Motorsågsutbildning

Vill du gå en motorsågsutbildning? En motorsågsutbildning ger dig eller er personal verktyg för att på ett säkert sätt kunna hantera en motorsåg. Du lär dig att använda en motorsåg utifrån både säkerhet och funktion. För att få använda en motorsåg i arbetet är det ett krav i Sverige att ha ett godkänt både teoretiskt och praktiskt prov för arbetet som ska utföras, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av motorkedjesågar och röjsågar. Därför krävs ett motorsågskörkort om ditt jobb innehåller arbetsuppgifter som utförs med en motorsåg. Det finns olika motorsågsutbildningar och det är bra att kolla upp vilken just du behöver gå. Priset på en motorsågsutbildning är från 2900kr.

Här har vi samlat olika motorsågsutbildningar för att göra det enkelt för dig att jämföra och boka rätt utbildning och även ge dig all information du behöver inom området.

Behöver du hjälp med att hitta en utbildning nära dig eller för ditt företag? Fyll i formuläret nedan så hjälper vi dig att hitta rätt motorsågsutbildning och komma i kontakt med en professionell arrangör.

Skickar...

Vi hjälper dig hitta rätt motorsågsutbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Motorsåg A+B

  Presto

  Kompetensutveckling
  Löpande
  Rikstäckande
  11400 SEK

  Motorsågsutbildning

  Tema Utbildning AB

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Stockholm
  2900 SEK

  Motorsågsutbildning

  LAVI Gruppen

  Kompetensutveckling
  Företagsanpassat
  Löpande
  Rikstäckande
  Örebro
  Örebro län
  från 3400 SEK

  Gå en motorsågsutbildning!

  Behöver du gå en motorsågsutbildning? Då har du hittat rätt! För att få använda en motorsåg i ditt yrke finns det idag krav på att du ska ha genomgått både ett teoretiskt och praktiskt prov för arbetet som ska utföras med ett godkänt resultat, enligt (AFS 2012:1). För att få rätt kunskaper kan du gå en motorsågsutbildning och det är bra om du kollar upp vilken motorsågsutbildning du behöver gå. Det kan bland annat vara motorsågsutbildning A, motorsågsutbildning AB eller motorsågsutbildning C. Åldersgränsen för att använda motorsåg ensam är 18 år, men redan vid 16 års ålder får du använda motorsågen om du anses tillräckligt fysiskt och psykiskt mogen och är under uppsyn, enligt Säker Skog. Nedan kan du läsa mer ingående om de olika utbildningarna och mer praktisk information såsom pris på en motorsågsutbildning och i vilka städer motorsågsutbildingar finns!

  Om du är intresserad av att gå liknande utbildningar kan du även hitta och jämföra röjsågsutbildningar hos oss!

  Motorsågskort

  För att arbeta med en motorsåg behövs ett motorsågskort. Ett motorsågskörkort är indelat i olika klasser. Det kan bland annat vara klass A, AB och C. Du som arbetar med motorsåg behöver ta ett motorsågskort för att uppnå kraven från Arbetsmiljöverket. Oftast krävs ett motorsågskörkort oavsett vem som ska utöva arbetsuppgifterna. Det finns dock undantag där du som skogsägare inte behöver något körkort för att arbeta i din egen skog, enligt Säker Skog.

  Motorsågskurs

  Det är viktigt att gå en motorsågskurs för att få med dig rätt kunskaper när du utför arbete med en motorsåg. Rätt kunskap ökar säkerheten och minimerar olycksrisken. Du lär dig rätt arbetstekniker och hantering av motorsågen. En motorsåg kurs innehåller både teoretiska och praktiska moment och vid avslutad utbildning får du ett certifikat. Enligt (AFS 2012:1) krävs dokumentation på att du klarat både ett teoretiskt och praktiskt prov för arbetet som ska utföras för att få arbeta med en motorsåg. Arbetsmiljöverket rekommenderar att proven förnyas vart femte år.

  Motorsågsutbildning pris

  Priset för att gå en motorsågsutbildning varierar och kan ligga mellan 3 000kr till 10 000kr beroende på vilken utbildning du går. Det kan även vara ett kundanpassat pris för en motorsågskurs. Priset för motorsågskortet kan tillkomma utöver utbildningspriset för att få ett registrerat motorsågskörkort. Enligt Säker Skog är priset för ett registrerat motorsågskörkort 120kr exklusive moms. Att lägga till ytterligare en nivå kostar 120kr extra. Därefter är priset 200kr för varje ny nivå som läggs till. Om du tappar bort ditt motorsågskörkort är priset för ett nytt 150kr.

  Motorsågsutbildning alla klasser

  Det finns olika klasser att utbilda sig i när du går en motorsågsutbildning. Det är viktigt att du utbildar dig inom rätt klass för att du ska få rätt kunskap och rätt certifikat. Alla klasser som finns inom motorsågsutbildning finns listade här nedan:

  • A
  • B
  • C
  • S
  • D
  • E
  • F
  • I
  • V

  Källa: Säker Skog

  Motorsågsutbildning A

  Olika motorsågskörkort ger olika behörigheter. Många utbildare erbjuder utbildningar inom flera klasser. Exempel på innehåll för motorsågsutbildningar med behörighet för klass A är:

  • Motorsågens skötsel
  • Allmän sågteknik
  • Säkerhetsregler för allmän sågning
  • Arbetsmiljöregler
  • Daglig tillsyn
  • Hantering och skötsel av såg
  • Personlig skyddsutrustning
  • Filning av kedja
  • Riskbedömning
  • Olika kaptekniker
  • Praktiska övningar
  • Kunskapsprov

  Motorsågsutbildning AB

  För en motorsågsutbildning i klass AB ligger fokuset framförallt på fällning, kvistning och kapning. Du får också utbilda dig i hur du hanterar fastställda träd. Du lär dig hur du utför sådant arbete på ett säkert sätt och kommer i slutet av utbildningen utföra ett prov för att kunna utfärda ett motorsågskörkort för AB.

  Motorsågsutbildning C

  Om du vill gå en utbildning i motorsågsutbildning för klass C behöver du också ha motorsågskörkort för klasserna A och B. Ibland kan även genomförd praktik krävas. Detta för att en utbildning i klass C blir som en fördjupning av tidigare klasser. Det krävs alltså att du har motorsågskörkort A och B för att du ska kunna ta motorsågskörkort C. Exempel på kursinnehåll för motorsågsutbildning C är:

  • Fällning av lutande träd
  • Kaptekniker vid stora spänningar
  • Nedtagning av fastfällda träd

  Motorsågsutbildning Stockholm

  Vill du gå en motorsågsutbildning i Stockholm? Det finns flera utbildare som erbjuder utbildningar i Stockholm, både för att ta ett motorsågskörkort och för att utöka kunskaperna inom området. Till exempel kan du gå en utbildning i Stockholm där du får lära dig att arbeta klättrandes.

  Motorsågsutbildning Göteborg

  Är du intresserad av att gå en motorsågsutbildning i Göteborg? Hos oss finns utbildningar som genomförs i närheten av eller i Göteborg där du får möjligheten att ta ett motorsågskörkort eller spetsa dina kunskaper. Några av dem är dessutom CSN-berättigade.

  Motorsågsutbildning Skåne

  Hos oss kan du även hitta motorsågsutbildningar i Skåne. Utbildningarna passar dig som vill utvecklas inom området. Vi har samlat olika utbildningar för att du ska kunna jämföra och hitta det du söker!

  Motorsågsutbildning online

  För dig som vill gå en motorsågsutbildning online så finns det olika alternativ. Det finns även utbildningar som ges delvis på distans och där den fysiska utbildningen kan förläggas på olika orter.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Mastarbete

  Arbetar du i master, höga stolpar eller utför annat arbete på hög höjd? En mastutbildning riktar sig till dig...

  Red Hat utbildning och certifiering

  Söker du en Red Hat utbildning? Eller behöver du en Red Hat Certifiering? Från Linuxutbildning till DevOps-certifiering, hitta Sveriges...

  Omställningsutbildning

  Arbetsmarknaden är i ständig förändring, varje år försvinner tusentals jobb i Sverige medan nya arbetstillfällen tillkommer. Dom nya jobben...

  IT säkerhetsutbildning

  Vill du gå en IT säkerhetsutbildning och utveckla kompetensen du behöver för att skydda företag och myndigheter från cyberattacker...

  Anläggningsskötarutbildning

  Behöver du eller dina medarbetare gå en anläggningsskötarutbildning? Här kan du hitta och jämföra kvalitetssäkrade anläggningsskötarutbildningar för att få...

  Stressterapeut utbildning & diplomerad mindfulnessinstruktör

  Vill du gå en stressterapeut utbildning och vägleda dina klienter till en starkare mental hälsa som diplomerad stressterapeut? Eller...

  Hot och våld utbildning

  En hot och våld utbildning ger dig och din verksamhet dom rätta verktygen för att förebygga och hantera hot...

  Elevassistent utbildning

  En elevassistent utbildning ger dig fördjupade kunskaper om barn och ungdomar med särskilda behov som exempelvis en funktionsnedsättning eller...

  Utbildningar som ger flexibla jobb

  Drömmer du om att jobba och tjäna pengar hemifrån och söker utbildningar som ger flexibla jobb? Ser du distansarbete...

  Arbete i slutet utrymme

  Arbete i slutet utrymme är en av de största riskmomenten på arbetsplatser och en bristande kunskap kan komma att...