Humanistiskt (HU)

Funderar du mycket på varför människor gör som de gör? Humanistiska programmet vänder sig till dig som…... Läs vidare

Filtrera din sökning:

Utbildningsform:

Typ:

Start:

Visar 1-2 av 2 träffar

Utbildning Utbildningsform/Typ Start Ort Spara Jämför

Humanistiska programmet - Distans

Korr / Onlinegymnasium

Humanistiska programmet Humanistiska programmet handlar om människan och hur hon fungerar och utvecklas. Du får…
Gymnasium
Program
HT Torsås
Läs vidare
Jämför

Humanistiska programmet

SSHL

Humanistiska programmet Är du intresserad av människor? Road av språk, historia och kultur? Då passar…
Gymnasium
Program
HT Sigtuna
Läs vidare
Jämför

Visar 1-2 av 2 träffar

Humanistiskt (HU)

spra%cc%8ak-allautbildare1

Funderar du mycket på varför människor gör som de gör? Humanistiska programmet vänder sig till dig som intresserar dig för hur människor tänker, känner, agerar, skapar och kommunicerar. Läs mer om programmet med människan i centrum här på studier.se.

Vad lär du dig om du väljer att läsa humanistiska programmet?

Humaniora handlar om människan och hennes tankar, känslor, agerande, skapande och samspel. På humanistiska programmet lär du dig att tolka både nutid och dåtid. Mänsklig kommunikation och kommunikationsförmåga ligger alltid i fokus. Du får utveckla din språkliga säkerhet och kreativitet i svenska, engelska och andra språk. Det handlar inte bara om att lära dig tala eller skriva på ett språk – tvärtom kommer du att studera språk och kultur ur flera olika perspektiv.

Det finns två inriktningar på humanistiska programmet. Därutöver har du möjlighet att specialisera dig ytterligare inom programmet via programfördjupningen (300 poäng) och ditt individuella val (200 poäng). På så sätt har du stor möjlighet att skräddarsy ditt gymnasieprogram till att bli just det du vill att det ska vara.

Du som läser inriktningen kultur får fördjupa dina kunskaper om kultur i en vid mening, både globalt och lokalt. Inriktningen handlar om möten mellan kulturer, hur människan skapar kultur, om hur kultur påverkar oss och om hur kulturen förändras över tid. Du kommer att läsa kurser i psykologi, filosofi, litteratur och konst och kultur. För att balansera nutid och historia kommer du både att läsa en kurs i kultur- och idéhistoria och en kurs i samtida kulturuttryck.

Om du läser inriktningen språk får du fördjupa dina kunskaper i språk samtidigt som du utvecklar din kommunikativa förmåga. Du läser latin och andra språkkurser som tillsammans bidrar till att öka dina kunskaper om sambandet mellan språk, kultur och samhälle. Språk omfattar moderna språk, klassiska språk, teckenspråk för hörande och engelska.  Att läsa latin är obligatoriskt.

Vad kan du göra efter att ha läst humanistiska programmet?

När du tar studenten från humanistiska programmet har du fått en vetenskaplig grund i din utbildning. Du har fått utveckla ett kritiskt förhållningssätt med fokus på den humanistiska kärnan. Du kommer att ha grundläggande högskolebehörighet. Till många utbildningar krävs det dock särskild behörighet. Om du redan nu vet att du kommer att vilja läsa ett särskilt högskoleprogram kan du därför med fördel se vilken behörighet som krävs. Genom ditt individuella val kan du specialisera dig så att du blir behörig.

Liknande gymnasieprogram

Är du inte helt säker på att humanistiska programmet är rätt för dig? Ett annat nationellt gymnasieprogram där du får lära dig mer om människor och hur de fungerar är Barn och Fritid (BF). Yrkesförberedande program som förbereder dig för ett socialt yrkesliv är Hotell och Turism (HT) och Handel och Administration (HA). Vill du istället läsa ett högskoleförberedande program så kan du med fördel titta på Samhällsvetenskap (SA) eller Naturvetenskap (NA).

Jämför utbildningar