Pilotutbildning - YH Integrerad Trafikflygarutbildning | studier.se
Sök ny kurs

Pilotutbildning - YH Integrerad Trafikflygarutbildning

OSM Aviation Academy AB

Sammanfattning

Utbildningsform: Studier

Ämnesområde: Flyg, sjöfart & transport

Utbildningstyp: CSN-berättigad & kostnadsfri, Program

Ort: Rikstäckande, Västmanlands län, Västerås

Längd: 2 år

Start: Löpande

YH Integrerad Trafikflygarutbildning

YH Integrerad Trafikflygarutbildning tar dig från lite eller ingen flygerfarenhet till att ha alla de certifikat och behörigheter som krävs för att kunna jobba som First Officer på ett europeiskt flygbolag. 

Programmets längd är 24 månader. Utbildningsorten är Västerås. 

Kursbeskrivning

YH Integrerad Trafikflygarutbildning är ett helomfattande integrerat flygutbildningsprogram där teori- och flyglektioner mixas, vilket ger dig en spännande balans mellan akademiska studier och praktisk flygning.

Flygträning

I de första etapperna av flygutbildningen kommer du att göra alla dina flygningar i Visual Meteorological Conditions (VMC), som innebär flygning med hjälp av karta och externa referenser. I början kommer huvudfokus ligga på att lära sig hantera flygets fyra grundprinciper (stig, sjunk, svängar och att flyga rakt fram på en bestämd höjd). I takt med att du utvecklas kommer du lära dig mer ingående hur man landar för att sedan bli redo för din första soloflygning.

Därefter kommer du att ytterligare öka dina färdigheter i navigering och mer komplexa manövrer. Du börjar flyga längre bort från din hemmabas och blir alltmer bekväm och säker i att hantera flygplanet.

Under den andra terminen av din skolning börjar du flyga det som kallas för instrumentflygning. Detta innebär att du kommer att flyga både i, genom och över molnen eller med en skärm som begränsar dig och endast låter dig se insidan av cockpit. Målet med detta steg är att du lär dig flyga på samma sätt som trafikflygen gör. Längsmed “vägar i luften”, det vill säga fördefinierade rutter som används för att flyga under instrumentflygreglerna (IFR).

I slutfasen kommer du att gå från att ha flugit med endast en motor till att flyga ett tvåmotorflygplan. Så snart du greppat grunderna med detta flygplan fokuseras mycket av träningen på hantering av olika onormala procedurer och nödsituationer. Du kommer att träna på att flyga med endast en av de två motorerna fungerande och bli ännu mer skicklig när det kommer till problemlösning i pressade situationer.

Mot slutet av din flygutbildning är det dags för Airlane Pilot Standard (APS) Multi Crew Cooperation (MCC). Här lär du dig att arbeta sida vid sida i cockpit med en av dina klasskamrater. Att arbeta som lag och lösa komplexa scenarier är en av favoritdelarna under utbildningen för många elever.

Lärande i arbete (LIA)

Efter att du är klar med teori- och flygutbildningen i Västerås är det dags för praktik (Lärande i Arbete) hos en av flygbolagen vi samarbetar med. Under din LIA kommer du att få arbeta med icke-flygande uppgifter som kommer att ge dig en bredare förståelse av vad som krävs för att driva ett flygbolag. LIA kommer att genomföras på annan ort, där flygbolaget har sina kontor, exempelvis Oslo eller Stockholm.  

Förkunskapskrav

Innan du skickar in din ansökan

Innan du är behörig att ansöka måste du uppfylla följande krav:

 1. 18 år
 2. Slutbetyg från gymnasiet med lägst godkända betyg i:
  1. Matematik B / 2b
  2. Engelska B / 6
  3. Fysik A / 1a
 3. Anpassat flygspykologiskt lämplighetstest *
 4. EASA Medical Class 1 certifikat – Medicinskt intyg måste skickas in med din ansökan.*

*Observera att ditt lämplighetstest och ditt EASA Medical ska vara giltigt under hela urvalsprocessen. 

Kostnader

YH Integrerad Trafikflygarutbildning är en statligt finansierad utbildning. Det tillkommer dock några kostnader för att bli behörig att söka till utbildningen.

Detta är kostnader som ligger utanför OSM Aviation Academy’s kontroll och priserna nedan måste därför kontrolleras på respektive företags hemsida. Vi har enbart dessa kostander på denna sidan så att du kan skapa dig en bild över ungefärligt hur mycket du måste räkna med att betala. OSM Aviation Academy tar inget ansvar för skillnader mellan kostnaderna på denna sida och det aktuella priset på respektive företag/myndighets hemsida.

 • Anpassat flygpsykologiskt lämplighetstest – 6000 SEK
 • EASA Klass 1 medicinsk undersökning – ca. 17500 SEK
 • Urvalstester om man kommer med i urvalet – 100 EUR
 • Avgifter till transportstyrelsen – 24 000 SEK (examensavgifter och certifikatkostnader)

Mer information och kontakt

För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.

OSM Aviation Academy AB

Välkommen till OSM Aviation Academy!

OSM Aviation Academy har en lång historia av flygutbildning. I över 55 år har vi utbildat professionella piloter. 

Vi på OSM Aviation Academy ser våra studenter som framtida kollegor. Våra integrerade program tar dig från lite eller ingen flygerfarenhet till att ha alla de certifikat och behörigheter som krävs för att kunna jobba som pilot på 20 månader. Direkt när du startar din utbildning får du ett villkorligt jobberbjudande hos OSM Aviation. Detta gör att du kan fokusera på rätt saker, dina flygningar, din kunskap och din utbildning. Karriären har du redan påbörjat som elev hos oss. 

OSM Aviation har mer än 5300 piloter och kabinpersonal anställda i 18 länder runtom i världen och fortsätter att expandera. Flygbolag som Norwegian, Finnair, Turkish Airlines och Sunclass Airlines är några av de bolag som använder sig av OSM Aviations total crew management-koncept. Som examinerad från en av OSM Aviation Academys högkvalitativa kommersiella utbildningar kommer du därför att vara en prioriterad kandidat hos OSM Aviation.

Som professionell pilot förväntas du vara noga med tidshållning, du följer bolagets Standard Operating Procedures (SOP) och lägger mycket tanke kring säkerhet i ditt dagliga arbete. Det är ett utmanande och krävande yrke som erbjuder den allra bästa av utsikter, och allt börjar med din grundutbildning.

I vår värld betyder rätt inställning allt. Att vara ihärdig med rätt attityd är av yttersta vikt för att du ska lyckas. Under din utbildning kommer vi att hjälpa dig erhålla de rätta kunskaperna och färdigheterna, resten är upp till dig.

Våra utbildningar

Hos oss kan du gå följande utbildningar:

 • First Officer Program
 • Pilotutbildning – YH Integrerad Trafikflygarutbildning

Karriär och arbetsmarknad

Boeing Market Outlook är en av många källor som förutser en stor efterfrågan på piloter under de kommande åren och deras estimering stöds av många andra källor såsom Airbus och ICAO, vilket innebär att utsikterna för ett framtida jobb som pilot ser bättre ut än någonsin tidigare.

Genom att se tillbaka i tiden kan vi också fastställa att flygindustrin har varit motståndskraftig och växande trots sina många utmaningar. Den globala finanskrisen, krig, oljekrisen och terrorattacker är några av de externa hot som flygbolagen har mött under de senaste årtiondena. Ändå har flygandet fördubblats vart 15:e år, mätt i Revenue Passenger Kilometers (RPK). Med en global befolkning på väg mot 8 miljarder (!) människor kan vi anta att denna trend sannolikt kommer att fortsätta.

Den mest explosiva tillväxten i form av pilotbehov förutses i Asien-Stillahavsområdet, där stora ekonomier som Kina bidrar på ett extraordinärt sätt på grund av en exponentiellt växande medelklass. Trots att de nordamerikanska och europeiska marknaderna är mer mättade, finns det fortfarande en fortsatt stor tillväxt i dessa regioner. Med ett prognostiserat behov av mer än 352 000 (!) piloter innan 2037 enligt Boeings analys.

Om du är europeisk medborgare bör du inrikta dig på den europeiska marknaden. I Europa förväntas tillväxten ge 146 000 pilotjobb under de närmaste 20 åren. Därför fokuserar OSM Aviation Academy och OSM Aviation på att erbjuda kvalitativ utbildning för dom som strävar efter att bli professionella piloter – med ett villkorligt jobberbjudande till alla studenter som registrerar sig på vår flygskola.

Campus

Vårt huvudkontor (HQ) och vår mest långvariga bas ligger i Västerås, ungefär en timmes bilkörning från huvudstaden, Stockholm.

Västerås är Sveriges femte största stad i form av invånare och det är en fantastisk plats att studera på. Shopping, restauranger till och med en ”cable-park” för wakeboarding är några av dem sakerna du kan förvänta dig att hitta i denna charmiga stad.

Närheten till Stockholm (mindre än en timme med tåg) öppnar också upp för en kulturellupplevelse på den globala scenen. Där kan du ofta finna konsertbiljetter för att se världsartister eller besök dem vackra parker och museum som Stockholm har att erbjuda.

Mer information och kontakt

För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.

Utbildare Utbildning Utbildningsform/Typ Start Ort Jämför

Professional Pilot Program

OSM Aviation Academy AB

Professional Pilot Program Vårt Professional Pilot Program tar dig från lite eller ingen flygerfarenhet till…
Yrkesutbildning
Program
Löpande Rikstäckande, Utomlands, Västmanlands län, Västerås, USA
Jämför

YH Flyginstruktör utbildning

OSM Aviation Academy AB

YH Flyginstruktör utbildning Som flyginstruktör får du lära ut grundläggande flygutbildning till pilotstudenter samtidigt som…
Yrkeshögskola
CSN-berättigad & kostnadsfri
Löpande Rikstäckande, Västmanlands län, Västerås
Jämför

Pilotutbildning - First Officer Program

OSM Aviation Academy AB

Bli pilot hos OSM Aviation Academy! Vårt First Officer Program tar dig från lite eller…
Yrkesutbildning
CSN-berättigad & kostnadsfri
Löpande Rikstäckande, Västmanlands län, Västerås
Jämför

Genom att fylla i formuläret ger vi dig möjlighet att komma i kontakt med utbildningsanordnaren.

Utbildningsanordnaren kontaktar dig direkt. Inom 2 timmar ska de ha hört av sig till dig med den information du vill ha.

En intresseanmälan är ingen bokning av kursen och du förbinder det inte till något genom att fylla i formuläret.

Kontaktuppgifter

 • Adress
 • OSM Aviation Academy AB
 • Västerås

Lämna ett omdöme (NYHET!)


Omdömen

Adam Bryan Aaden

Betyg på utbildningen som helhet: 4/5

I need to know everything about this course please.

Tindra

Betyg på utbildningen som helhet: 3/5


Få förslag på fler liknande utbildningar!

Skicka enkelt in en förfrågan. Upp till 5 st företag kontaktar dig med rätt förslag!

Sätt igång!

Få förslag på fler liknande utbildningar!

Skicka enkelt in en förfrågan. Upp till 5 st företag kontaktar dig med rätt förslag!

Sätt igång!

Få förslag på fler liknande kurser!

Skicka enkelt in en förfrågan. Upp till 5 st företag kontaktar dig med rätt förslag!

Sätt igång!

Visa ditt intresse

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer. OSM Aviation Academy AB hör av sig inom kort!

Genom att fylla i formuläret ger vi dig möjlighet att komma i kontakt med utbildningsanordnaren.

Utbildningsanordnaren kontaktar dig direkt. Inom 2 timmar ska de ha hört av sig till dig med den information du vill ha.

En intresseanmälan är ingen bokning av kursen och du förbinder det inte till något genom att fylla i formuläret.

Få förslag på fler liknande utbildningar!

Skicka enkelt in en förfrågan. Upp till 5 st företag kontaktar dig med rätt förslag!

Sätt igång!

Få förslag på fler liknande utbildningar!

Skicka enkelt in en förfrågan. Upp till 5 st företag kontaktar dig med rätt förslag!

Sätt igång!

Få förslag på fler liknande kurser!

Skicka enkelt in en förfrågan. Upp till 5 st företag kontaktar dig med rätt förslag!

Sätt igång!

Fler utbildningar från OSM Aviation Academy AB

Utbildare Utbildning Utbildningsform/Typ Start Ort Jämför

Professional Pilot Program

OSM Aviation Academy AB

Professional Pilot Program Vårt Professional Pilot Program tar dig från lite eller ingen flygerfarenhet till…
Yrkesutbildning
Program
Löpande Rikstäckande, Utomlands, Västmanlands län, Västerås, USA
Jämför

YH Flyginstruktör utbildning

OSM Aviation Academy AB

YH Flyginstruktör utbildning Som flyginstruktör får du lära ut grundläggande flygutbildning till pilotstudenter samtidigt som…
Yrkeshögskola
CSN-berättigad & kostnadsfri
Löpande Rikstäckande, Västmanlands län, Västerås
Jämför

Pilotutbildning - First Officer Program

OSM Aviation Academy AB

Bli pilot hos OSM Aviation Academy! Vårt First Officer Program tar dig från lite eller…
Yrkesutbildning
CSN-berättigad & kostnadsfri
Löpande Rikstäckande, Västmanlands län, Västerås
Jämför
Visa fler utbildningar från OSM Aviation Academy AB


Fler utbildningar vi tror passar dig