Studentsnack - "Mina studier blev en livsinvestering"

Publicerad 1 november 2019

Människan integreras dagligen med olika former av marknadsföring, det kan vara allt ifrån skylten på hållplatsen, annonsen i tidningen, reklamen på tv till en uppdatering från vår favorit influencer. I dagens mediebrus arbetar drivna marknadsförare med att hitta rätt väg att lyfta fram ett företag och dess varumärke. I och med dagens digitaliserade samhälle har vikten av att bedriva marknadsföring ökat, och aldrig förr har kreativitet och kommunikativ förmåga varit så eftertraktat som nu.

Det är många som årligen står inför det stora beslutet, att börja studera. Möt Alexandra som nittonåring flyttade från sin trygga hemort utanför Göteborg för att upptäcka den södra delen av Sverige och utveckla sitt intresse för ekonomi och marknadsföring.

Alexandra, hur var det att flytta hemifrån redan som nittonåring?
– Det var spännande! Jag visste tidigt att jag ville studera vidare efter gymnasiet och tyckte det skulle bli kul att få prova på livet som student. Då jag fortfarande var ung ville jag ha en bred grund att stå på och då kändes civilekonom med inriktning mot marknadsföring som ett bra alternativ.

Vad har studietiden givit dig för erfarenheter i arbetslivet?
– Jag har lärt mig väldigt mycket av att arbeta i grupp, just att respektera och kompromissa, det har varit lärorikt både i arbetslivet och vardagslivet. Sedan tycker jag att min examen har givit mig en självsäkerhet, jag känner att jag har koll på saker och ting utefter min erfarenhet. Studierna har dessutom givit mig en legitimitet och mer kött på benen, jag blir mer självsäker i nya arbetssituationer vilket är jätteskönt. Jag har även fått allmänbildning på köpet, man lär sig mycket om hur samhället och världen fungerar, vilket är jättebra när man ska gå på Aw-quiz med arbetskollegorna!

” Studierna har givit mig en legitimitet och mer kött på benen, jag bli mer självsäker i nya arbetssituationer vilket är jätteskönt.”

Skulle du se studierna som en livsinvestering?
– Ja, det skulle jag absolut säga! Som vi har pratat om tidigare så har jag fått mycket viktig erfarenhet som jag har tagit med mig in i arbetslivet, bland annat vikten att arbeta med källkritik och jag har även fått träna mig i att skriva och uttrycka mig mer formellt och utförligt. Sedan kan jag inte undgå hur många härliga vänner jag har träffat! Det är bekantskaper som jag fortfarande har en nära kontakt med, vi hade verkligen en jättebra tid tillsammans! Det är vänner som jag även ser som olika bollplank, vi har på ett eller annat sätt hamnat i samma bransch. Det är skönt att få utbyta idéer och inspirera varandra.

Berätta, vad arbetar du med nu efter studierna?
– Min arbetstitel idag är E-commerce Specialist. Det innebär att jag ansvarar för företagets webbsida. Rollen är väldigt bred, allt från att skapa innehåll till att styra våra betalda kanaler till att skapa nyhetsbrev och verka som kravställare mot de externa IT-utvecklarna. Mitt arbete tillåter mycket kreativitet, frihet och ansvar vilket för mig inneburit en personlig yrkesutveckling. Jag gillar verkligen blandningen av att få vara fri i mitt arbete men samtidigt ta mycket ansvar.

Vad ser du som dina främsta förmåner med ditt arbete?
– Jag uppskattar friheten och chansen att få arbeta kreativt. En annan förmån är att min anställning omfattar en till två resor per månad till huvudkontoren runt om i Norden, något jag tycker både är roligt men samtidigt väldigt viktigt. Att träffas fysiskt skapar en bättre laganda, kommunikation och ger även en perfekt möjlighet att bolla idéer och bli inspirerad av varandras utföranden. Jag har även oreglerad arbetstid, vilket innebär att jag kan styra lite mer över min egen arbetstid och vid vissa tillfällen även arbeta hemifrån, den friheten älskar jag!

Slutligen, vad vill du säga till läsaren som funderar på att börja studera?
– Ha kul! Om du flyttar till en ny ort för att studera så passa på att lära känna och njuta av din nya stad. Engagera dig i vad både skolan och staden har att erbjuda, du kommer att lära känna en mängd nya och spännande människor! Sedan är ett hett tips att börja plugga inför tentor i tid, lätt att tänka men svårare att sätta i verk! Spara inte allt till de sista två veckorna, utan plugga lite smått varje dag, då har du mer tid till att umgås med dina nya vänner. Var inte heller rädd för att börja studera något som du inte känner dig helt hundra procent säker på, det går bra att testa! Man kan börja om, och allt du har hunnit ta del av är alltid en erfarenhet som du aldrig hade stött på annars!

Är du också intresserad av att studera marknadsföring? Här kan du läsa mer om en marknadsföring utbildning. På studier.se hjälper vi dig att skräddarsy din utbildning utefter dina önskemål. Lycka till!