Säkra dina resultat med bättre studieteknik

Publicerad 3 april 2019

Att studera på högskola eller universitet kräver att du verkligen kan hantera informationen från föreläsare, lärare, lektioner och litteratur. Kort sagt, du behöver en god studieteknik. Men vad innebär det mer exakt?

God tidsplanering och självdisciplin

Du måste ha planerat din tid för att läsa in kursmaterial och övningsuppgifter som ska vara klara vid föreläsningens början men det riktigt kluriga är att repetera och studera när tentan närmar sig. Hur ska du ta in all kunskap på ett bra sätt inför ditt prov? Att ha en god självdisciplin låter väldigt tråkigt, men det är verkligen nödvändigt för att prestera på topp.

Ett sätt är att sätta ett schema – antingen timme för timme eller bara en bra punktlista över saker som måste göras under dagen. Följ ditt schema eller din punktlista, men glöm inte att skriva in pauser och fritid också. Att göra en helt orealistisk planering kommer inte att hjälpa dig nå dina mål. Gör en punkt i taget och njut av att systematisk stryka över dina uppgifter när du gjort dem.

Sätt ord på vad som hindrar dig

Du har gjort en tidsplanering, men du lyckas ändå inte få studerandet gjort i tid. Det kan hjälpa dig att sätta ord på varför du inte presterar på rätt nivå. Kan du underlätta på något sätt?

Kanske kan du förbättra något i din studiemiljö? Ser ditt skrivbord trevlig ut, har du allt material tillgängligt? Har du en plats som är speciellt dedikerad till att studera? Om inte, kan det vara en god idé, även om det bara är en annan stol än den du brukar sitta på vid köksbordet.

Förstå din inlärningsstil

Hur lär du dig bäst? Eftersom du studerar på högskolenivå, har du säkert ganska bra koll på det. Men att fördjupa dig i din inlärningsstil kan verkligen hjälpa dig. Är du en auditiv person? Testa att läsa dina uppgiftssvar högt för dig själv, eller läs in delar av dina kursböcker på mobilen och lyssna på bussen. Om du är mer åt det visuella hållet, köp ett stort A3-papper och rita en mind-map med nyckelord. Du kanske trivs bättre i sorlet på ett café, än i tystnaden hemma, eller pluggar allra bäst mellan kl. 21.00 och 01.00. Lär känna hur du bäst lär dig, och strunta i andra riktlinjer än dina egna!

Sluta prokrastinera

Men oavsett vilken lärstil du har, gäller det framför allt att sluta prokrastinera, det vill säga göra allt annat än det du verkligen måste. Till exempel städa garderoben, diska, slösurfa eller ringa mamma istället för att öppna böckerna. Genom att skjuta upp studerandet blir du bara ännu mer stressad och riskerar att prestera ännu sämre.

av Lisa Jagemark,
copywriter på allautbildare.se