Arkivarie utbildning

Är du intresserad av historia, forskning och vill hantera information och dokumentationer? Då kan en arkivarie utbildning vara rätt för dig. Som arkivarie får du möjlighet att spela en viktig roll i att bevara och tillgängliggöra värdefull information för kommande generationer och framtida forskning. Öppna upp för en spännande karriär som arkivarie.

Fyll i formuläret nedan så hjälper vi dig att hitta rätt utbildning!

Skickar...

Vi hjälper dig att hitta rätt utbildning

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Systemvetenskap för informationshanterare

  Arkivit AB

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Stockholm
  Stockholms län
  -

  Informationssäkerhet för arkivarier

  Arkivit AB

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Stockholm
  Stockholms län
  -

  Endagskurs: Arkivkunskap för chefer

  Arkivit AB

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Stockholm
  Stockholms län
  -

  Skräddarsydd GDPR utbildning

  Arkivit AB

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Löpande
  Stockholm
  -

  Arkivarie utbildning

  Efter att ha gått en arkivarie utbildning får du specialiserade färdigheter och kunskaper inom dokumenthantering och informationsvetenskap. Du kommer att lära dig tekniker för att organisera, bevara och katalogisera olika typer av dokument och arkivmaterial. Genom att använda moderna digitala verktyg och metoder kan du effektivisera processer för att söka och återfinna information samt skydda historiska arv.

  Utbildnings upplägg

  Utbildningen för att bli arkivarie varierar från 1–3 år. Arkiv- och informationsvetenskap kan du läsa både som program och som enskild kurs.

  Behörighet arkivarie utbildning?

  En del skolor som erbjuder en arkivarie utbildning kräver tidigare högskolestudier inom Arkiv- och informationsvetenskap. Detta kan du läsa både som program och som enskild kurs. Förkunskapskraven kan variera så vi rekommenderar att kolla med respektive högskola eller universitet för att se vad just den skolan har för krav.

  Att jobba som arkivarie

  Denna kompetens är eftertraktad inom en rad olika branscher så som bibliotek, museer, företag och offentlig förvaltning. Som en eftertraktad yrkesgrupp erbjuder utbildningen till arkivarie goda möjligheter karriärutveckling. efter att du gått en arkivarie utbildning kan du specialisera dig inom specifika områden som digital arkivering, kulturarvsförvaltning eller informationshantering. Du som arkivarie blir en nyckelperson när det gäller att skapa strukturerade och tillförlitliga arkiv, vilket är avgörande för att organisationer ska kunna fatta välgrundade beslut och bevara sin historia.

  En karriär som arkivarie ger dig också möjligheten att bidra till samhällets kunskapsutveckling. Genom att bevara historiska dokument och arkivmaterial säkerställer du att viktig information inte går förlorad. Du hjälper forskare, historiker och allmänheten att få tillgång till tidigare okända uppgifter och insikter. Din roll som arkivarie blir därmed en viktig länk mellan det förflutna och framtiden.

  Lön som arkivarie

  Medianlönen för en nyexad arkivarier ligger på 29 500 kronor. Ca 10 år efter examen ligger medianlönen på 35 000 kronor och efter 20 år 38 000 kronor.

  Liknande yrken och vidareutbildningar

  Du som funderar på att läsa en arkivarie utbildning kan även vara intresserad av någon av dessa specialistområden. Några av dessa yrken kräver en komptinsutvecklings kurs eller vidareutbildning.

  1. Informationsassistent
  2. Bibliotekarie
  3. Dokumentkontrollant
  4. Dataarkivarie
  5. Informationsspecialist
  6. Digital arkivarie
  7. Museiarkivarie
  8. Records Manager
  9. Historiker
  10. Informationsvetare

  Dessa yrken har överlappande ansvarsområden och kräver kunskap och kompetens inom dokumenthantering, organisering och tillgängliggörande av information. Varje yrke kan ha sina egna specialiseringar och specifika krav, så det är viktigt att undersöka och förstå de individuella skillnaderna för att välja rätt karriärväg baserat på dina intressen och mål.

  Andra utbildningar för dig

  För dig som redan har utbildat dig men vill öka kompetensnivån och engagemang i företaget kan det vara intressant med kompetensutveckling eller en vidareutbildning. Ett annat utmärkt alternativ för dig som egentligen inte vill spendera mycket tid bakom skolbänken, men samtidigt drömmer om att ha en utbildningen i ryggen när du söker jobb kan vara Korta YH-utbildningar. Fyll i intresseformuläret för vår hjälp att hitta rätt utbildning för dig.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Yrkesutbildningar på distans

  Distansutbildningar erbjuder en bekväm och flexibel möjlighet för dem som vill förbättra sina yrkeskunskaper och karriärmöjligheter. Yrkesutbildningar på distans...

  Ljud och musikproduktion utbildning

  Oavsett om du vill jobba som musikproducent, ljudtekniker eller vill skapa din egen musik, ger en ljud och musikproduktion...

  Samhällsorienterade ämnen komvux

  Saknar eller behöver du läsa upp betyg inom samhällsorienterade ämnen från grundskolan/gymnasieutbildningen? Då kan du göra detta via samhällsorienterade...

  Cyber security utbildning

  En utbildning inom Cyber security utbildning är perfekt för dig som älskar problemlösning, analytiskt tänkande och har vissa tekniska...

  Elkraftsingenjör

  Elkraftsingenjör är ett ytterst eftersökt yrke bland dagens arbetsgivare och vem vill inte vara med och utveckla framtida hållbara...

  Svenska som andraspråk

  Att läsa svenska som andraspråk på Komvux kan vara en värdefull och berikande erfarenhet. Genom att gå en kurs...

  Svenska 2 komvux

  Oavsett om du vill läsa Svenska 1, svenska 2 komvux eller svenska 3 så hjälper vi dig att hitta...

  Matematik komvux

  Oavsett om ditt gymnasieprogram inte inkluderade den matematik du behövde, eller om du behöver plugga upp dina betyg så...

  Barn- och fritid | Komvux

  Funderar du på att läsa en Barn- och fritidsutbildning på Komvux? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad...

  Terapeut utbildning

  Utbilda dig till terapeut för att hjälpa andra och göra en verklig skillnad i människors liv. Med en terapeut...