Hotell och Turism (HT) | studier.se

Hotell och Turism (HT)

Gillar du tanken på att arbeta inom hotell-, konferens- och turismnäringen? Oavsett om du ser dig själv…... Läs vidare

Filtrera din sökning:

Utbildningsform:

Typ:

Start:

Visar 1-3 av 3 träffar

Visar 1-3 av 3 träffar

Hotell och Turism (HT)

mindfulness-fritid

Gillar du tanken på att arbeta inom hotell-, konferens- och turismnäringen? Oavsett om du ser dig själv som reseledare på en paradisstrand eller som ägare av ett megastort hotellkomplex så kan en genomgången gymnasieutbildning på hotell- och turismprogrammet vara ett första steg i rätt riktning.

Vad lär du dig om du väljer att läsa hotell- och turismprogrammet?

När du läser hotell och turism får du utveckla dina kunskaper om service och bemötande, två delar som är centrala för den som ska arbeta i branschen. Du kommer också att få lära dig om kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. För att du alltid ska kunna ge bästa möjliga service behöver du ha kunskaper om människors behov och förväntningar i olika situationer. Du måste kunna vara lyhörd och flexibel i ditt bemötande av gäster och kunder som har olika förväntningar på service. Under din utbildning får du därför möjlighet att diskutera och reflektera kring hur traditioner och etiska uppfattningar påverkar människor och deras efterfrågan av service. Du och dina klasskamrater får också möjlighet att diskutera och reflektera kring sociala och kulturella frågor.

När du arbetar inom hotell- och turismbranschen kommer du att möta höga krav på goda språkkunskaper. Därför har du i din utbildning möjlighet att läsa mycket språk. Du får också lära dig om resmål och resvägar.

Hotell- och turismprogrammet har två inriktningar. Inriktningen hotell och konferens förbereder dig för att arbeta inom ett hotell eller i en konferensverksamhet. Inriktningen ger dig fördjupade kunskaper i service och bemötande samt låter dig träna upp din förmåga att organisera, planera och genomföra möten och evenemang. När du har läst hotell och konferens kan du till exempel arbeta i reception, med våningsservice, konferens, mässor och evenemang och försäljning.

Inriktningen turism och resor ger dig kunskaper för ett arbete med turistinformation, organisation och planering av resor, aktiviteter och upplevelser av olika slag. Du kommer till exempel lära dig mer om natur- och kulturturism. Stor vikt läggs på att du ska lära dig informera och organisera och leda aktiviteter och resor. Kunskaper om resmål och resvägar är oerhört viktiga. När du tar examen från turism och resor kan du till exempel arbeta med turistinformation och guidning, upplevelser och aktiviteter samt reseplanering, resebyråarbete och försäljning.

En viktig del inom alla yrkesprogram är arbetsplatsförlagt lärande. Arbetsplatsförlagt lärande innebär att du får vara med på en arbetsplats för att gå med och lära dig. Genom att vara med på arbetsplatsen utvecklar du yrkeskunskaper samtidigt som du utvecklar din egen yrkesidentitet. Du har också möjlighet att lära dig mer om yrkeskulturen och hur du blir en del av arbetsplatsens gemenskap.

Vad kan du göra efter att ha läst hotell- och turismprogrammet?

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesförberedande program. Det innebär att du kan börja arbeta direkt efter det att du har tagit examen. Du kan till exempel arbeta som receptionist, reseledare, eventansvarig eller försäljare av resor. Båda inriktningarna kan också leda till fortsatta studier på yrkeshögskola, se turism och restaurang.

Liknande gymnasieprogram

Några nationella gymnasieprogram som liknar Hotell och Turism är Handel och Administration (HA) och Restaurang och Livsmedel (RL). Är du osäker på vad du vill göra i framtiden och känner att du vill gardera dig med en bred högskolebehörighet redan genom dina obligatoriska kurser kan vi på studier.se rekommendera att du läser mer om Naturvetenskap (NA) eller Samhällsvetenskap (SA).

Jämför utbildningar