Changemaker Educations AB

Foodmaker

Utbildningsform

Yrkeshögskola

Längd

2 år

Takt

50%

Pris

CSN-berättigad & kostnadsfri

Ämnesområde

Allmän utbildning i tillverkning/hantering av livsmedel, Chef & Ledarskap, Ekonomi, försäljning och handel, Inköp, försäljning och distribution, Ledning och administration, Restaurang, Turism & Service, Tillverkning/hantering av livsmedel

Upplägg

Program

Ort

Distans

Omdöme

0/5 baserat på 0 recensioner
Lämna ett omdöme!
Se statistik

Från produkt till kund – bli entreprenör inom mathantverk!

En ökad efterfrågan på närproducerat, mer medvetna livsmedelskonsumenter och matturism som trend – intresset för mat och lokala producenter har nog aldrig varit så stort som nu! Lär dig hur du jobbar entreprenöriellt och uppnår lönsamhet inom småskaligt mathantverk och livsmedelsproduktion med studier på distans.

Utbildningen Foodmaker riktar sig till dig som;

 • Vill ha verktygen att själv starta upp och driva en småskalig och hantverksmässig verksamhet inom livsmedelsindustrin, eller;
 • Vill utveckla din redan existerande verksamhet inom den småskaliga livsmedelsindustrin, eller;
 • Redan arbetar, eller vill arbeta på ett etablerat företag inom livsmedelsindustrin eller liknande och vill hjälpa dem att växa på ett medvetet och hållbart sätt.

Om yrkesrollen och utbildningen – Foodmaker/ Småskalig matentreprenör

​​Som småskalig matentreprenör tar du fram tjänster, produkter och koncept inom bageri, charkuteri, mejeri eller bär-, frukt- och grönsaksförädling. Den här utbildningen hjälper dig att plocka fram matentreprenören i dig genom att ge dig verktyg för affärsmässighet där hållbarhet står i fokus. Utbildningen hjälper dig att tänka “utanför boxen” och kan ge dig nya idéer för att komma ut med din produkt – i samverkan med andra lär du dig skapa nya affärsmodeller och utveckla projekt inom småskalig livsmedelsförädling.

I utbildningen ligger fokus på produkternas väg från köket till slutkunden. Produkterna går att spåra till sitt ursprung och vägen från jord till bord är ofta kort.

Flera rapporter pekar på att dagens livsmedelskonsumenter blir alltmer medvetna om vad de köper och varför. Ursprung, innehåll och relationen till producenter blir alltmer avgörande vid matinköp. Förtroendet för den storskaliga livsmedelsindustrin har minskat i takt med att flertalet skandaler och matfusk uppdagats. Nu är det i stället det småskaliga och hantverksmässiga som konsumenten upplever vara den ”riktiga” och ”äkta” maten. Efterfrågan på den svenska maten blir allt större och det är en utmaning för svensk livsmedelsindustri att tillgodose det. I utbildningen lär du dig bland annat hur du kommunicerar din eller dina tjänsters och produkters unika värden gentemot kunden.

Studera på distans – med fysiska träffar i Boden

Foodmaker – matentreprenör är en distansutbildning vilket innebär att du kan studera från var du vill, så länge du har en stabil internetuppkoppling. Möjlighet finns också att sitta och studera delvis på våra skolor i Boden, Stockholm, Karlstad, Skellefteå och Göteborg (hos vår partner Urban Food Space i Gamlestans Fabriker). I Boden och Göteborg ges utrymme för mer fysiska experiment och tester då vi har tillgång till livsmedelsproduktionslokaler/kök.

Under utbildningen anordnas även ett fåtal obligatoriska fysiska träffar på plats på Boden Business Park i Boden. De fysiska träffarna planeras i samråd med klassen i samband med uppstart av utbildningen. För den med bas i Göteborg med omnejd kommer eventuellt även frivilliga fysiska träffar med experiment anordnas hos Urban Food Space i Göteborg.

Karriärmöjligheter

Efter avslutad utbildning kan du jobba som mathantverkare, småskalig livsmedelsförädlare, restauratör, affärsutvecklare, anställd inom restaurang och matturism eller anställd inom mathantverk och livsmedelsförädling.

Företag inom livsmedel och turism som står bakom utbildningen inkluderar Polarbröd, Bodens Kommun, J.Petterssons Chark i Boden, Bondgården Bälinge, Quality Hotel Bodensia, Järnspisens Matbod, Elite Hotel Mimer, Umeå, Arjeplog hotell Silverhatten AB – Silver Resort, Tegelbrukets hantverksmejeri, Treehotel och Utblick-Huuva Hideaway.

Kompetenser du får under utbildningen

 • Driva eget företag eller arbeta för annat företag med utvidgade kunskaper och kompetenser som medför utökat ansvar.
 • Hantverksskicklig förädling av lokala råvaror och naturliga processer som utmynnar i försäljning av färdig tjänst, koncept eller produkt
 • Paketera och skapa nya och unika koncept med grund i den lokala samt regionala mathantverkskulturen.
 • Utveckla ett företag inom mathantverk med hänsyn till lönsamhet, innovation och hållbarhet
 • Grundläggande kunskaper inom företagsformer, bokföring, skattelagstiftning och affärssystem.
 • Kunskaper inom livsmedelssäkerhet och lagstiftning för att bedriva en säker verksamhet.
 • Veta hur man väljer ut sorter och arter utifrån kvalitet, förädlings- och försäljningsegenskaper
 • Använda digitala plattformar för produktion, marknadsföring, försäljning samt logistik
 • Utökad kompetens inom digitalisering för effektivisering samt kundnytta inom verksamheter.
 • Anpassa hantverksmässiga beredningsmetoder med sensorisk och hållbarhet i fokus.

Var med och utveckla svensk livsmedelsindustri!

För att kunna utveckla den svenska livsmedelsindustrin och möta den ökade efterfrågan på närproducerad mat måste branschen kunna anställa rätt kompetens vid en rekrytering. Idag uppger åtta av tio företag att de har svårt att hitta nya medarbetare och enligt den studien ”Arbetskrafts- och kompetensbehov i livsmedelssektorn 2018” som LRF gjort tillsammans med livsmedelsföretagen och Arbetsförmedlingen behövs 59 000 nya medarbetare inom livsmedelsproduktionen inom fem år i Sverige.

Norrbottens Livsmedelsstrategi

Att öka självförsörjningsgraden av livsmedel är en högst aktuell fråga som nu arbetas med över hela landet. I Norrbotten var vi tidigt ute och sjösatte Nära mat, Norrbottens livsmedelsstrategi 2016–2020. Arbetet har följts med stor entusiasm både i länet och nationellt där Nära mat vid flera tillfällen lyfts fram som ett föregångsexempel.

Norrbottens län är Sveriges nordligaste och till ytan största län. Av landets totala renskötsel bedrivs till exempel mer än 60 procent i Norrbotten och av landets totala havsfiske landar omkring 10 procent av fiskvärdet längs med Norrbottenskusten.

Att vi producerar vår egen mat och energi i Norrbotten är ett sätt att stimulera en cirkulär ekonomi, där vi tar vara på de grundläggande resurserna som finns här.

En utbildning i nära samarbete med branschen!

Utbildningen är framtagen i nära samarbete med livsmedelsbranschen. Vi engagerar lärare, föreläsare och andra kompetenser direkt från branschen och inte minst väsentligt en ledningsgrupp med branschexpertis. Genom LiA (lärande i arbete) kan vi erbjuda en utbildning med färsk yrkeskompetens, tillsammans med fördjupad praktisk kompetens och förståelse för yrket som småskalig matentreprenör.

Som en viktig del av utbildningen gör du LIA (Lärande i arbete) ungefär var åttonde vecka under utbildningen. På så sätt bygger du nätverk och skapar relationer med framtida arbetsgivare eller kundgrupper redan under studietiden. Under LIA:n kan du även välja att tillämpa och testa i din egen verksamhet under utbildningens gång.

  Changemaker Educations AB

  Utbildningar | Changemaker Educations

  Changemaker Educations och Futuregames

  Changemaker Educations och Futuregames bedriver yh-utbildningar, folkhögskoleutbildningar och kompetensutveckling för företag och organisationer.

  Vi driver också EU-projekt och konsultverksamhet inom bl a change management (förändringsledning), organisationsutveckling, brand management, agile, digital strategi och digital transformation.

  Vi arbetar med YH-utbildningar, folkhögskoleutbildningar samt fristående kurser för individ och organisationer inom områden som spel, e-handel, webb, agil projektledning och urban matproduktion.

  Över 90 procent av våra examinerade studenter från yh-utbildningar jobbar idag i Sverige eller utomlands inom IT, webb, spel, projektledning, mjukvarutestning och e-handel.

  Skolans kontaktnät sträcker sig över flera hundra företag och inkluderar ett 50-tal yrkesverksamma lärare och föreläsare.

  Changemaker Educations utbildningar präglas av:

  • Learning by Doing, Learning by Reflection.
  • Agila utvecklingsmetoder. Hands on. No nonsense.
  • Yrkesverksamma föreläsare
  • Produktioner i skarpa projekt från rekryterande företag och organisationer
  • Personligt ledarskap, entreprenörskap och hållbar utveckling

  Bland våra samarbetspartners och kunder återfinns Star Republic, Avalanche Studios, Arvika kommun, iptor, Nordic Web Team, Lybe, Claremont, Sunderby folkhögskola, Västra Götalandsregionen, Arctic, Paradox, Jiddra inte och många fler.

  Vi erbjuder utbildningsprogram och kurser i Stockholm, Boden, Luleå, Borås, Karlstad, Malmö, Skellefteå och Göteborg.

  Fler utbildningar från Changemaker Educations AB

  Visar 1 till 10 av 17

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Agile Project Manager

  Changemaker Educations AB

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  Program
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Arctic Hospitality Leader

  Changemaker Educations AB

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  Program
  HT 2024
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Experience Designer

  Changemaker Educations AB

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2024
  Flera orter (4 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Frontend / App Developer

  Changemaker Educations AB

  Yrkeshögskola
  2-3 år
  Program
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Futuregames Animator and VFX Artist

  Changemaker Educations AB

  Yrkeshögskola
  2-3 år
  Program
  HT 2024
  Flera orter (4 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Futuregames Game & UX Designer

  Changemaker Educations AB

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2024
  Skellefteå
  Västerbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Futuregames Game Artist

  Changemaker Educations AB

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2024
  Flera orter (6 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Futuregames Game Artist (Specialization)

  Changemaker Educations AB

  Yrkeshögskola
  2-3 år
  Program
  HT 2024
  Malmö
  Skåne län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Futuregames Game Designer

  Changemaker Educations AB

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  Boden
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Futuregames Game Programmer

  Changemaker Educations AB

  Yrkeshögskola
  2-3 år
  Program
  HT 2023
  Flera orter (4 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Visa all 17 kurser

  Liknande utbildningar

  Visar 1 till 10 av 105

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Logistics Planner

  NBI/Handelsakademin

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Öppet för sen anmälan!
  Kronobergs län
  Rikstäckande
  Växjö
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Produktionsutveckling

  Campus Värnamo

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  HT 2024
  Jönköping
  Jönköpings län
  Värnamo
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Säljare B2B

  NBI/Handelsakademin

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Öppet för sen anmälan!
  Flera orter (5 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Account manager hållbar försäljning

  Hermods YH

  Yrkeshögskola
  1 år
  HT 2024
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Account Manager IT Sales

  Sälj & Marknads­högskolan

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2024
  Öppet för sen anmälan!
  Göteborg
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Affärsinriktad redovisningsekonom

  Affärshögskolan

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Öppet för sen anmälan!
  Flera orter (7 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Agrotekniker

  Biologiska Yrkeshögskolan

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Västra Götalands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Arbetsledare anläggning

  KYH

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Öppet för sen anmälan!
  Flera orter (4 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Arctic Hospitality Leader

  Changemaker Educations AB

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  Program
  HT 2024
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Automation för livsmedelsindustrin

  Teknikhögskolan

  Yrkeshögskola
  VT 2024
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Visa alla 105 kurserna

  Skickar...

  Visa ditt intresse

  Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer. Changemaker Educations AB hör av sig inom kort! En intresseanmälan är ingen bokning av kursen och du förbinder det inte till något genom att fylla i formuläret.

   Kontaktuppgifter

   Adress

   Changemaker Educations AB
   Hammarby Fabriksväg 65
   120 30 Stockholm

   Telefon (visa nummer)

   Besök webbplats

   Omdömen

   Kursen saknar omdömen

   Skickar...

   Lämna ett omdöme

   12345 (0/5)

   Lönestatistik

   Låt dig inspireras om vad utbildningen kan leda till för olika yrken och lönenivå. Medianlönen inom alla yrken i Sverige är idag 32 400 kronor. Medianlönen är den mittersta lönen i en utvald grupp utifrån storleksordning lägst till högst. Lönestatistiken är hämtad från SCB.

   Yrke Medianlön
   Försäljnings- och marknadschefer 58 900 kr
   Inköps-, logistik- och transportchefer 51 400 kr
   Övriga administrations- och servicechefer 50 000 kr
   Chefer inom handel 42 700 kr
   Försäkringsrådgivare, företagssäljare och inköpare m.fl. 40 200 kr
   Juristsekreterare, chefssekreterare och institutionssekreterare m.fl. 34 000 kr
   Eventsäljare och telefonförsäljare m.fl. 26 200 kr

   Fler utbildningar från Changemaker Educations AB

   Visar 1 till 10 av 17

   Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

   Agile Project Manager

   Changemaker Educations AB

   Yrkeshögskola
   1-2 år
   Program
   HT 2024
   Stockholm
   Stockholms län
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Arctic Hospitality Leader

   Changemaker Educations AB

   Yrkeshögskola
   1-2 år
   Program
   HT 2024
   Distans
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Experience Designer

   Changemaker Educations AB

   Yrkeshögskola
   2 år
   Program
   HT 2024
   Flera orter (4 st)
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Frontend / App Developer

   Changemaker Educations AB

   Yrkeshögskola
   2-3 år
   Program
   HT 2024
   Stockholm
   Stockholms län
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Futuregames Animator and VFX Artist

   Changemaker Educations AB

   Yrkeshögskola
   2-3 år
   Program
   HT 2024
   Flera orter (4 st)
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Futuregames Game & UX Designer

   Changemaker Educations AB

   Yrkeshögskola
   2 år
   Program
   HT 2024
   Skellefteå
   Västerbottens län
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Futuregames Game Artist

   Changemaker Educations AB

   Yrkeshögskola
   2 år
   Program
   HT 2024
   Flera orter (6 st)
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Futuregames Game Artist (Specialization)

   Changemaker Educations AB

   Yrkeshögskola
   2-3 år
   Program
   HT 2024
   Malmö
   Skåne län
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Futuregames Game Designer

   Changemaker Educations AB

   Yrkeshögskola
   2 år
   Program
   Boden
   Norrbottens län
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Futuregames Game Programmer

   Changemaker Educations AB

   Yrkeshögskola
   2-3 år
   Program
   HT 2023
   Flera orter (4 st)
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Visa all 17 kurser

   Liknande utbildningar

   Visar 1 till 10 av 105

   Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

   Logistics Planner

   NBI/Handelsakademin

   Yrkeshögskola
   2 år
   HT 2024
   Öppet för sen anmälan!
   Kronobergs län
   Rikstäckande
   Växjö
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Produktionsutveckling

   Campus Värnamo

   Yrkeshögskola
   1-2 år
   HT 2024
   Jönköping
   Jönköpings län
   Värnamo
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Säljare B2B

   NBI/Handelsakademin

   Yrkeshögskola
   2 år
   HT 2024
   Öppet för sen anmälan!
   Flera orter (5 st)
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Account manager hållbar försäljning

   Hermods YH

   Yrkeshögskola
   1 år
   HT 2024
   Distans
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Account Manager IT Sales

   Sälj & Marknads­högskolan

   Yrkeshögskola
   2 år
   Program
   HT 2024
   Öppet för sen anmälan!
   Göteborg
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Affärsinriktad redovisningsekonom

   Affärshögskolan

   Yrkeshögskola
   2 år
   HT 2024
   Öppet för sen anmälan!
   Flera orter (7 st)
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Agrotekniker

   Biologiska Yrkeshögskolan

   Yrkeshögskola
   2 år
   HT 2024
   Västra Götalands län
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Arbetsledare anläggning

   KYH

   Yrkeshögskola
   2 år
   HT 2024
   Öppet för sen anmälan!
   Flera orter (4 st)
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Arctic Hospitality Leader

   Changemaker Educations AB

   Yrkeshögskola
   1-2 år
   Program
   HT 2024
   Distans
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Automation för livsmedelsindustrin

   Teknikhögskolan

   Yrkeshögskola
   VT 2024
   Distans
   CSN-berättigad & kostnadsfri

   Visa alla 105 kurserna

   Sök utbildningen

   För att söka utbildningen hos Changemaker Educations AB följ anvisning här nedan. Du lämnar då studier.se men är välkommen tillbaka.

   Läs mer här