Stay in school och bli lärare

Publicerad 4 april 2019

Ingen är too cool for school, så är det bara. Snarare är det väl så att man ska stay in school. Det säger iallafall alla superhjältar och gangsters på TV. Och ja, möjligheten att stanna i skolan är stor för den som vill det. Arbetsförmedlingen, som varje år sammanställer en rapport där de prognostiserar framtiden för olika näringar i Sverige, visar att det är vissa näringar där konkurrensen om jobben kommer vara lägre och efterfrågan på personal högre. Prognosen från 2018 pekar på att det kommer att vara stor efterfrågan på kompetent personal inom utbildningssektorn framöver. Så för dig som vill som vill utbilda dig inom undervisning och pedagogik ser framtiden ljus ut!
För att ge dig som läsare en bättre inblick i läraryrket har vi pratat med Elias som läser till lärare i Göteborg. Att det blev just läraryrket för Elias grundade sig i en självreflektion och utvärdering av hans styrkor – duktig talare, tålmodig pedagog och ett stort intresse för att hjälpa andra att uppnå sin fulla potential. Att Elias dessutom letade efter ett yrke där han fick göra skillnad på riktigt och skapa verklig nytta gjorde det enkelt, nästintill självklart att välja att utbilda sig till lärare – ett val han inte ångrat en sekund då utbildningen är helt rätt för honom. Det verkar inte heller som att Elias är speciellt orolig för livet efter examen, han ser istället positivt på framtiden och är övertygad om att han har goda möjligheter till att utvecklas i sin yrkesroll och göra karriär inom läraryrket. Enligt Elias själv har arbetsutsikterna aldrig varit så goda som nu och lönerna återspeglar att det är arbetstagarnas marknad. Hans ämneskombination matematik och fysik så gott som garanterar honom jobb efter examen.

Elias tips till dig som funderar på att söka lärarutbildningen

Elias tips till dig som funderar på lärarutbildningen är att prova att vikariera och fundera på om detta yrke verkligen är någonting för dig – är du bekväm att leda och motivera en grupp? Läraryrket passar dig som har en pedagogisk ådra och ett genuint intresse att lära ut till andra. Viktiga egenskaper som tålamod och förmåga att motivera andra är också parametrar att ta hänsyn till då du i yrket kommer att spela en viktig roll i att engagera och peppa dina elever.

Vi kan säkert alla känna igen oss i det faktum att vi oftast tyckte om de ämnen där vi hade duktiga lärare – de som verkligen brann för sitt ämne. Helt plötsligt blev det enklare att fokusera på lektionerna och lära sig allt inför provet. Så din roll som lärare kommer vara betydelsefull och vem vet – kanske är det du som blir den som inspirerar någon annan att göra samma yrkesval som du?

Är du lärarstudent och på jakt efter ett extrajobb? Då är du varmt välkommen att kika på våra lediga jobb inom utbildning. Intresserad av en annan bransch? Inga problem, hos Studentjob hittar du jobb inom flera olika branscher så att du kan samla värdefulla erfarenheter och dryga ut studentkassan.

Källor: Arbetsförmedlningen. O. Ahlberg, A. Almérus, H. Gustavsson, E. Hauer, P. Nyberg L. Strandendahl, V ar finns jobben? 2018. https://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Statistik-och-publikationer/Prognoser/Progno ser/Riket/2018-02-08-PrognosVar-finns-jobben-2018.html (Hämtad: 2019-04-17)