När Jorden inte räcker till som arbetsplats

Publicerad 4 november 2019

Hur föds en stjärna och vilka processer gav upphov till Big Bang? Universum bjuder in till flera olösta mysterier och områden som fortfarande idag inväntar att bli utforskade. De upptäckter du kan komma att göra börjar med kandidatprogrammet i astronomi vid Stockholms universitet – sen är det bara universum som sätter dina gränser.

Astronomer studerar de fysikaliska processerna i universum, allt från vårt egna solsystem till hela universums storskaliga struktur. Kort och gott så är astronomi vetskapen om himlakroppar och universum. Det är ett av de äldsta vetenskapsfälten där bland andra storheterna Copernicus, Galilei, Tycho Brahe, Newton och Einstein har bidragit till den kunskap vi idag har om universum. Trots astronomins ansenliga ålder är det en modern vetenskap där ny kunskap kommer fram i snabb takt. Med utbildningen kan du ta de första stegen mot att skriva in dig i historieböckerna med dina framtida upptäckter.

Den bästa förberedelsen för vidare studier inom astronomi får du på kandidatprogrammet i astronomi. Utexaminerade studenter i astronomi står sig väl på arbetsmarknaden och arbetar inom många skiftande områden. Utbildningen ger utöver kunskaper i fysik, matematik och astronomi goda färdigheter i programmering, datasimulering och bildbehandling – vilket gör att utbildningen även är attraktiv inom databranschen. Så oavsett om du vill utforska universums mysterier eller stanna med huvudet på Jorden är kandidatprogrammet i astronomi vid Stockholms universitet den rätta vägen för dig.

Läs mer om kandidatprogrammet i astronomi.