Kulturantropologisk och etnologisk forskning har många likheter. Med fokus på människan i dagens samhälle har vår forskning en stor tematisk mångfald med forskningsprojekt utspridda över världens alla hörn. Etnologisk forskning vid institutionen tenderar att ha ett större historiskt djup och ett fokus på vår närmiljö i Sverige, medan den antropologiska forskningen är i högre grad samtida med ett mer globalt fokus. De geografiska gränserna är dock inte givna. Viktiga ämnen vi forskar om innefattar bland annat utsatthet och marginalisering, migration, etnisk identitet, krig, byråkrati och stat, medicin och hälsa, historia, folkloristik, social hållbarhet, politisk ekologi, naturkatastrofer, musik, besöksnäring, sexualitet, relationer mellan djur och människor, allt detta i Sverige och övriga världen. Denna forskning ger en rik och inspirerande bas också för vår undervisning.

Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi
Hållbara kultur- och naturarvsdestinationer
Utbildningsform
Högskola/Universitet
Start
HT 2022
Takt
100%
Ämnesområde
Humaniora, Samhälls- och beteendevetenskap
Upplägg
Kurser
Ort
Omdöme
Hållbara kultur- och naturarvsdestinationer
Ansök via Antagning.se på ansökningsknappen!
Avgiftsfri universitetsutbildning med CSN
Om kursen
Kursen utgår ifrån en bred definition av kultur- och naturarv som kulturmiljöer skapade genom ett samspel mellan människa och natur. Kulturmiljöer har en tydlig platsbundenhet, och centrala perspektiv på kursen behandlar frågor om kulturmiljöns bruk och återbruk som resurs i destinationsutveckling inom olika fält, med fokus på urbana och rurala landskap, exempelvis trädgårdar. Studenten genomför även ett projektarbete vars tillämpade inriktning väljs ut tillsammans med handledare och lokal aktör på plats. I projektform tillämpas ett natur- och kulturarvspolitiskt perspektiv på turism och destinationsutveckling. Bruket av kultur- och naturresurser relateras därvid till frågor om makt, inflytande och demokrati, samt hur värdemönster och föreställningar påverkar hur hållbarhet skapas i lokala och regionala sammanhang.
Mål med kursen
Kursen ger kultur- och samhällsvetenskapliga perspektiv på hur turism skapar förutsättningar för och upprätthåller kultur- och naturarv i ett hållbarhetsperspektiv. Ett centralt tema behandlar iscensättningen av kultur- och naturarv, dvs hur materialitet, berättelser och estetiska uttrycksformer kan användas som resurs för att exempelvis skapa platsidentitet, särprägel och attraktion för såväl lokalinvånare som besökare. Särskild vikt läggs vid hur ö-läge och kulturella föreställningar om öar formar gestaltningen av turistdestinationer. Kursen syftar även till att ge praktiska kunskaper och färdigheter som kan tillämpas i arbetet med kultur- och naturarv som resurser för hållbar lokal och regional turism och destinationsutveckling, genom att öva samarbete med turismaktörer.
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
Kunskapsmål
- Kritiskt analysera och tillämpa visuella och narrativa perspektiv på hur kultur- och naturarv brukas inom turism av lokala och globala aktörer, och hur sådana aktörer agerar inom komplexa socioekonomiska och ekologiska samband.
- Strategiskt reflektera över hur kultur- och naturarv används som resurs för att utveckla en destination, och hur sådan användning både kan främja och långsiktigt utmana socioekonomisk och ekologisk hållbarhet.
- Samarbeta med aktörer inom turismfältet och förmedla insikter om hur normer och värderingar omkring kultur- och naturarv påverkar hur hållbarhet förstås, skapas och förvaltas utifrån lokala och regionala förhållanden.
- Att med etnografiska metoder självständigt formulera frågeställningar och värdera bruk av natur och kultur som resurs för turism och destinationsutveckling.
Färdighetsmål
- Redogöra för på kursen centrala perspektiv, begrepp och analysmetoder samt reflektera över etiska överväganden som följer med tillämpningen av sådana perspektiv, begrepp och metoder.
- Självständigt och med etnografiska metoder genomföra undersökningar som identifierar hållbarhetsproblem som kan uppstå då kultur- och naturarv används inom turism- och besöksnäring, samt i skriftlig eller annan form redovisa och föreslå strategiska vägar ur sådana problem.
- Tillämpa för kursen viktiga etnografiska metoder och motivera till framåtsyftande användning av kultur och natur som hållbar resurs inom lokal och regional destinationsutveckling genom att formulera proaktiva lösningar på hållbarhetsproblem.
Mer information och kontakt
För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som tar kontakt via mail eller telefon inom kort.
Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi
Välkommen till Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi!
Ansök via Antagning.se på ansökningsknappen!
Ansök senast 15 april för start till hösten och 15 oktober för start till våren.
Se utbildningar under ”Utbildarens kurser”.
Vid Institutionen för kulturantropologi och etnologi bedrivs utbildning och forskning om många av de komplexa sammanhang som präglar dagens globaliserade värld.
Kulturantropologi
Kulturantropologi är en vetenskap som i likhet med psykologi, filosofi, sociologi, historia och andra humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen studerar och vill förstå människor – varför de är som de är och gör som de gör, hur de tänker, hur de talar, äter, krigar, älskar, och hur de organiserar sig socialt, politiskt, och i förhållande till fenomen som kön, religion, sexualitet, etnicitet och olikhet.
Etnologi
Etnologi är ett ämne som studerar människors vardagsliv. Vi intresserar oss för hur olika grupper i samhället skapar sociala former och kulturella uttryck, särskilt inom komplexa stater med en lång känd historia. Sverige är institutionens specialitet och ganska ofta vårt arbetsfält, men vi arbetar utifrån ett globalt och transnationellt perspektiv. Den forskning du blir delaktigt igenom texter, föreläsare och övningar kan handla om arbetsliv, fritid, genus, ålder och generation. Vi studerar exempelvis föremål och materialitet, etnicitet och migration, levnadsberättelser, tro och sed, kulturmöten, kulturarv, urbanitet och landsbygdsliv.
Forskning vid institutionen för kulturantropologi och etnologi
Mer information och kontakt
För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.
Fler utbildningar från Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi
Visar 1 till 10 av 37
Liknande utbildningar
Visar 1 till 10 av 4377
Visa ditt intresse
Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer. Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi hör av sig inom kort! En intresseanmälan är ingen bokning av kursen och du förbinder det inte till något genom att fylla i formuläret.
Kontaktuppgifter
Adress
Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi
Thunbergsvägen 3H
75238
Uppsala
Telefon (visa nummer)
Omdömen
Kursen saknar omdömen
Lämna ett omdöme
Fler utbildningar från Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi
Visar 1 till 10 av 37
Liknande utbildningar
Visar 1 till 10 av 4377
Sök utbildningen
För att söka utbildningen hos Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi följ anvisning här nedan. Du lämnar då studier.se men är välkommen tillbaka.
Ansök här via Antagning.se!Visa ditt intresse
Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer. Uppsala Universitet Institutionen för kulturantropologi och etnologi hör av sig inom kort!
Kontakta utbildaren