Jönköping University – Vill du börja studera på högskolan i höst?

Publicerad 4 november 2021

Vill du börja studera på högskolan? Välj Jönköping University!

Vill du börja studera? Bra val, då kan Jönköping University vara rätt för dig! Jönköping University är ett modernt lärosäte som kännetecknas av internationalisering och entreprenörsanda. Du kan välja mellan omkring 50 program på grundnivå och drygt 30 på avancerad nivå, inom allt från vård och omsorg, lärare och IT, till naturvetenskap, ekonomi och ingenjör. Nedan får du veta mer om att studera på högskola och universitet, hur ansökan går till och vad Jönköping University och staden har att erbjuda.

Varför ska man välja Jönköping University?

Det finns många bra anledningar till varför man ska välja att studera på Jönköping University. Jönköping University har omkring hela 12 000 studenter, varav över 1800 av dem är internationella. Att bo i Jönköping som studentstad är roligt och enkelt, då du har det mesta runt hörnet. Beläget precis vid vattnet och Vättern, med mycket grönskande natur runtomkring är Jönköping University ett självklart val för många som söker en bra studentstad. Det finns en aktiv studentkår och du kan delta i mängder av olika idrottsaktiviteter via skolan. Du får möjlighet att studera utomlands och en del utbildningar innehåller även praktik. Som student styr du över din vardag och Jönköping University skapar goda förutsättningar för dig att nå dina mål för en framtida karriär!

Lär känna Jönköping University

Här kan du läsa mer om att studera på Jönköping University. Du kan söka efter alla aktuella utbildningar och program som finns just nu, hur anmälan och antagning går till, hur det är att bo och plugga i Jönköping, möjligheter till utlandsstudier, jobb och karriär efter utbildningen med mera. Möjligheterna är oändliga, bara du sätter gränserna för hur långt du kan nå.

Att plugga på universitet och högskola

Oavsett om du vet vad du vill plugga på högskolan eller om du inte riktigt bestämt än så har Jönköping University det mesta. Du har möjlighet att rangordna och ändra dina val fram till sista ansökningsdag, vilket är 15 april för start till höstterminen och 15 oktober för start till våren. Att plugga på högskola och universitet är för många en av de roligaste tiderna i livet, med mycket frihet och ett studentliv där många får vänner för livet. På Jönköping University kan du plugga högskoleprogram inom bland annat teknik, lärare, vård, kommunikation och ekonomi. Efter avslutad utbildning får du en kandidatexamen och kan plugga vidare på avancerad nivå och ta en master.

Flera utbildningar och program på Jönköping University

Här ser du de utbildningsområden som Jönköping University erbjuder program inom. Du kan läsa på både grundnivå och avancerad nivå, samt förutbildning så som tekniskt basår. För dig som vill plugga på högskola finns det alltså oändliga möjligheter på Jönköping University. Du kan välja att plugga till exempel inom data och IT, hälsa och sjukvård, pedagogik och didaktik eller teknik och industri.

 • Data, IT, informatik
 • Ekonomi, marknadsföring, ledarskap
 • Förberedande utbildning
 • Hälsa och sjukvård
 • Ingenjör
 • Kommunikation, media
 • Lärare
 • Material, konstruktion och tillverkning
 • Naturvetenskap
 • Pedagogik, utbildningsvetenskap och didaktik
 • Produktutveckling, design
 • Samhälls- och beteendevetenskap
 • Socialt arbete och social omsorg
 • Teknik och teknisk industri

Hitta din utbildning via Jönköping University här!

Hitta din utbildning via Jönköping University här!

Hur man ansöker till högskolan och när

Hur går ansökan till högskolan till och när ansöker man till högskolan? Att ansöka till högskolan är enkelt. När du bestämt vilka program du vill söka går du in på Antagning.se och söker fram rätt utbildning och skola. Så när öppnar ansökan till högskolan? Ansökan till högskolan öppnar alltid ca 15 mars och stänger 15 april för programstart till hösten. Ansökan till högskolan öppnar 15 september och stänger 15 oktober för start till våren. De flesta program söks på vårterminen, då det är en större andel program som startar på hösten än på våren.

Viktiga datum för ansökan till högskolan

15 mars – 15 april | Ansökan till högskolan för start på höstterminen
15 sep – 15 okt | Ansökan till högskolan för start på vårterminen

Jönköping university antagningspoäng

Så vad har Jönköping University för antagningspoäng? Antagningspoäng för föregående år kan du hitta på deras hemsida under ”Antagning”. Genom att titta på tidigare års antagningspoäng kan du se vad som krävts tidigare för att komma in på den utbildning du är intresserad av. Antagningspoängen varierar från år till år. Vi rekommenderar att du söker om du är behörig, chansen att du kommer in finns alltid.

Hitta boende i Jönköping

I Jönköping finns det mesta runt hörnet. Och resten når du med välfungerande kollektivtrafik. Därför är det enkelt att bo nära – antingen i stan eller en bit bort med buss. Det finns många sätt att hitta bostad i Jönköping, nedan får du tre tips på hur du kan hitta bostad för att plugga på Jönköping University.

 • På bostadsportalen studbo.se hittar du alla lediga studentbostäder som bostadsföretag med studentboenden har att erbjuda i Jönköping. Supersmidigt!
 • Kolla ofta och noga på Blocket. Det dyker ofta upp boenden där och då gäller det att vara snabb.
 • Anmäl dig till hyresvärdar som erbjuder andra lägenheter än studentbostäder.

Plugga utomlands

Vill du plugga utomlands samtidigt som du får en bra utbildning och examen i Sverige? Det är idag populärt att vilja åka iväg på en utbytestermin samtidigt som du pluggar i Sverige. Som student på Jönköping University har du möjlighet att läsa på något av deras partneruniversitet, eller göra din praktik eller examensarbete på ett företag eller organisation utomlands. Vill du upptäcka världen samtidigt som du pluggar har du helt enkelt kommit rätt.

Är du reda att börja studera? Välj vad du vill bli via Jönköping University’s alla utbildningar nedan.

Hitta din utbildning via Jönköping University här!

Vill du veta mer om Jönköping University?

Besök Jönköping University genom studier.se för mer information om utbildningarna och direktlänk till Antagning.se.