Hälsa och friskvård i fokus på Idrottsfolkhögskolan i Lillsved

Publicerad 2 september 2019

Lillsveds folkhögskola erbjuder den som vill arbeta med idrott, träning och hälsa ett roligt sätt att studera. Genom att sammanfläta träning och personlig utveckling med utbildning når de upp till sitt motto: ”Lillsved coachar för livet”!

Ledarskap inom idrott och hälsa

Som utbildare av blivande kollegor inom friskvård, har Lillsveds folkhögskola valt profilen ledarskap inom idrott och hälsa. Eftersom huvudman för verksamheten är Svenska Gymnastikförbundet, är det inte konstigt att idrott och föreningsliv finns i hjärtat av utbildningarna, tillsammans med hälsa och ledarskap.

Profilen märks också i undervisningen. Fysisk aktivitet och upplevelsebaserat lärande genomsyrar lärandet, vilket gör att tiden på Lillsved blir omväxlande, rolig och aktiv för studenterna. Området ligger i vackra omgivningar, med skog och skärgård direkt utanför lektionssalarnas fönster.

Tidigare eleven Cecilia Vähänikkilä rekommenderar Lillsved för alla som är intresserade av personlig utveckling i kombination med en bra utbildning:

– En förutsättning för att kunna leda andra är att du känner dig själv och det är verkligen vad du får lära dig göra på Lillsved. Du får garanterat många aha-upplevelser om vad som egentligen driver dig och vilka som är dina starka respektive svagare sidor, menar hon.

Att läsa på idrottsfolkhögskola

Genom att gå en folkhögskoleutbildning får du uppleva undervisning på ett annat sätt än du kanske är van vid. Det är en form av vuxenutbildning för dig som vill komplettera sin tidigare utbildning så att du når högskolebehörighet, eller dig som vill ha en rolig väg till arbetsmarknaden.

Eftersom det är en idrottsfolkhögskola finns det många tillfällen att träna och idrotta. På området kring Lillsved finns tennisplaner, en stor idrottsplats, spår för joggning, vandring och skidåkning, utegym, en idrottshall med redskap, gymnastiksal, gruppträningssal, ett fullutrustat modernt gym, spinningsal, bastu, med flera. Ett internat med plats för 75 elever finns också, men det är lätt att pendla de 45 minuterna till Värmdö från Stockholm.

Den kurs som riktar sig till de som vill komplettera gymnasiekompetensen, det vill säga läsa allmän kurs, kallas Hälsa och idrottslinjen. Där blandas kurser som ger dig behörighet till högskolan eller som tar dig vidare till arbetslivet, med träning och utflykter tillsammans med dina kurskamrater. Högskoleprogram som kan bli tillgängliga för dig efter ett till två års studier är bland annat polishögskolan, idrottslärarprogrammet, räddningstjänst, med flera.

Stort urval av kurser

Men det finns många andra linjer på Lillsved. Det senaste tillskottet bland linjerna är Äventyrspedagog, en allmän kurs som riktar sig till den som vill arbeta med guidning, event och liknande. Att vara ledare i roliga teambuildingaktiviteter eller arbeta som entreprenör i äventyrsbranschen är sådant som kursdeltagarna får lära sig.

En bred ingång till friskvårdsbranschen får du med den mer yrkesinriktade utbildningen till Hälsocoach PT & GTI. Det är en växande bransch som ständigt utvecklas, och om du vill arbeta som anställd eller egen företagare på ett träningscenter, som gyminstruktör eller med att motivera andra till ett hälsosammare liv, passar den här linjen perfekt.

Det finns också alternativ för den som inte vill studera på heltid, eller för den som inte kan studera på plats. De distanskurser som ges på deltid via Idrottsfolkhögskolan är fyra till antalet:

  • Hälsa och livsstil
  • PT & HPB (hälsoprofilbedömning)
  • Hälsocoach för barn och ungdom
  • Entreprenör inom idrott och hälsa

De täcker in allt från företagande inom friskvårdsbranschen, till fortbildning för den som arbetar med barn inom idrotten. Undervisningen sker över internet, med ett antal träffar på plats på Värmdö.

Träning och studier

Alla linjer är CSN-berättigade, vilket gör det lätt att finansiera studierna. Att få prova på roliga aktiviteter under linjens gång är en bonus! Olika idrotter, träningsformer, utomhusaktiviteter och annat roligt att göra i grupp genomsyrar alla utbildningar på folkhögskolan.

Lillsveds folkhögskola kan erbjuda roliga utbildningar för dig som brinner för idrott, friskvård och träning – och dessutom vill studera och lyfta dina betyg. Genom personlig utveckling och en inspirerande omgivning kan alla nå sina mål. Folkhögskolan på Värmdö skapar en bra grogrund för studenter som älskar att röra på sig, och dessutom vill ta sina studier och framtid på allvar.

Vill du veta mer om Lillsveds folkhögskola? Läs mer om utbudet av utbildningar här.

Av Lisa Jagemark,
Copywriter