Sjuksköterskeprogrammet – vägen till ett ansvarsfullt jobb

Publicerad 2 februari 2020

Tre års studier förbereder dig teoretiskt och praktiskt för det ansvarsfulla och givande arbetet som sjuksköterska, där det dessutom finns stora chanser att få en anställning direkt efter avslutade studier.

Stort behov av rekrytering

Sjuksköterska är ett av de yrken där det behövs en stor rekrytering under de kommande åren, enligt arbetsförmedlingens rapporter. Det har varit svårt att undvika debatten som rasat de senaste åren om sjuksköterskors ingångslön, men i skuggan av debatten växer också ett underskott av sjuksköterskor fram.

Vill du säkra jobbet i framtiden, och trivs med att hjälpa och ta hand om andra, kanske sjuksköterska är något för dig! Att arbeta som sjuksköterska är ett omväxlande, ansvarfullt och roligt jobb. Ditt mål är att främja hälsa och förebygga ohälsa.

Studera till sjuksköterska

Du kan välja att läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet för att bli undersköterska, eller ta en annan väg till de högskolestudier som krävs.

En sjuksköterskeutbildning omfattar 180 högskolepoäng, tre års studier, och för att komma in krävs, förutom grundläggande behörighet, Matematik B. Naturkunskap B och Samhällsvetenskap A eller motsvarande. Du läser både teoretiskt och praktiskt, och en del verksamhetsförlagd utbildning ingår alltid.

Vidareutbildning för sjuksköterskor

Efter att du fått din sjuksköterskelicens av socialstyrelsen, kan du välja att vidareutbilda dig ytterligare. Du kan bli specialistsjuksköterska inom bland annat äldrevården, psykiatrisk vård, intensivvård eller operationssjukvård, eller varför inte bli barnmorska eller distriktsjuksköterska?

På studera24.se finns många alternativ för dig som vill läsa till sjuköterska. Välj ett yrke med goda framtidsutsikter, som ger många möjligheter till utveckling och som verkligen gör skillnad i människors liv – bli sjuksköterska!

– studera24.se:s redaktion