Bästa universiteten i Schweiz

Publicerad 1 mars 2020

Att studera i Schweiz blir mer populärt för varje år, därför har vi på studier.se samlat de bästa universiteten och högskolorna i Schweiz. Välj bland annat att studera Hotell Management, Företagsekonomi, Kockutbildning eller en Konditorutbildning. Alla utbildningar är CSN-berättigade så länge du är svensk medborgare och studerar på heltid i minst 15 veckor. På flera skolor ingår även mat och boende. Här går vi igenom fem olika skolor i Schweiz som alla håller världsklass med elever från hela världen.

1: Culinary Arts Academy Switzerland

På skolan kan du läsa:

 • Kockutbildningar (Diplom och Kandidatutbildning)
 • Vegetarisk kockutbildning
 • Konditorutbildning

Skolan ligger i vackra Lucerne och är klassad som en av världens främsta kock- och konditorskola. Här kan du läsa kockutbildningar som ger antingen ett diplom, kandidatexamen eller båda beroende på hur länge du vill studera. Brinner du för vegetarisk matlagning så kan du bli ett proffs på två terminer och därefter få 12 månaders betald praktik. Passar inte kockyrket dig så kan du istället bli konditor som fokuserar på desserter, bröd och kakor.

2: IHTTI – School of Hotel and Design Management

Skolan är en av dem bästa universiteten i Schweiz och erbjuder följande utbildningar:

 • Food & Beverage Management (Certifikat)
 • Hotell- och Design Management (Kandidatutbildning och Master)

Detta är den självklara destinationen för dig som vill plugga utomlands och börja arbeta inom hotellbranschen efter avslutad utbildning. Efter att man avslutat sina studier på tre år inom Hotell- och Design Management så har man fått arbetslivserfarenhet, rekommendationsbrev, diplom, samt en kandidatexamen från både IHTTI – School of Hotel Management och University of Derby i England som är en samarbetspartner. Vill du arbeta med mat och dryck inom hotellbranschen så kommer du efter 18 månader känna dig förberedd för en internationell karriär efter avslutad utbildning inom Food & Beverage Management.

3: César Ritz Colleges Switzerland

Här kan du läsa en utbildning inom Hotell Management med inriktning på företagsekonomi och turism. Samtidigt kan man välja mellan flera olika specialiseringar för sin kandidatexamen:

 • International Business
 • Business Start-up
 • Culinary Trends
 • Tourism and Sustainability Management

César Ritz är experter på ledarskap och hotell management men har även ett samarbete med Washington State University i USA där man också erhåller en kandidatexamen efter avslutad utbildning. Man behöver inte ha någon tidigare erfarenhet för att påbörja utbildningen och efter tre år har alla studenter en färdig affärsplan inom hotell eller restaurang.

4: HIM – Hotel Institute Montreux

Vill du studera Hotel Management i Schweiz och tycker om att lära känna människor från olika kulturer? Då är Hotel Institute Montreux rätt för dig! Skolan har över 800 elever från 60 olika nationaliteter per år så här kommer man få vänner runt hela världen. För sin kandidatexamen kan man rikta in sig på:

 • Finance
 • Human Resources
 • Senior Living Management
 • Luxury Brand Management.

På HIM studerar man både Företagsekonomi och Hotel Management. Efter man tagit sin kandidatexamen så kan man även läsa sin master på skolan. Skolan har ett samarbete med Northwood University i USA där man även får en kandidatexamen efter avslutade studier.

5: SHMS – Swiss Hotel Management School

SHMS i Schweiz är en av världens lyxigaste skolor eftersom den ligger på ett historiskt slott i orten Caux. Skolan har studenter från hela världen där största fokuset ligger på Hotell- och Event Management. Skolan erbjuder följande utbildningar:

 • Hotell och Event Management (Kandidatexamen och Master)
 • Hotel Operations Management

Utbildningen inom Hotel Operations Management är på två år och innehåller en blandning av teoretiska och praktiska lärdomar för att kunna driva ett högklassigt hotell. Teoretiska ämnen innehåller menyplanering, bokföring, marknadsföring, ledarskap och mycket annat. Du kan även ta en kandidatexamen och master inom Hotell och Event Management. Utbildningarna hålls på två schweiziska palatshotell i Caux och Leysin.

Hur börjar man plugga i Schweiz?

För att börja plugga i Schweiz så behöver du inte ha ett visum men du behöver vara en EU-medborgare. Ansökningstiderna varierar så för att få rätt tider är det alltid enklast att kontakta skolan du vill studera på i Schweiz direkt.

Högskolor och Universitet i Schweiz

Genom att plugga på en av dem bästa universiteten i Schweiz så ansluter du till runt 50 000 andra utbytesstudenter i landet. Schweiz ligger centralt i Europa vilket ger möjligheterna till att även besöka andra länder under olika ledigheter. I landet pratar mer än hälften tyska men i stora delar pratar man även italienska och franska. Detta gör att du får uppleva flera olika kulturer. Skolor i Schweiz är mest kända för sina kock och hotellutbildningar som håller en nivå i världsklass.

Plugga utomlands Covid-19

För de personer som avser att studera så får man godkänt tillträde i de flesta länderna utomlands. Alla skolor utomlands vidtar försiktighetsåtgärder gällande Covid-19 och på skolområden är det vanligt att man behöver bära mask. En del studier sker även på distans men förutom det så löper studierna på som vanligt. Har man några frågor så kan man alltid kontakta olika skolor och fråga vad som gäller för den specifika skolan.

Plugga i Schweiz

På skolor i Schweiz ger de flesta utbildningarna en kandidat eller masterexamen. Det varierar mellan olika skolor om du behöver ha avslutat dina gymnasiestudier innan du börjar på en av skolorna. Landet är känt för att hålla en hög standard i utbildningarna där man kan läsa på antingen statligt finansierade eller privata skolor. Studieåret är liknande som Sverige där man läser en vår och hösttermin som börjar lite senare men slutar ungefär samma tid som i Sverige. Funderar du på att jobba under din studietid så får du även arbeta 15 timmar i veckan medans du studerar. Vill du plugga utomlands men är inte säker på just Schweiz, då finns det även andra länder som erbjuder studier utomlands. Har du talang inom någon idrott så finns alltid möjligheten för att idrotta och plugga utomlands.