Var fuskas det mest?

Publicerad 3 februari 2019

Vilket universitet eller högskola har flest fuskande elever? En rapport som presenterades i dag har svaren…

En rapport från Universitetskanslerämbetet avslöjar i dag universiteten där det fuskas mest. 736 studenter fick någon form av disciplinär åtgärd (varning eller avstängning) på grund av fusk under 2013. Det positiva med rapporten är att allt färre fälls för fusk. Universitetet med minst fuskare är Göteborgs Universitet.

Plagiering vanligast

Det vanligaste fusket då? Plagiering. Och en del av den kan vara omedveten. Jonas Hinnfors, professor i Statsvetenskap vid det ickefuskande Göteborgs universitet tror att statistiken skulle sjunka ännu mer om man gjorde det tydligt vad som är plagiat eller ej:

– Jag tror att det viktigaste är att alla får samma information. Att man tidigt förklarar vad som räknas som ett plagiat och att man hamrar in det redan från första dagen, säger Hinnfors till Expressen.

De fem sämsta lärosätena

I år är också första gånger kvinnor sticker ut i statistiken. De flesta fuskarna förra året var just kvinnor. Eftersom fler kvinnor än män studerar, är det dock procentuellt vanligare att män fuskar. Topp fem, eller snarare de fem som hamnar i botten av undersökningen och alltså har flest fuskare är:

1. Södertörns högskola

2. Högskolan i Borås

3. Målardalens högskola

4. Örebro universitet

5. Karolinska institutet

– Lisa Jagemark,
copywriter, studier.se