Starta karriären som trainee

Starta karriären som trainee! Att gå ett traineeprogram är ett effektivt och roligt sätt att lära sig ett nytt yrke. Du får stor inblick i företaget och kan ta med dig stor erfarenhet och det finns ofta möjlighet att få en anställning efter avslutat traineeprogram.

Börja som trainee

Ett traineeprogram ger dig erfarenhet, ett användbart nätverk och ofta ett nytt, roligt jobb! Ett traineeprogram är ett lärorikt och intressant sätt att lära sig ett nytt yrke. Du får stor inblick i företaget och kan ta med dig stor erfarenhet och det finns ofta möjlighet att få en anställning efter avslutat traineeprogram. I Sverige är trainee vanligtvis synonymt med en kvalificerad tjänst som syftar till att hitta företagets framtida ledare. För dig som har ambitioner kan ett traineeprogram alltså vara helt rätt väg att gå!

Vem kan vara trainee?

Det finns spännande alternativ såväl för dig som har en högskoleutbildning och vill ta steget in på arbetsmarknaden som för dig som inte har en akademisk bakgrund. Många ser en traineetjänst som ett bra yrke när man är i början av sin karriär för att lära sig mer om branschen och få mer erfarenhet av yrket.

Trainee för nyanlända

En traineetjänst kan också vara bra om du är nyanländ till Sverige och behöver mer erfarenhet och kunskap kring svenska förhållanden inom din bransch innan du tar dig en riktig anställning. Genom ett traineeprogram skapar du kontakter och får samtidigt möjlighet att utveckla din svenska. Ofta, men inte alltid, får du betalt från företaget eller arbetsförmedlingen, beroende på vem som arrangerar traineeprogrammet

Varför trainee?

Som trainee får du en bred kompetens inom programmets område. Dessutom får du ofta en unik, individuell utformning mot exakt det yrke som du vill jobba mer med. Samt kompletterande utbildning som krävs för att fortsätta som yrkesprofessionell efter avslutat program. En handledare hjälper och stöttar dig på din resa, bland annat genom coaching.

Du får en bra överblick över hela verksamheten, vilket ger dig en stor fördel när du i framtiden vill klättra uppåt på karriärtrappan. För den som gjort sina ”traineeår” går det verkligen att sikta mot stjärnorna.

En annan bra väg till ett nytt yrke är att läsa på en yrkeshögskola som ofta har ett liknande arbetsplatsnära upplägg. På studier.se kan du hitta mer information om att läsa på en Yrkeshögskola i Stockholm eller Yrkeskögskola i Göteborg.