INSU

Företagslärling VVS-montör

Utbildningsform

Komvux

Längd

2-3 år

Start

HT 2022

Pris

5 625 SEK

Ämnesområde

Bygg & Anläggning, VVS

Upplägg

Ort

Nyköping
Rikstäckande

Omdöme

0/5 baserat på 0 recensioner
Lämna ett omdöme!

Företagslärling VVS-montör

Att vara företagslärling som VVS-montör innebär att du varvar teori med praktik under utbildningstiden. Hos oss på INSU läser du yrkesinriktade teoretiska- samt praktiska kurser som grundläggande svetsning, lödning och verktygs- och materialhantering. VVS-företaget står för utbildning inom de resterande praktiska momenten. En VVS-lärlingsplats ger dig därför många olika perspektiv. Efter avslutad utbildning som lärling inom VVS är du eftertraktad på arbetsmarknaden.

INSUs företagslärlingsutbildning med yrkesinriktning VVS-montör, eller rörmokare och rörläggare som man även säger, är ett första steg till att bli certifierad VVS-montör enligt gällande utbildningsavtal. Utbildningen är på samma nivå som den 3-åriga gymnasiala utbildningen på VVS- och Fastighetsprogrammet.

Förkunskapskrav

En förutsättning för att gå utbildningen är att lärlingen har ett anställningsavtal med ett VVS-företag samt att ett utbildningsavtal är registrerat hos VVS-Branschens Yrkesnämnd, VVSYN.

Utbildningsavtalet skrivs i den digitala plattformen KUB som finns på VVSYNs hemsida, KUB. I KUB sker uppföljning med kunskapsfrågor, intygande av praktiska moment och uppfyllda kunskapsmål.

Lärling VVS – Mål med utbildningen

Målet är att du efter vår utbildning som lärling inom VVS har godkända betyg från oss samt godkända gymnasiebetyg enligt VVSYNs krav och har fullgjort din lärlingstid á 8 500 timmar, ska kunna avlägga branschprov för att bli certifierad VVS-montör. All information om branschprovet hittar du på VVSYNS hemsida, Branschprov. Branschprovet ingår inte i utbildningen.

Vem passar som vuxenlärling inom VVS?

Vår utbildning som vuxenlärling med VVS-inriktning passar killar och tjejer som vill ha ett rörligt arbete, och är lite händiga samt intresserade av både ny och gammal teknik inom VVS-branschen. I yrkesrollen finns möjlighet att arbeta både på egen hand och vara en del i ett arbetslag.

Därför behöver en företagslärling vara driven, ha god servicekänsla och ha lätt för att samarbeta. Personen behöver ha goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift, samt ha för avsikt att ta B-körkort då många arbeten kräver en servicebil.

Utbildningens innehåll

På INSU läser företagslärlingen nedanstående kurser. Cirka 85% är teoretiska kurser och 15% är av praktisk karaktär som svets, lödning och verktygs- och materialhantering.

16 veckor genomförs på INSU och resterande tid är utbildning på VVS-företaget där lärlingen har sin lärlingsanställning.

Lärlingsutbildning VVS – Kurser

I lärlingsutbildningen inom VVS ingår följande kurser:

 • Entreprenadteknik
 • Gymnasiearbete
 • Injusteringsteknik
 • Praktisk ellära
 • Sanitetsteknik 1
 • Sanitetsteknik 2
 • Systemuppbyggnad
 • Verktygs- och materialhantering
 • VVS Svets och lödning rör
 • VVS-teknik
 • Värmelära
 • Värmeteknik 1
 • Värmeteknik 2

I ovanstående kurser erhåller du studieintyg. Utöver dessa kurser ingår svetsprov samt kursen Säker Vatteninstallation för VVS-företag, där provet ingår medan intyget från Säker Vatten beställs och betalas av företaget.

Extra kurspaket

Du kan komplettera din utbildning med tre olika inriktningar för att täcka olika kompetensbehov. Kurspaketen blir en spetskompetens på din VVS-montörsutbildning! Kurspaketen är ett valfritt tillval. Längden är mellan 2-3 veckor.

Kurspaket Sprinkler

Målet med kurserna är att bli certifierad sprinklermontör efter fastställda krav och lärlingstid hos sprinklerföretag. Följande kurser ingår Sprinklerteknik 1 och 2, längd 3 veckor. Läs mer om Certifierad sprinklermontör på VVSYNs hemsida.

Kurspaket Svets

Här får individen fördjupade kunskaper i gassvetsning samt grundkunskaper i TIG-svetsning. Följande kurser ingår VVS Gassvetsning rör och VVS TIG-svetsning rör, längd 2 veckor.

Kurspaket El

Elkraftteknik samt Praktisk Ellära är en del i utbildningen för att kunna ansöka om en Auktorisation B. Praktisk Ellära ingår i grundutbildningen till VVS-montör. Följande kurs ingår Elkraftteknik, längd 2 veckor. Läs mer om Auktorisation B på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Omfattning

Lärlingen kommer till INSU i totalt 16 veckor fördelat under 2,5 år.

Övrigt

Du behöver inte ta studielån, under utbildningen som pågår under 2,5 år får du lön från din nya arbetsgivare. Lönen är stegrande och du kan få en indikation om nivå här.

Företag som anmäler kvinnliga deltagare till utbildningen får hela kursavgiften subventionerad genom avtal med VVS-branschens yrkesnämnd.

Vid svets-, löd- och sprinklerkurserna behövs skyddskläder i bomull samt arbetsskor med stålhätta medtagas.

Om lärlingen inte får godkänt i någon av kurserna finns det möjlighet till repetitionsveckor, två veckor på våren och en vecka på hösten. Lärlingen kommer till INSU, får en kortare repetition av aktuell kurs, gör omtenta samt får en genomgång av denna. Kursernas längd är allt från 1-3 dagar. Kontakta oss för aktuella priser.

Pris

Delfakturering per period alternativt månadsvis. Samtliga priser är exkl. moms.
Lunch och läromedel ingår.

VVS-montörsutbildning 16 veckor
5 625kr/mån
VVS-montörsutbildning med inriktning Sprinkler 3 veckor

+25 300kr/lärling

VVS-montörsutbildning med inriktning Svets 2 veckor

+16 875kr/lärling

VVS-montörsutbildning med inriktning El 2 veckor

+16 875kr/lärling

Kontakt och mer information

För frågor, anmälan eller mer information, skicka en intresseanmälan. Du får direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort. Du hittar även mer information genom att klicka dig vidare till utbildarens hemsida!

INSU

Företagsutbildning & kurser inom El, Ventilation och VVS

INSU är installationsbranschens utbildningsbolag. Vi genomför grundutbildningar för dig som vill in i branschen och vidareutbildningar för dig som vill ta nästa steg. Kompetensutveckla företaget med kurser på plats, online eller via e-learning.

Vi samlar utbildningar för hela installationsbranschen under vårt tak. Här hittar du längre utbildningar och kortare kurser för dig som arbetar med elteknik, data/fiber, säkerhet, energidistribution, VS, ventilation, automation/styr- och reglerteknik, kyl- och värmepumpteknik och sprinkler. INSU är din kompletta utbildningspartner.

Läs själv på distans eller delta i en live-sänd kurs!

Delta i en live-sänd kurs via webben, eller läs i egen takt hemma på någon av våra distansutbildningar.

Distansutbildningar för flexibilitet och frihet

Fördelarna med distansstudier är att du kan utbilda dig när det passar dig allra bäst. Våra distanskurser är designade för online-studier, med fokus på interaktion, tydlighet och pedagogik. Att utbilda sig på distans är inte bara lärorikt och smidigt, det är också klimatsmart. Material som ingår i kursen skickas hem till dig.

Live-sända kurser via webben

Du kan nu enkelt delta i ett urval av kurser som vi sänder på utsatt tid via webben. Det gör det smidigt för dig att uppdatera din kunskap eller lära dig nytt, utan att behöva lämna hem eller arbetsplats. Material som ingår i kursen skickas hem till dig.

Företagsutveckling

Vi kan hjälpa dig att analysera och utveckla kundvärdet, ditt företags arbetsmetoder, dina medarbetare, chefer och ledare. Resultatet kommer direkt i form av engagerade medarbetare och ökad effektivitet.

Genom att utbilda och utveckla dina medarbetare – utvecklas hela ditt företag. För att veta var utvecklingspotentialen är som bäst, börjar vi att tillsammans se på ert behov. Kanske behövs en genomlysning av företaget med tillhörande analys och utvecklingsplan. Kanske behöver dina medarbetare kompetensutveckling eller så kan produktionskedjan göras mer effektiv, stark och lönsam.

Lärlingsutbildning

Har du funderingar på ett karriärbyte? Lär dig ett nytt yrke genom INSU! Vi erbjuder lärlingsutbildningar för dig som vill bli gymnasielärling eller företagslärling.

En lärlingsutbildning varvar teori med praktik. Du får omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken, vilket är en inlärningsmetod som fungerar och skapar en bra grund att stå på inför stundande arbetsliv. En lärlingsutbildning passar även utmärkt om du går i tankarna kring en yrkesväxling.

Yrkeshögskoleutbildningar

På INSU finns det 9 yrkeshögskoleutbildningar. På yrkeshögskolan utbildas du för en tydlig yrkesroll som är skräddarsydd i nära samarbete med installationsbranschen. Med nya kunskaper inom något av områdena nedan finns stor chans till ökat ansvar eller rent av ny yrkesroll.

Installationsbranschen är en expansiv bransch där det finns utrymme för att utvecklas. Det finns flera olika yrkesroller och generationsskifte gör att möjligheterna är många. I vissa av utbildningarna varvas teori med lärande i arbete – LIA. Utbildningar är avgiftsfria och det går att ansöka om studiemedel via CSN.

Kontakt och mer information

För frågor, anmälan eller mer information, skicka en intresseanmälan. Du får direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort. Du hittar även mer information genom att klicka dig vidare till utbildarens hemsida!

Fler utbildningar från INSU

Visar 1 till 10 av 167

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Ackordskurs i Normtid VVS, Teknikinstallationsavtalet

INSU

Kompetensutveckling
1 dag
Företagsanpassat
Öppen utbildning
Löpande
Rikstäckande
4 300 SEK

AMA EL

INSU

Kompetensutveckling
1 dag
Företagsanpassat
Öppen utbildning
Löpande
Rikstäckande
6 200 SEK

AMA EL – Live via webben

INSU

Kompetensutveckling
1 dag
Företagsanpassat
Öppen utbildning
Löpande
Distans
6 200 SEK

Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar

INSU

Kompetensutveckling
Anpassat
Företagsanpassat
Öppen utbildning
Löpande
Distans
9 900 SEK

Anslutning och losskoppling av elektrisk utrustning

INSU

Kompetensutveckling
2 dagar
Företagsanpassat
Öppen utbildning
Löpande
Rikstäckande
9 100 SEK

Arbete med spänning – Repetition

INSU

Kompetensutveckling
1 dag
Företagsanpassat
Öppen utbildning
Löpande
Rikstäckande
9 100 SEK

Arbete nära och med spänning

INSU

Kompetensutveckling
2 dagar
Företagsanpassat
Öppen utbildning
Löpande
Rikstäckande
9 800 SEK

Arbetsmiljöansvar för chefer och ledare – live via webben

INSU

Kompetensutveckling
1 dag
Företagsanpassat
Öppen utbildning
Löpande
Distans
6800 SEK

Arbetsrätt – live via webben

INSU

Kompetensutveckling
4 dagar
Företagsanpassat
Öppen utbildning
Löpande
Distans
3 200 SEK

ATL-kurs Ackordstidslistan-Prestationslöner

INSU

Kompetensutveckling
2 dagar
Företagsanpassat
Öppen utbildning
Löpande
Rikstäckande
7 400 SEK

Visa all 167 kurser

Liknande utbildningar

Visar 1 till 8 av 83

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Anläggningsarbetare

Movant

Komvux
1 år
Omställningsutbildning
Löpande
Flera orter (8 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Anläggningsförare (Ale)

GRvux

Komvux
VT 2023
Öppet för sen anmälan!
Västra Götalands län
CSN-berättigad

Automationstekniker - fastighet

Movant

Komvux
1 år
Omställningsutbildning
Löpande
Jönköping
Lund
CSN-berättigad & kostnadsfri

Betongarbetare

Movant

Komvux
1 år
Omställningsutbildning
Löpande
Flera orter (7 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Betongarbetare (Göteborg)

GRvux

Komvux
VT 2023
Öppet för sen anmälan!
Västra Götalands län
CSN-berättigad

Betongarbetare (Göteborg)

GRvux

Komvux
VT 2023
Västra Götalands län
CSN-berättigad

Betongarbetare - lärling (Göteborg)

GRvux

Komvux
VT 2023
Västra Götalands län
CSN-berättigad

Betongarbetare - lärling (Göteborg)

GRvux

Komvux
VT 2023
Öppet för sen anmälan!
Västra Götalands län
CSN-berättigad

Visa alla 83 kurserna

Skickar...

Visa ditt intresse

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer. INSU hör av sig inom kort! En intresseanmälan är ingen bokning av kursen och du förbinder det inte till något genom att fylla i formuläret.

  Kontaktuppgifter

  Adress

  INSU
  Teknikgången 6
  611 38 Nyköping

  Telefon (visa nummer)

  Besök webbplats

  Omdömen

  Kursen saknar omdömen

  Skickar...

  Lämna ett omdöme

  12345 (0/5)

  Fler utbildningar från INSU

  Visar 1 till 10 av 167

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Ackordskurs i Normtid VVS, Teknikinstallationsavtalet

  INSU

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Rikstäckande
  4 300 SEK

  AMA EL

  INSU

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Rikstäckande
  6 200 SEK

  AMA EL – Live via webben

  INSU

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Distans
  6 200 SEK

  Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar

  INSU

  Kompetensutveckling
  Anpassat
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Distans
  9 900 SEK

  Anslutning och losskoppling av elektrisk utrustning

  INSU

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Rikstäckande
  9 100 SEK

  Arbete med spänning – Repetition

  INSU

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Rikstäckande
  9 100 SEK

  Arbete nära och med spänning

  INSU

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Rikstäckande
  9 800 SEK

  Arbetsmiljöansvar för chefer och ledare – live via webben

  INSU

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Distans
  6800 SEK

  Arbetsrätt – live via webben

  INSU

  Kompetensutveckling
  4 dagar
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Distans
  3 200 SEK

  ATL-kurs Ackordstidslistan-Prestationslöner

  INSU

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Rikstäckande
  7 400 SEK

  Visa all 167 kurser

  Liknande utbildningar

  Visar 1 till 8 av 83

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Anläggningsarbetare

  Movant

  Komvux
  1 år
  Omställningsutbildning
  Löpande
  Flera orter (8 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Anläggningsförare (Ale)

  GRvux

  Komvux
  VT 2023
  Öppet för sen anmälan!
  Västra Götalands län
  CSN-berättigad

  Automationstekniker - fastighet

  Movant

  Komvux
  1 år
  Omställningsutbildning
  Löpande
  Jönköping
  Lund
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Betongarbetare

  Movant

  Komvux
  1 år
  Omställningsutbildning
  Löpande
  Flera orter (7 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Betongarbetare (Göteborg)

  GRvux

  Komvux
  VT 2023
  Öppet för sen anmälan!
  Västra Götalands län
  CSN-berättigad

  Betongarbetare (Göteborg)

  GRvux

  Komvux
  VT 2023
  Västra Götalands län
  CSN-berättigad

  Betongarbetare - lärling (Göteborg)

  GRvux

  Komvux
  VT 2023
  Västra Götalands län
  CSN-berättigad

  Betongarbetare - lärling (Göteborg)

  GRvux

  Komvux
  VT 2023
  Öppet för sen anmälan!
  Västra Götalands län
  CSN-berättigad

  Visa alla 83 kurserna

  Sök utbildningen

  För att söka utbildningen hos INSU följ anvisning här nedan. Du lämnar då studier.se men är välkommen tillbaka.

  Läs mer!