Hitta din inriktning på Hässleholms Gymnasium

Publicerad 6 februari 2020

Hässleholm har samordnat sina gymnasieskolor för att eleverna ska få en så bra utbildning som möjligt. Fjorton nationella program och många kombinationsmöjligheter gör att du lätt hittar något som passar perfekt.

Flera skolor under samma namn

Varför samla flera redan välkända, bra och omtyckta gymnasium under ett namn? För att erbjuda eleverna den bästa utbildningen som möjligt! I Hässleholm har man samlat tre gymnasieskolor under ett namn – Hässleholms Gymnasium, kort och gott – för att skapa en bra studiemiljö för eleverna.

När alla fjorton gymnasieprogram samlas inom en och samma organisation, får du som elev chansen att verkligen anpassa din utbildning efter intresse och mål. Samordningen av skolorna gör att kursutbudet blir större, kombinationerna fler och kamraterna många!

För att få bra betyg och orka genom tre år på gymnasiet behöver du flera saker, men det allra viktigaste är en bra miljö med bra lärare. Hässleholms Gymnasium har satsat på erfarna, välutbildade lärare som brinner för sina ämnen, teoretiska som praktiska. Dessutom finns ett team av studie- och yrkesvägledare (SYV), skolsköterskor, kuratorer, specialpedagoger och bibliotekarier (och självklart skolbibliotek) på plats, för det som lärarna inte kan hjälpa dig med.

Hässleholms Gymnasiums program:

 • Barn och fritid
 • Bygg och anläggning
 • El och energi
 • Fordon och transport
 • Handel och administration
 • Hantverksprogrammet Textil och design
 • Industriteknik
 • Restaurang och livsmedel
 • Vård och omsorg
 • Ekonomi
 • Estet-musik
 • Naturvetenskap
 • Samhällsvetenskap
 • Teknik
 • Internationellt
 • Introduktionsprogram

Plugga på Hässleholm Tekniska Skola

Hässleholm Tekniska Skola (HTS) är en av de tre skolorna. HTS grundades redan 1912 – skolan har verkligen sett den tekniska utvecklingen explodera. Skolan har en lång tradition av att förbereda sina elever för vidare studier på högskola eller universitet, och om du är målinriktad och studiemotiverad kommer du att trivas.

Hässleholms Gymnasium har sett till att inte bara de yrkesförberedande programmen har god kontakt med arbetslivet. Genom nära samarbete med bland annat Lunds universitet, regelbundna forskningsseminarier, internationella utbyten och kontakt med det lokala näringslivet får också du som läser för att plugga vidare en stadig arbetslivsgrund att stå på.

Ekonomiprogrammet, estetiska programmet (musik), samhällsvetenskapliga programmet, teknikprogrammet, naturvetenskapliga progsrammet och internationella programmet ger dig grundläggande behörighet till högskolestudier. Du behöver bara välja det program som lockar dig mest. Med handels- och administrationsprogrammet får du lära dig att arbeta i projektform från början, och med några extra kurser får du högskolbehörighet.

I dina valbara kurser har du också möjlighet att välja till meriterande kurser, för att försäkra dig om att du kommer in på den utbildning som du drömmer om. Du kan testa att driva ett eget företag, delta i estetkonserter, läsa matte på universitetsnivå eller göra ett roligt internationellt utbyte – och samtidigt få en bred och gedigen utbildning.

Läs ett yrkesprogram på Jacobskolan

Tre år kan kännas som en lång tid, men åren är viktiga för att försäkra dig om att få arbete och en trygg framtid. Genom att välja ett yrkesprogram på Jacobskolan får du en studietid som är omväxlande, praktisk och som förkortar tiden till du kommer ut i arbetslivet. I varje program ingår minst 15 veckors praktik, och om du vill både studera ett yrkesprogram och få högskolebehörighet, är det lätt att välja till behörighetsgivande kurser.

Gillar du att arbeta med andra, är service-minded och empatisk, kanske barn- och fritidsprogrammet eller vård- och omsorgsprogrammet passar dig. De förbereder dig för olika arbeten där människan är i fokus: från barn och unga till sjuka och människor i behov av hjälp.

Om du älskar att jobba med händerna, har sinne för färg, form och är strukturerad, kanske något av följande program passar bra: bygg- och anläggning-, el- och energi-, fordon- och transport- eller industritekniska programmet.

Drömmer du dig bort till varma kök och skarpa knivar? Tittar du för mycket på Sveriges mästerkock? Genom att läsa restaurang- och livsmedelsprogrammet kan dina dagdrömmar om att bli kock gå i uppfyllelse. Ett annat specialintresse som kan leda till ett spännande, kreativt jobb är mode, kläder och stil. Hantverksprogrammet med inriktning mot textil design ger dig en fantastisk bas för en karriär inom modebranschen.

Introduktionsprogrammen

Om du inte är behörig till ett nationellt gymnasieprogram (än), finns flera olika alternativ inom introduktionsprogrammen (IM). Du kan snabbt läsa i kapp dina poäng om det inte är mycket som saknas med preparandprogrammet, utforma en längre individuell plan för dina studier med det individuella alternativet, lära dig svenska med språkintroduktion, lära dig mer om yrket du siktar in dig på med yrkesintroduktion eller läsa ett programinriktat individuellt val, om du redan vet vilket yrkesprogram som du vill läsa efter din tid på IM. Dessa program finns fördelade på HTS, Jacobsskolan och på Ungdomscentrum.

Lisa Jagemark,
Copywriter