Grundläggande behörighet på yrkeshögskola

En grundläggande behörighet på yrkeshögskola är det initiala som alltid krävs för dig som vill studera på yrkeshögskola. Det innebär nödvändigtvis inte att du behöver ha en godkänd examen från svensk gymnasieskola, utan det finns faktiskt andra sätt att bli behörig till yrkeshögskolan.

Här berättar vi om vad som krävs för att kunna bli antagen och listar förslag på YH-utbildningar som kräver grundläggande behörighet.

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Account manager hållbar försäljning

Hermods YH

Yrkeshögskola
1 år
HT 2024
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Key Account Manager

Sälj & Marknads­högskolan

Yrkeshögskola
2 år
Program
HT 2024
Öppet för sen anmälan!
Distans
Göteborg
Stockholm
CSN-berättigad & kostnadsfri

VVS-ingenjör

INSU

Yrkeshögskola
2 år
HT 2023
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Grafisk formgivare/tekniker

Brobygrafiska

Yrkeshögskola
2 år
Program
HT 2023
Rikstäckande
Sunne
Värmlands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

CAD-ingenjör processindustri

Teknikhögskolan

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Öppet för sen anmälan!
Distans
Göteborg
Västra Götalands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

.NET Developer

KYH

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Stockholm
CSN-berättigad & kostnadsfri

Fastighetsförvaltare med teknisk inriktning

Fastighetsakademin

Yrkeshögskola
2-3 år
Program
HT 2024
Göteborg
CSN-berättigad & kostnadsfri

Automations­ingenjör, 2 år

Yrkeshögskolan Syd

Yrkeshögskola
2 år
Program
HT 2024
Hässleholm
Skåne län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Järnvägsprojektör

Campus Varberg

Yrkeshögskola
2 år
Program
VT 2025
Hallands län
Varberg
CSN-berättigad & kostnadsfri

CNC tekniker – blått certifikat - YH-flex

Umeå Yrkeshögskola

Yrkeshögskola
Program
VT 2025
VT 2026
Umeå
Västerbottens län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier är en viktig förutsättning för att kunna söka till utbildningar på avancerad nivå vid yrkeshögskolor runt om i landet. För att uppfylla grundläggande behörighet på grundnivå, krävs det att man har en gymnasiekompetens med godkända betyg i vissa kärnämnen.

Yrkeshögskolestudier fokuserar mycket på praktisk kompetens och kvalifikationer inom olika yrkesområden, men trots detta krävs en grundbehörighet. De grundläggande behörigheterna är nödvändiga för att skolan ska kunna säkra en hög kvalitet och samtidigt vara trygga med att du har den kompetens och kvalifikationer som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Det är alltid yrkeshögskolan som beslutar om vilken behörighet som krävs för att studera deras utbildningen, men Myndigheten för yrkeshögskolan har i sin tur ansvar över att kontrollera att lagar och regler följs.

Vad är grundläggande behörighet?

Grundläggande behörighet är den primära kvalifikationen som behövs för att söka till yrkeshögskolor i Sverige. Behörigheten betyder alltså att man har uppnått en bas‑ eller basal nivå av kunskaper och färdigheter inom vissa ämnen. Detta är avgörande för att kunna ta sig an mer avancerade studier.

Gemensamt för alla YH-utbildningar är att du behöver ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du är behörig att antas till en utbildning om du uppfyller något av följande:

  • Har en gymnasieexamen från gymnasiet eller komvux.
  • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven om gymnasieexamen.
  • Är bosatt i något annat nordiskt land och där är behörig till motsvarande utbildning.
  • Kan tillgodogöra dig utbildningen genom utbildning, praktisk erfarenhet eller av någon annan omständighet.

  För att få en grundläggande behörighet måste du ha en gymnasieexamen eller liknande med godkända betyg inom vissa grundläggande ämnen. Om du saknar godkända betyg i vissa ämnen går det att plugga upp betyg genom kommunal vuxenutbildning.

  Det är alltså möjligt att komma in på en YH-utbildning utan gymnasiekompetens om yrkeshögkolan godkänner att du tillgodogör dig utbildningen genom reell kompetens.

  Vilka ämnen är grundläggande behörighet?

  Funderar du på att söka till en yrkeshögskola? Då är det viktigt att känna till vilka ämnen och kurser som ingår i den grundläggande behörigheten. Det handlar om ett antal ämnesområden och kurser som du behöver ha godkänt betyg i för att uppfylla kraven. De tre ämnena som det berör är matematik, engelska och svenska.

  Kraven som finns uppsatta är att du minst måste ha betyg E och därmed godkänt i följande ämnen:

  • Svenska 1.
  • Engelska 5.
  • Matematik 1a, 1b eller 1c.

  Utöver dessa ämnen kan det finnas ytterligare krav beroende på vilken utbildning du söker. Det kallas då att det efterfrågas en särskild behörighet. Därför är det alltid bra att kolla upp vilka krav som gäller för just den utbildning du är intresserad av.

  Grundläggande behörighet med gamla betyg

  Det har funnits många olika betygssystem genom åren och för dig med äldre betyg kan det vara svårt att förstå vilket resultat som gäller och om du kan använda dig att de äldre betygen när du söker dig till en yrkeshögskoleutbildning.

  Du som har slutbetyg från gymnasiet från 2010 eller senare behöver ha godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng och dessutom ha godkända betyg i:

  • Svenska A eller Svenska som andraspråk A och B.
  • Engelska A och Matematik A.

  Tog du studenten från gymnasiet mellan 1997-2010 med det gamla systemet behöver du ha godkända betyg i minst 90% av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt betyg. Det krävs även att du har godkänt betyg i majoriteten av kärnämnena.

  Har du istället avgångsbetyg före 1997 behöver ha godkända betyg i engelska och svenska som motsvarar minst två årskurser. Gick du ut gymnasiet mellan 1995-1996 med sifferbetyg gäller liknande regler om godkända betyg för grundläggande behörighet.

  Med vetskap om att betygssystemen kan skilja sig åt är det klokt att vända dig till yrkeshögskolan som du vill börja studera hos för att stämma av vilka betyg som krävs för att läsa utbildningen.

  Utbildningar med grundläggande behörighet

  Det finns ett brett utbud att välja mellan för dig som är ute efter utbildningar som endast kräver grundläggande behörighet utan särskild behörighet. Eftersom yrkeshögskolorna själva väljer vilken behörighet som krävs är det inte säkert att utbildningarna alltid har samma behörighet, utan detta kan variera.

  Här är några YH-utbildningar endast brukar kräva grundläggande behörighet:

  • Account Manager
  • Automationstekniker
  • Socialpedagog
  • Business Developer
  • Grafisk Formgivare och Designer
  • Digital marknadsförare
  • Drift- och fastighetstekniker
  • Fiber- och Nätverkstekniker
  • Hållbarhetsstrateg
  • Kvalificerad Inköpare
  • Kyl- och värmepumpstekniker
  • Film, ljud & Musikproducent
  • Logistiker och transportledare
  • Medicinsk vårdadministratör
  • Möbelsnickare
  • Ekonom och Försäkringsrådgivare

  Olika typer av antagningskrav

  Utöver grundläggande behörighet på yrkeshögskola kan det även finnas en särskild behörighet med specifika betyg som ingår i antagningskraven. Det finns även andra grundläggande behörigheter för studier på avancerad nivå så som grundläggande behörighet för högskolestudier.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Apotekstekniker utbildning

  Är du en person som brinner för att hjälpa andra och har ett intresse för läkemedel och hälsa? Då...

  Underhållstekniker utbildning

  Att gå en underhållstekniker utbildning skapar många bra alternativ för en stabil framtida karriär inom underhåll av maskiner och...

  Eventkoordinator utbildning

  Letar du efter en spännande karriär inom evenemangsbranschen? En Eventkoordinator utbildning kan vara din biljett till en spännande resa...

  AI-utbildning

  En AI-utbildning kan bli ditt nästa kliv framåt i din karriär! Har du ett brinnande intresse för modern teknik?...

  Automationsteknikerutbildning

  Automationsteknikerutbildning är idag en utbildning som har ökat i antal och utvecklas ständigt i takt med dagens teknikdrivna samhälle....

  Ljud och musikproduktion utbildning

  Oavsett om du vill jobba som musikproducent, ljudtekniker eller vill skapa din egen musik, ger en ljud och musikproduktion...

  Elkraftsingenjör utbildning

  Med en Elkraftsingenjör utbildning kommer du att vara eftertraktad bland dagens arbetsgivare och vem vill inte vara med och...

  Mäklare utbildning

  Drömmer du om en framgångsrik karriär som mäklare? För att kunna arbeta som fastighetsmäklare behöver du som minst en...

  Korta YH-utbildningar

  Korta YH-utbildningar är ett utmärkt alternativ för dig som egentligen inte vill spendera mycket tid bakom skolbänken, men samtidigt...

  Hantverksutbildning

  En hantverksutbildning är för dig som inte har tummen mitt i handen och ett gott öga för detaljer. Det...