Jakt & Fiske

Längtar du ut i skog och mark? Att jaga låter dig komma ut i naturen för att uppleva stillheten i väntan. När du sitter och väntar på rätt ögonblick att trycka av kommer du ha många möjligheter att reflektera... Läs vidare

Inga kurser hittades med valda filter/sökord.

Tips!

  • Testa att plocka bort olika valda filter.
  • För att få bra träffar bör inga sökord vara kortare än tre bokstäver.

Svårt att hitta det du söker? Låt mig och mina kollegor föreslå kurser åt dig. Helt gratis!

Kurs för din fritid?
Robin

Jakt & Fiske

fiska

Längtar du ut i skog och mark? Att jaga låter dig komma ut i naturen för att uppleva stillheten i väntan. När du sitter och väntar på rätt ögonblick att trycka av kommer du ha många möjligheter att reflektera över såväl vindens susande som över hur ert jaktbyte skulle kunna tillredas.

För att få jaga behöver du jägarexamen

Vill du delta i jakt och ingå i ett jaktlag så måste du ha en jägarexamen. Här på studier.se kan du hitta och jämföra olika kurser som leder till en jägarexamen. Du behöver inte ta ledigt från jobbet – det finns både intensiv- och kvällskurser som alternativ för den som är uppbokad på vardagarna.

Jägarprovet består av ett teoretiskt och tre praktiska prov. Vid de praktiska proven får du visa att du kan hantera ett hagelgevär, ett kulgevär och att du vet hur du använder ditt kulgevär när du jagar högvilt. En utbildning med en erfaren utbildare kombinerar teoretiska föreläsningar och skytteträningar. På så sätt får du de allra bästa förutsättningarna för att klara din jägarexamen. Skulle du efter avslutad kurs känna att du ändå inte är trygg nog med geväret så har du ofta möjlighet att köpa till extra skyttelektioner.

Efter avklarat prov kan du ansöka om jaktvapenlicens hos Polisen. Jaktvapenlicensen låter dig inhandla den utrustning som du behöver för att kunna jaga. Därefter måste du betala in den så kallade viltvårdsavgiften till Naturvårdsverket. Viltvårdsavgiften ligger i nuläget på 300 kronor per år.

Fiske ingår inte i allemansrätten

Varken fiske eller jakt ingår i allemansrätten. Det finns dock allmänna vatten där sport- och fritidsfiske är tillåtet. Några vatten där du får fiska är de svenska kustområdena och de stora sjöarna, Vänern, Vättern, Hjälmaren och Storsjön. Vill du fiska någon annanstans måste du ofta ansöka om fiskekort. Fiskekortet ger dig fiskerättigheter.

För många är fiske en avkopplande och belönande hobby. En kurs i fiske kan ta dig till vackra naturområden, fjärran de du brukar fiska i. Du kan också välja att gå en kurs för att lära dig en ny fisketeknik. Varför inte prova på flugfiske eller fiska efter riktigt stor fisk ute på öppet hav?

Liknande kurser

För dig som tycker om att vara utomhus finns det många fritidskurser som låter dig utforska och fördjupa dig inom ett intresseområde. Vi på studier.se rekommenderar vi alldeles särskilt att du tittar på våra ämneskategori djur.