Gymnasium

Publicerad 4 november 2019

Hitta Gymnasium

Att välja gymnasium är inte alltid så lätt. Det finns en mängd faktorer man ska tänka på och fundera igenom. För att ge dig råd och hjälp på vägen har vi här skrivit ner några passande frågeställningar inför ditt gymnasieval. Skriv ned dina svar och få en samlad bild om vad du faktiskt vill.

  • Inom vilket ämnesområde har jag störst intresse och tycker är kul? Tänk på att ditt intresse har en avgörande faktor över huruvida ditt engagemang kommer vara. Gillar du ämnen inom bygg och teknik eller hälsa? Gör en prioriteringslista.
  • Vill du studera på universitet eller högskola? Vissa ämnen är mer lämpade för högskolestudier än andra. Vet du redan nu att du vill studera vidare efter gymnasiet så välj ett program som har en inriktning mot just det ämnet.
  • Välj ett framtidsyrke. Studier visar att framtidsyrken med stora möjligheter att få jobb inom 5-10 år finns inom Data & It, Ingenjörstjänster, Sjuksköterska, Läkare, Förskolelärare, Lärare, Säljare, Hantverkare och Tekniker. Detta är yrken där det kommer att ske stora pensionsavgångar inom den kommande 10 årsperioden vilket öppnar stora möjligheter till att få ett jobb.
  • Vad värderar jag mest? Det optimala vore självklart att ha ett arbete som ger en hög lön, mycket glädje, korta arbetsdagar och mycket frihet. Tyvärr ser inte alltid verkligheten ut så. Vill du ha en hög lön måste du under en tid i livet vara beredd på att satsa på ditt yrke. Tjänster som Läkare, Psykiatriker, VD, Inköpschef, Revisor, Professor och Chef inom kommun, landsting eller i privata företag kommer med största sannolikhet kräva en akademiskutbildning ifrån Universitet eller Högskola.
  • Inget är försent. Oavsett vilket val du än gör så finns det inget som säger att ditt val nu, för alltid kommer avgöra vad du arbetar med om 10 år. Det flesta som stått inför samma val viste inte vad de ville arbeta med om 10 år utan har många gånger bytt inriktningar.

Mvh Studievägledare på allautbildare.se