Topplista: 10 utbildningar för dig som vill jobba inom modebranschen

Publicerad 4 augusti 2018

Tips på utbildningar inom modebranschen

Är du en riktig fashionista och vill ta dina modekunskaper till en ny nivå? Vi erbjuder flera olika designerutbildningar, så som modedesigner, smyckesdesigner och utbildningar inom unika material. Brinner du för konst och mode, har många kreativa ideér och gillar att arbeta praktiskt så är nedanstående utbildningar någonting för dig!

10 utbildningar för dig som vill arbeta inom mode

1. Internationell designer inom textil/mode/funktion – Nordiska Textilakademin

På två år blir du designer med full koll på formgivning, designprocess och textil materiallära. Du får bland annat prova på de olika inriktningarna; mode-, sko och sportdesign.

2. Internationell inköpare inom textil/mode/funktion – Nordiska Textilakademin

Vill du jobba inom modebranschen, men inte själv stå för designen kan en utbildning till inköpare passa dig. Som inköpare har du kunskaper om prisförhandling och förstår varans väg från leverantör till butik, samt kunskaper om att välja rätt leverantör i rätt produktionsland.

3. Diplomerad Modedesigner – Inredningsakademin Stockholm AB

Brinner ditt hjärta för mode kan du bli modedesigner med denna utbildning, på under ett år. Du får testa på att skapa en kollektion för womenswear, menswear och accessoarer. Efter denna utbildning kan du både ta anställning på ett modehus eller starta ett eget företag.

4. HDK – Smyckekonst, grundnivå – Göteborgs universitet – Högskolan Design & Konsthantverk

Under tre år får du fördjupa dig inom smyckeskonst och förvärva gestaltningsmässiga, tekniska och konstteoretiska kunskaper. Sedan kan du ge dig ut i modebranschen och designa smycken för stora företag eller skapa din egen smyckeskollektion!

5. HDK – Design, grundnivå – Göteborgs universitet – Högskolan Design & Konsthantverk

Ta designeruppdrag och leverera kvalitativa designs! Oavsett om du vill jobba inom mode eller andra typer av designyrken så är en grundläggande designerutbildning bra att ha i ryggen!

6. Objekt Smyckekonst – Stenebyskolan

Gå från idé till objekt, som smyckesdesigner lär du dig matteriallära och processen från idé till färdig produkt. Du får bland annat lära dig tekniker för metallbearbetning och formgivning/design.

7. Kläder och mode /Textil och objekt som kommunikation och kontext (KMTO) – Stenebyskolan

Gå ännu djupare i din designerkunskap och gå ett projektbaserat fördjupningsår i gränslandet mellan kläder och mode, textil och objekt. Denna utbildning är för dig som redan gått en grundutbildning i design.

8. Textil: Konst och Design – Stenebyskolan

Du lär dig en rad olika ämnen i denna utbildning, bland annat färglära, materiallära, ytmönster och screentryck, teckning och måleri samt digital bildhantering. Du utvecklar dina kreativa ideér och kan efter avslutad utbildning läsa vidare inom textildesign eller textilkonst.

9. Skinn – Textil: Accessoarer och Kläder – Stenebyskolan

Gå från idé till färdiga plagg, accessoarer och produkter. Etik- och miljöfrågor får stort utrymme i denna utbildning. Du arbetar med mönsterkonstruktion, sömnad och textila experiment.

10. Kläder – Stenebyskolan

Bryt dina begränsningar och testa dig fram! Du arbetar med mönsterkonstruktion, tillskärning, drapering och sömnad i denna utbildning där dina ideér står i fokus. Efter denna utbildning kan du läsa vidare inom modedesign eller kostym för teater och scenkonst.

Mer om våra utbildningar

Studier.se erbjuder flera olika typer av utbildningar, både för privatpersoner och företag. Vi erbjuder utbildningar i hela Sverige och från Sveriges bästa utbildningsanordnare. Tveka inte att höra av dig till oss för att få hjälp med att hitta en utbildning som passar just dig.

Fyll snabbt i formuläret så skickar vi upp till 5 förslag på utbildningar inom 2 timmar!