsutbildningen så kommer du ut på arbetsmarknaden med en bra grund att stå på.
En barnskötare arbetar oftast inom kommunala eller privata förskolor tillsammans med förskollärare. En barnskötares arbetsuppgifter består av att ta hand om, och skapa en trygg och stimulerande miljö för barnen. Förskolläraren har det pedagogiska ansvaret, där ni tillsammans hjälps åt med det dagliga arbetet om att ta hand om barnen.
Hur fungerar det att läsa en barnskötarutbildning på distans?
Oavsett om du läser en elevassistentutbildning eller barnskötarutbildning innebär det att du läser ett paket med flera delkurser. Varje delkurs innehåller olika moment med en studieguide kopplad till sig. Studieguiden finns där som en guide genom kursen. Under kursens gång ska du också göra olika inlämningsuppgifter, eller uppdrag som vi kallar dem. Uppdragen rättas och bedöms av en webblärare. Kursen avslutas alltid med en muntlig examination som genomförs via Zoom.
Att läsa barnskötarutbildningen på distans innebär att du läser delar av kurserna i Novo, vår lärplattform. Vissa kurser, eller delar av kurser, genomför du på en arbetsplats via så kallad apl (arbetsplatsförlagt lärande). Det ger dig möjlighet att lära dig yrket på plats och på så sätt blir barnskötarutbildning verkligen kopplad till hur verkligheten ser ut på en förskola eller fritidshem.