Rätt utbildning ger dig en stor fördel på arbetsmarknaden i framtiden

Publicerad 2 januari 2019

Framtiden på arbetsmarknaden ser ljus ut om du är blivande sjuksköterska, yrkeslärare eller undersköterska. Välj rätt utbildning nu och säkra ditt jobb om fem år!

I dag publicerades resultaten av arbetsförmedlingens arbetsmarknadsundersökning. Den ger bland annat svar på vilka jobb det råder brist på i Sverige just nu, och vilka yrken som det kommer finnas ett behov av om fem till tio år.

– Det vi publicerar i dag är ett bra underlag för den som ska söka jobb eller utbildning på längre sikt, säger Håkan Gustavsson, analytiker på arbetsförmedlingen, i ett uttalande till SVT.

Fortsatt tuff arbetsmarknad

Även om arbetsmarknaden fortfarande är tuff, speciellt för vissa utsatta grupper, så finns det under 2014 vissa jobb med ett stort behov av rekrytering. Det rör sig bland annat om arbeten inom data, sjuksköterskor, byggnadsarbetare och gruvingenjörer.

De närmaste fem till tio åren erbjuder många fortsatta möjligheter för jobb inom vård, både sjuksköterskor, läkare och undersköterskor, men också yrken inom tandvården och flera olika sorters lärare.

Utbildningar för framtiden

Gustavsson tycker att det är viktigt att väga sina egna intressen mot arbetsmarknaden när man funderar på vilket yrke man vill satsa på under de närmaste åren.

På allautbildare.se kan du hitta utbildningar som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden när du är färdigutbildad. Det är lätt att känna sig vilsen som gymnasist eller ungdom på väg ut i arbetslivet – läs igenom de olika spännande alternativen hos oss innan du ger upp!

Kolla till exempel in utbildningar i vårdyrken, där du kan bidra till att rädda liv, eller lär dig att bygga bort bostadsbristen med en utmanande utbildning inom byggnad, använd dig av dina snabba tangentbordsfingrar och vidareutbilda dig inom data eller lär upp en ny generation ungdomar som lärare.

Vill du läsa på universitet eller högskola har du till den 15 april på dig att bestämma dig!

– Allautbildare.se:s redaktion.