Tidsplan för intagningen till gymnasiet

Publicerad 3 juli 2019

Januari
Under januari månad får du som ska söka till gymnasiet ett lösenord hemskickat till dig. Har du inte fått ett lösenord? Ta då kontakt med din studie- och yrkesvägledare eller någon annan ansvarig på din skola.

Februari
Datumet kan variera mellan gymnasieskolorna, men oftast stängs gymnasieantagningen för ansökan runt mitten av februari. Ansökningsdatumet bestäms av din hemkommun oavsett vilken gymnasieskola i landet du söker.

Mars
Här anläggs färdighetsprov till vissa estetiska och engelskspråkiga gymnasieprogram. Observera att detta kan skilja sig mellan olika gymnasieskolor. Kontakta den gymnasieskola som intresserar dig för exakta datum.

April
I mitten av april öppnas gymnasieintagningens hemsida. Här kan du även se resultat av den preliminära intagningen som görs på dina höstterminsbetyg. Du har även möjlighet att göra ändringar i din gymnasieansökan fram till några veckor in i maj. Exakt slutdatum för gymnasieomvalet varierar på några dagar mellan olika kommuner.

Juni
I juni skickar grundskolorna och de individuella programmen in slutbetygen till gymnasieintagningen.

Juni/juli
På gymnasieintagningen för din kommun presenteras nu det slutgiltiga intagningsbeskedet. Du kommer också få ett besked hemskickat till dig.

Juli
I början av juli får du reda på om du har blivit antagen på den gymnasieutbildningen du sökt. I de flesta fall har du då tre veckor på dig att tacka ja till platsen, men det kan ändå vara bra att kolla upp, då tiden du har på dig att svara kan variera lite från kommun till kommun.

Augusti

Nu kommer du som står som reserv få veta hur det gått med din intagning till önskat gymnasieprogram. Sen är det dags för skolstart!

Källa: http://www.gymnasium.se/Tidplan_foer_intagningen_till_gymnasiet__d2312.html