Ansök via Antagning.se på ansökningsknappen!
Avgiftsfri universitetsutbildning med CSN
Undervisningsspråk:Engelska
Behörighet:Kandidatexamen i samhällsvetenskap eller humaniora, eller programkursen Introduktion till hållbar destinationsutveckling. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
Kursen är en tvärvetenskaplig introduktion till hur kultur- och naturarv formas och används i ett nutida och historiskt socialt och kulturellt hållbarhetsperspektiv. Med avstamp i lokala och regionala exempel behandlas kultur- och naturarvsprocesser i ett globalt sammanhang. Kursen ger också träning i etnografiska metoder och analys av kultur- och naturarvsbrukets konsekvenser.
Om kursen
Kursen ger kunskap om hur kultur- och naturarv produceras, förhandlas och brukas på olika samhälleliga arenor, i relation till hållbarhet. Ur aktuell kultur- och samhällsvetenskaplig forskning diskuteras sådana kultur- och naturarvsprocesser på fält som exempelvis världsarv, nationalparker, museer och traditioner. Ett annat perspektiv belyser kultur- och naturarvspolitik och normativa kultur- och naturarvsföreställningar. Kursen utgår även ifrån en bred definition av natur som kulturmiljöer skapade genom ett samspel mellan människa och natur. Kursen ger färdigheter i att relatera kultur- och naturarvsproduktion och dess konsekvenser till frågor om hur hållbarhet görs, förstås och uppnås.
Undervisning
Föreläsningar och obligatoriska seminarier. Stor vikt läggs vid kursens praktiska moment såsom gruppövningar och självständiga uppgifter.
Examination
Kursen examineras genom aktivt deltagande i seminarier och övningar (2,5 hp), skriftliga inlämningsuppgifter (3 hp) samt muntlig och skriftlig redovisning av grupparbete (2 hp). Slutbetyget motsvarar en sammanvägning av resultatet från de ingående momenten.
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.
Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi
Välkommen till Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi!
Ansök via Antagning.se på ansökningsknappen!
Ansök senast 15 april för start till hösten och 15 oktober för start till våren.
Se utbildningar under “Utbildarens kurser”.
Vid Institutionen för kulturantropologi och etnologi bedrivs utbildning och forskning om många av de komplexa sammanhang som präglar dagens globaliserade värld.
Kulturantropologi
Kulturantropologi är en vetenskap som i likhet med psykologi, filosofi, sociologi, historia och andra humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen studerar och vill förstå människor – varför de är som de är och gör som de gör, hur de tänker, hur de talar, äter, krigar, älskar, och hur de organiserar sig socialt, politiskt, och i förhållande till fenomen som kön, religion, sexualitet, etnicitet och olikhet.
Etnologi
Etnologi är ett ämne som studerar människors vardagsliv. Vi intresserar oss för hur olika grupper i samhället skapar sociala former och kulturella uttryck, särskilt inom komplexa stater med en lång känd historia. Sverige är institutionens specialitet och ganska ofta vårt arbetsfält, men vi arbetar utifrån ett globalt och transnationellt perspektiv. Den forskning du blir delaktigt igenom texter, föreläsare och övningar kan handla om arbetsliv, fritid, genus, ålder och generation. Vi studerar exempelvis föremål och materialitet, etnicitet och migration, levnadsberättelser, tro och sed, kulturmöten, kulturarv, urbanitet och landsbygdsliv.
Forskning vid institutionen för kulturantropologi och etnologi
Kulturantropologisk och etnologisk forskning har många likheter. Med fokus på människan i dagens samhälle har vår forskning en stor tematisk mångfald med forskningsprojekt utspridda över världens alla hörn. Etnologisk forskning vid institutionen tenderar att ha ett större historiskt djup och ett fokus på vår närmiljö i Sverige, medan den antropologiska forskningen är i högre grad samtida med ett mer globalt fokus. De geografiska gränserna är dock inte givna. Viktiga ämnen vi forskar om innefattar bland annat utsatthet och marginalisering, migration, etnisk identitet, krig, byråkrati och stat, medicin och hälsa, historia, folkloristik, social hållbarhet, politisk ekologi, naturkatastrofer, musik, besöksnäring, sexualitet, relationer mellan djur och människor, allt detta i Sverige och övriga världen. Denna forskning ger en rik och inspirerande bas också för vår undervisning.
Mer information och kontakt
För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.
Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi
Afrikanistik A Ansök via Antagning.se på ansökningsknappen! Avgiftsfri universitetsutbildning med CSN 100 %, Campus Undervisningsspråk: Svenska Studieort: Uppsala…
För att söka utbildningen hos Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi följ anvisning här nedan. Du lämnar då studier.se men är välkommen tillbaka.
För att söka utbildningen hos Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi följ anvisning här nedan. Du lämnar då studier.se men är välkommen tillbaka.
Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi
Afrikanistik A Ansök via Antagning.se på ansökningsknappen! Avgiftsfri universitetsutbildning med CSN 100 %, Campus Undervisningsspråk: Svenska Studieort: Uppsala…