Kurs i aktiesparande

Vill du gå en kurs i aktiesparande? Vill du lära dig investera och placera pengar i fonder och aktier? Vi har samlat bra information för dig som vill komma i gång med ditt sparande och lära dig investera i aktier eller fonder. Vi berättar mer om att spara i aktier och fonder samt skillnaden mellan dessa sparformer. Du får även några tips samt förslag på kurser man kan gå för att lära sig mer om aktier, fonder och sparande.

Fyll i formuläret nedan så matchar vi dina önskemål med utbildare som kan passa dig, eller boka en utbildning i listan nedan.

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt utbildning inom sparande!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Lär dig mer om emissioner

  Finans Process

  Kompetensutveckling
  Anpassat
  E-Learning
  Öppen utbildning
  Löpande
  Distans
  Rikstäckande
  999 SEK

  Vill du lära dig investera i aktier eller fonder?

  Vill du också lära dig investera i akter eller fonder? Du är inte ensam. Många människor vill lära sig investera och börja spara men vet inte hur. Vissa drömmer även om att bli riktigt rika och ekonomiskt oberoende. Oavsett vad ditt syfte är med ditt sparande måste man börja någonstans. För att lära sig mer om aktier kan en god start vara att gå en aktieutbildning eller kurs i aktier. Det finns flera bra onlineutbildningar, kurser och föreläsningar i aktier, oavsett om du är nybörjare eller erfaren aktiesparare. En aktiekurs för nybörjare kan bland annat ge dig grundlig kunskap om hur en aktieaffär går till, kännedom om olika relevanta begrepp som berör aktier, kunskap om olika aktieinstitut och ökad kunskap om olika risker.

  Spara i aktier eller fonder?

  Har du pengar på sparkontot som bara ligger där utan att öka i värde? Har du velat komma igång med att spara i fonder och aktier men inte vetat hur? Det finns mängder med fonder och aktier, vilket gör att det kan vara svårt att komma i gång. Vad är ens skillnaden mellan fonder och aktier och vilket är bäst? Här ska vi förklara vad som skiljer aktier och fonder åt.

  Vad är aktier?

  En aktie är en ägarandel i ett aktiebolag. Du betalar en kapitalinsats och får då en viss ägarandel av bolaget. Företag ger ofta ut aktier för att få in kapital till ytterligare investeringar. Till skillnad från att låna från en bank där banken ofta kräver ränta som avgift för lånet, betalar företaget ingen ränta till de som köper aktier. En del aktiebolag har dock aktieutdelning en gång per år, där aktieägarna får ta del av en del av bolagets vinst.

  Lära sig aktier

  Om du vill lära dig aktier kan det vara en god idé att gå en kurs som lär dig grunderna i aktiesparande. Syftet med en aktieutbildning är att du ska lära dig mer om aktier, få ökad kunskap, känna till riskerna och veta hur du bäst går tillväga. Det finns kurser i aktiesparande för både den erfarne och dig som är nybörjare. Du kan hitta utbildningar och kurser inom aktier direkt här på Studier.se. Nedan ser du exempel på vad du kan lära dig i en onlineutbildning i aktier:

  • Känna till olika typer av institut och deras tjänster
  • Få kunskap om vad aktiedepå och investeringssparkonto är och de största skillnaderna mellan dessa
  • Veta hur du gör en budget och får kontroll på hur mycket du kan spara
  • Veta hur en aktieaffär går till
  • Förstå informationen som visas på avräkningsnota
  • Få en ökad kunskap om olika risker som kan påverka dina aktier

  Vad är fonder?

  En fond består av en samling olika värdepapper, till exempel aktier. Fonder kan ha olika risknivåer, beroende på tex vilken typ av aktier de innehåller. Fonder kan vara en sammansättning av aktier av olika branscher, länder och risknivåer. Banker brukar säga att man ska välja en risknivå man är bekväm med, vilket också kan påverkas av vilken tidshorisont man sparar på. Kanske vill du spara för att köpa en lägenhet, för en resa eller för pensionen. Beroende på hur länge du ska spara brukar bankernas rekommendation se olika ut. Bra att känna till är att historisk avkastning på en fond eller aktie inte är en garanti för framtida avkastning, värdet kan alltså både öka och minska.

  Olika typer av fonder

  Nedan ser du exempel på olika vanliga typer av fonder:

  • Räntefonder
  • Aktiefonder
  • Blandfonder
  • Indexfonder

  Fonders risknivå

  Fonders risknivå är graderad mellan 1-7, där 1 är låg risk och 7 är hög risk.

  Nedan är en lista över några punkter som kan vara värt att tänka på innan du börjar spara i aktier:

  • Investera rätt – gör en egen riskbedömning
  • Att investera i flera saker samtidigt för att sprida risken
  • Investera endast pengar som du har råd att förlora

  Ett fondsparande kan vara tryggare för dig som inte lika aktivt vill hålla koll på sparandet som man kanske behöver med aktier. Det går även att sätta upp ett kontinuerligt sparande för att månadsspara i fonder, utan att själv behöva gå in och göra ett köp varje månad. Flera fonder har aktiva förvaltare som förvaltar fonden, medan det inom aktier är helt upp till dig att göra dina egna analyser. Om du vill börja spara i fonder och är nybörjare hoppas vi att vi rett ut en del och att du fått ökad kunskap i skillnaderna mellan aktier och fonder.

  Nedan är en lista över andra intressanta artiklar och utbildningsområden:

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Starta eget företag

  Vill du starta eget företag? Då har vi kurserna för dig! Få tips och råd på hur du ska...

  Mastarbete

  Arbetar du i master, höga stolpar eller utför annat arbete på hög höjd? En mastutbildning riktar sig till dig...

  Red Hat utbildning och certifiering

  Söker du en Red Hat utbildning? Eller behöver du en Red Hat Certifiering? Från Linuxutbildning till DevOps-certifiering, hitta Sveriges...

  Anläggningsskötarutbildning

  Behöver du eller dina medarbetare gå en anläggningsskötarutbildning? Här kan du hitta och jämföra kvalitetssäkrade anläggningsskötarutbildningar för att få...

  Stressterapeut utbildning & diplomerad mindfulnessinstruktör

  Vill du gå en stressterapeut utbildning och vägleda dina klienter till en starkare mental hälsa som diplomerad stressterapeut? Eller...

  Hot och våld utbildning

  En hot och våld utbildning ger dig och din verksamhet dom rätta verktygen för att förebygga och hantera hot...

  Utbildningar som ger flexibla jobb

  Drömmer du om att jobba och tjäna pengar hemifrån och söker utbildningar som ger flexibla jobb? Ser du distansarbete...

  Arbete i slutet utrymme

  Arbete i slutet utrymme är en av de största riskmomenten på arbetsplatser och en bristande kunskap kan komma att...

  Brandskyddsansvarig utbildning

  Har du nyss blivit tilldelad brandskyddsansvar och söker en brandskyddsansvarig utbildning? Enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) skall...

  Utrymningsledare utbildning

  Söker du en utrymningsledare utbildning för dig själv eller ditt företag? Har du blivit tilldelad utrymningsansvar på din arbetsplats...